Almanya’da işçiler işten atmalara karşı mücadele ediyor
Almanya’da 400 işçiyi işten atacak Balluf şirketinin Esslingen’deki fabrikasında işçiler eylem yaptı. Mannheim’da ise 170 yıllık fabrika kapatılıyor, işçiler zor durumda.
Fotoğraf: Evrensel
Ali ÇARMAN
Yahya DURUSOY
Esslingen-Mannheim
Almanya’da koronavirüs salgını gerekçesi ve yeniden yapılanma adı altında işten atmalar devam ediyor. Özellikle otomotiv endüstrisinin yan kolu olarak üretim yapılan irili ufaklı fabrikalarda yoğun işten atma planları açıklanıyor. Bu alandaki her dört işçiden birinin işini kaybedeceği hesaplanıyor.
Böylesine can yakıcı bir sorun olmasına rağmen işten atılmalara karşı düzenlenen gösteriler ise sorunun yaşandığı fabrikayla sınırlı kalıyor.
Fabrika önlerindeki işçi toplantıları ve işçi eylemlerinde sendikacılar ajitatif, parlak söylevlerle işçilere sesleniyor. Kısa zaman sonra ise verilen sözler hasır altı ediliyor, unutuluyor.
BALLUF’TA 400 İŞÇİ ATILMASI KARARI
1921 yılında Gebhard Balluff tarafından mekanik tamir atölyesi olarak kurulan, daha sonraları ise torna ve freze konularında en çok kazananlar arasına katılan, 1956’da ise elektromekanik alanında atılım yapan aile şirketi Balluff, kârına kârlar kattı.
Bugünlerde ise Neuhausen/Esslingen de bulunan merkezde toplamda 400 işçinin çıkışını vereceği açıklandı.
Bir başka şirket Eberspächer de (Polonya’ya taşınacak) 130 işçinin işten atılacağını duyurdu.
Patronlar, “Zarar ediyoruz, rekabet yapamıyoruz” diyerek fabrikaları Macaristan ve Çin’e taşımakla tehdit ederek işçi sayısını azaltmaya çalışıyor.
IG Metal sendikası ise birçok toplantı ve eylem yapmış olmasına rağmen işçileri sevinderecek bir gelişme henüz yaşanmadı.
İŞÇİLER DÜN DE EYLEM YAPTI
Sendikanın çağrısıyla Balluf fabrikası işçileri dün bir yürüyüş yaptılar. Saat 12.00’da iş bırakarak fabrikasının kapısına çıktılar. Burada yapılan kısa bir konuşmanın arddında en önde “Kar yerine insanlık” pankartı, döviz ve sendika bayraklarıyla şehir merkezine doğru uzun bir yürüyüş başlattılar.
Miting alanı Schlossplatz’da yapılan konuşmalar esnasında işçiler sık sık sloganlar atarak işten atmaları protesto ettiler.
İşyeri işçi temsilcisi konuşmasında “Hani biz bir aileydik? Ailemiz için bugüne kadar bir çok hakkımızdan vazgeçtik. Gün oldu fazla çalıştık. Şimdi bizi kapı dışarı etmek istiyorlar” dedi.
IG Metal adına yapılan konuşmada da “Mücadele eden kazanabilir-mücadele etmeyen baştan kaybetmiştir” denilenerek dayanışma ve birliği güçlendirme çağrısı yapıldı.
MANNHEIM’DE 170 YILLIK FABRİKA KAPANIYOR
Mannheim kendinde de Saint-Gobain tekeli ayna üretimi yapan 170 yıllık fabrikasını kapatmaya karar verdi. Karar 30-40 yıldır fabrikada çalışan işçiler tarafından endişeyle karşılandı. Karardan ilk etapta 140 işçinin etkileneceği açıklandı.
Saint-Gobain tekeli Mannheim’de aynı adreste iki farklı şirket kurarak iş gücünü bölmüş, aynı işi yapan işçilerin bir kısmı TİS’lerden yararlanırken, bir kısmı ise yararlanamaz duruma gelmişti.
Fabrikanın kapatılması kararına karşı Kimya İşçileri Sendikası (IG BCE) ve Dayanışma Komitesi tarafından 24 Temmuz günü bir eylem düzenlendi. Eyleme 70 işçi katıldı.
İşyeri İşçi Temsilciliği Baskanı İlhan Bakır gelişen süreci ve alınacak kararları yakından takip ettiklerini söyledi. Sendika Temsilcisi Frank Hessler ise iş yerinde geçmişten bugüne örgütlenmenin işverenler tarafından sürekli engellendiğine dikkat çekti.
Mücadeleci bir geleneğe sahip olan Alstom ve Bombardier işçileri de dayanışma mesajı verdi.