28 Temmuz 2020 05:29

Emekliler: Fiyatlar 3 katına çıktı, bizim de maaşlarımız 3 katına çıkmalıydı

Emekliler, geçinmek için birçok şeyden feragat ettiklerini belirterek, hayatın her alanında fiyatların arttığını ancak emekli maaşının ise eridiğine dikkat çekti.

İbrahim Karadağ(solda), Yavuz Kaya (sağda) | Fotoğraf: MA

Paylaş

Kadir GÜNEY

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2020 verilerine göre emeklilerin yüzde 49.31’i, yani 4 milyon 179 bin 840’ı asgari ücretin altında bir emekli maaşına sahip. Türkiye’de sayıları milyonları bulan emekliler aldıkları emekli maaşlarıyla geçinmekte zorlanıyor. Tüm Emekliler Sendikası üyeleri ile emeklilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin konuştuk. 

1500 TL MAAŞ ALAN EMEKLİLER 

Sendika üyelerinden Yavuz Kaya, 1992’de öğretmenlikten emekli olduğunu paylaşarak, sendikalarının amacının emeklilerin sorunlarını dile getirmek ve bu sorunların çözüm yollarını bulmak olduğunu belirtti. Emeklilerin maaşlarının düşük olduğunu ve çoğu emeklinin yoksulluk sınırının altında maaş aldığına değinen Kaya, emeklilerin geçinmek için bazı şeylerden feragat ettiğini dile getirdi. “Ben üstümdeki tişörtü 8 senedir kullanıyorum” diyen Kaya, “Çoğu emeklinin maaşı çok düşük. Bugün açlık sınırı 2 bin 500 TL iken bin 500 TL maaş alan emekliler var” dedi. 

EMEKLİLİK MAAŞI 

En düşük emekli maaşı alanların, en az yoksulluk sınırında maaş alması gerektiğini söyleyen Kaya, çoğu emeklinin düşük maaştan dolayı torunlarına harçlık veremediğini dile getirdi. Kaya, Avrupa ülkelerinden gelen emeklilerin rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerine işaret ederek, “Fakat biz burada kendi memleketimize gidemiyoruz. Hayatın her alanında emek veren biz emekliler yaşlandığımızda rahat bir hayat geçirmek istiyoruz. Bu ülkeye gençliğimizin en güzel yıllarını, 40 yılını verdik. Yaşlandıktan sonra da bu ülkede rahat bir koşulda yaşamak bizim talebimizdir. Bundan vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

FİYATLAR ARTTI İKRAMİYE AYNI KALDI

Kaya, devletin emeklilere son 4 yıldır bayram ikramiyesi verdiğini anımsatarak, bu paranın ise 4 yıldır bin TL olduğunu söyledi. 4 yıl önceki çeyrek altın fiyatının 256 TL olduğunu, bugün ise fiyatının 700 TL civarında olduğuna dikkat çeken Kaya, “Verilen ikramiye ile 4 sene önce 4 çeyrek altın alabiliyorken bugün sadece 1 buçuk çeyrek altın alabiliyoruz. 2 buçuk çeyrek altınımız gitmiş durumda. Hayatın her alanında fiyatlar 3 katına çıkmışken bizim de maaşlarımız 3 katına çıkmalıydı" diye konuştu. 

EMEKLİLERE ÇAĞRI 

Birçok emeklinin verilen bayram ikramiyesine sevindiğini fakat bu paranın bir değerinin kalmadığını vurgulayan Kaya, 4 yıl önce verilen bin TL’nin değerinin bugün 250 TL’ye düştüğünü belirtti. Kaya, verilen paranın pazardaki değerine de değinerek, “Parası olan insanlar pazarda rahat bir alışveriş yapıyor. Fakat biz emekliler fiyatların düşmesi için akşamı bekliyoruz" dedi. 

Kaya, ülkede 13 milyon emekli olduğunu ve bu emeklilerin birleşmesi gerektiğini dile getirdi. Kaya, “Birleşerek toplu sözleşme hakkımızı kazanmamız gerekiyor. Bu hakkı kazanmadıkça maaşlarımız eriyecek ve bayram ikramiyesi yerinde sayacaktır. Biz birlikte olmak zorundayız” şeklinde konuştu. 

"MAAŞ ANCAK KİRAYA YETİYOR"

Bir diğer sendika üyesi İbrahim Karadağ ise, emekli maaşıyla geçinmekte zorlandığını söyledi. Karadağ, emeklilerin yüzde 80’inin başka işte çalışmak zorunda kaldığını ifade ederek, “Emeklilerin işe girmesinin önünü de kapatıyorlar, ‘Sen ikinci işte çalışamazsın’ diyorlar. Emekli ise işe girmezse geçinemiyor. Hele bir de kirada ise aldığı maaş ancak kirasına yetiyor. Kira ile bitmiyor bunun başka harcamaları da var. Çocuğunu okutamayan emekli arkadaşlarımız var” dedi.

"PARAMIZI BİZE GERİ VERİYORLAR"

Her bayram öncesinde emeklilere bir lütuf gibi bayram ikramiyesi verildiğini kaydeden Karadağ, “Bu para bizim hakkımız. Biz dilenci değiliz, hakkımız olanı alıyoruz. Biz emeklilik sistemine 25 yıl prim ödedik. Bizim olan parayı bize geri veriyorlar. İkramiyelere 4 yıldır zam da yapılmadı. Bin lira alıyoruz fakat bununla ne alabilirsin. Emekli maaşlarına zam yapıldığında ikramiyelere de zam yapılması gerekir” diye belirtti.

"BİRLEŞMELİYİZ’"

Başka ülkelerde emeklilerin dünyayı gezdiğini ve Türkiye’ye geldikleri zaman ülkedeki emeklilerin onlara hizmet ettiğini söyleyen Karadağ, “Bu durumda tabi emekli örgütlenecektir. Eğer 13 milyon örgütlü olursa istediği her şeyi yapabilir. Emeklilerin bir araya gelmesi gerekir. Emeklilerin sendikaları da bir araya gelerek konfederasyona bağlanması gerekiyor. Parçalı durumdayız ve mücadelemizi böyle kazanamayız” diye seslendi. (İstanbul/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

“Cezasızlık çocuk istismarı faillerini cesaretlendiriyor”

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Yıldız: Kayseri'de günlük 5'e düşen vaka sayısı 100'ü geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa