29 Temmuz 2020 00:38

Belediye işçileri: Toplu sözleşme yapılsın haklarımız tanınsın

696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçiler bir an önce toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasını istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine kamu iktisadi teşekküllerine geçişleri yapılan işçilerin Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan toplusözleşme süresi 30 Haziran’da sona erdi. Ücretlerden sosyal haklara kadar kadrolu işçilerle aralarında ciddi farklar bulunduğunu belirten işçiler, aynı işi yaptıkları kadrolu işçilerle eşit haklara sahip olmak istiyor. Evrensel’e konuşan Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube üyesi Sarıyer Belediyesi işçileri, bir an önce toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasını istiyor.

Kadrolu çalışanlarla aynı haklara sahip olmadıklarını belirten bir işçi, “Ücretlerde ve sosyal haklarda ciddi sıkıntılarımız var. Aramızda yüzde yüze yakın ücret farkı var. Belediye birimlerinde çalışan kadrolu işçiler 6-8 bin lira alırken bizim aramızda 2 bin 400 lira alan da var. Otizmli çocukların eğitiminden sorumlu öğretmenler normalde 5-6 bin lira alırken burada 2 bin 800 liraya çalışıyorlar. Biz KHK ile geçişimiz yapıldıktan sonra yüzde 4’lük zamlar aldık. Belediye şirketlerine geçirilmeseydik üç senede toplam yüzde 55’e yakın zam alacaktık. Herkesin kendisini ve ailesini geçindirme yükümlülüğü var. 2 bin 400 lirayla nasıl yaşanabilir? Açlık sınırı düzeyinde ücret alıyoruz. Mecliste simit hesabıyla asgari ücret tartışmaları yapan milletvekillerinin belediyelere de el atmaları gerekiyor. Gelsinler işçinin halini sorsunlar” dedi.

KADROLUYA 32, KHK’LİYE 7 LİRA YEMEK ÜCRETİ

Sosyal haklarda da ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden bir işçi şunları söyledi: “Mesela promosyon ücretlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Daha önce senede iki defa 200’er lira promosyon alıyorduk. Bu sene benim bankadan aldığım dekontta birinci taksit 400 lira yazıyor. İki taksit olmak üzere toplam 800 lira promosyon var. Günlük 7.5 lira yemek parası alıyoruz. Sabahın 8’den akşam 5’e kadar çalışan işçi 7 lirayla ne yapacak, ne yiyecek? Bunun üzerine cebimizden 15 lira koymamız gerekiyor karnımızı doyurabilmek için. Ama kadrolu arkadaşlarımız 32 lira yemek ücreti alıyor. Biz izne çıktığımız zaman yol ve yemek ücretlerimiz kesiliyor. Ama kadrolu arkadaşlarımızda herhangi bir kesinti yapılmıyor. Biz iki cumartesi çalışıp iki cumartesi çalışmıyoruz, kadrolu arkadaşlarımız cumartesileri çalışmıyor, çalıştıklarında ise üç günlük yevmiye alıyorlar.”

1700 İŞÇİ TİS’TEN UMUTLU

Hiçbir art niyet taşımadıklarını dile getiren bir işçi de “Biz işçiyiz. İçimizde AKP’lisi, MHP’lisi, CHP’lisi, HDP’lisi, EMEP’lisi var. Mesela ben CHP üyesiyim. Biz kadroya alınmak, kadrolu arkadaşlarımızla aynı haklara sahip olmak, insanca yaşayabilecek bir ücret ve toplusözleşme kapsamında olmak istiyoruz. 1700’e yakın işçi şu an bu durumda. Bine yakın işçi sendika üyesi oldu. Bir an önce toplusözleşmenin yapılmasını istiyoruz ama yapılmıyor. Her talebimizde mahkeme kararları öne sürülüyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

KADRO VAADİYLE TAŞERONDAN BETER KOŞULLAR GETİRİLDİ

2017’nin kasım ayında AKP iktidarının “taşeron işçilere kadro” adı altında yayınladığı 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile taşeron işçiler 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren belediye şirketlerine ve kamu iktisadi teşekküllerine geçirildi. Geçişi yapılan belediye işçilerinin sözleşmeleri Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından (30 Haziran 2020’ye kadar) bağıtlandı. İşçilerin taşeron şirketlerde çalışırken aldıkları ücret asgari ücretin üzerindeydi ve her sene ücretlerine en az asgari ücrete yapılan zam oranı kadar zam yapılıyordu. YHK kararıyla işçiler enflasyonun altında kalan bir orana, yılda yüzde 4+4’lük zamma mahkum edildi. YHK sözleşmesiyle işçilere yılda 10 günlük ücret tutarında ikramiye, günlük 5 ile 7 lira yemek ücreti reva görüldü.


75. LİRAYLA SARIYER'DE YEMEK YEMEK İMKANSIZ

Sarıyer Belediyesi işçileri

Bizler 20 Kasım 2017 yayınlanan 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile 1 Nisan 2018’de belediye şirketlerine geçişleri yapılan Sarıyer Belediyesi çalışanlarıyız. Geçiş sürecinden sonra bazı mağduriyetlerle karşı karşıya kaldık. En başta yüzde 4’lük zamlarla ücretlerimiz ciddi oranda eridi. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında asgari ücrete (işçi ücretlerine) yapılan zamların toplamı yüzde 55’i bulmasına rağmen ama biz bu zamları alamadık. En büyük mağduriyetimiz bu oldu. 696 sayılı KHK sonucu Yüksek Hakem Kurulunda bağıtlanan sözleşme 30 Haziran 2020 itibariyle sona erdi ve toplusözleşme sürecimiz başlamış oldu. Ancak Sarıyer Belediyesi işçilerin ve sendikanın taleplerini dinlemeyip içi boş bahanelerle, kar mantığıyla süreci uzatmaya çalışarak bizleri mağdur etmeye devam ediyor.

Sarıyer Belediyesinde çalışan işçiler arasında maaş, yol ve yemek ücretlerinde ciddi farklar bulunuyor. Aralarında 2 bin 400 liraya çalışan işçilere günlük 7.5 lira gibi gülünç bir yemek ücreti veriliyor. Sarıyer gibi bir ilçede bununla yemek yemek imkansızdır. Çalışmadığımız günlerin yemek ve yol ücreti ise kesiliyor.

Ayrıca banka 2 bin lira alan bir emekli bile yılda bin lira promosyon ücreti alırken bizlere 400 lira yatırılıyor. Sormak istiyoruz promosyonun belirlendiği toplantıya kimler katıldı? İşçileri kim temsil etti? Yapılan ihale bir duyuru ile işçilere neden bildirilmedi. Bu ihale, toplusözleşmeden sonra sendikanın da sürece dahil olmasıyla yapılamaz mıydı?

KHK ile geçişleri yapılan işçiler olarak Sarıyer Belediyesinden öncelikli talebimiz ücretlerimizin ve sosyal haklarımızın iyileştirilmesi, toplusözleşme yapılmasıdır.

ÖNCEKİ HABER

Ayasofya açılışına katılan AKP’li vekilin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı iddiası

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Ali Erbaş'a tepki: O koltuğa oturduysanız tarihi bileceksiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa