28 Temmuz 2020 11:43

Gıda Mühendisleri Odası: Bağımsız bir bilim kurulu oluşturulmalıdır

Gıda ile ilgili yasa teklifine Gıda Mühendisleri Odasından hem destek hem uyarı geldi.

Fotoğraf: Tönnies

Paylaş

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) geçtiğimiz günlerde TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilerek Genel Kurul’da görüşülmek üzere bekletilen “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun” teklifine dair görüşlerini açıkladı. Oda bazı açılardan olumlu bulduğu yasa değişikliğine dair endişelerinin olduğunu dile getirdi.

EKSİKLİĞE YILLARDIR DİKKAT ÇEKİYLORDUK ZATEN

Gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicinin korunması açısından taklit - tağşişin ve gıdada bilgi kirliliğine neden olan, aynı zamanda tüketiciyi yanlış yönlendiren yanıltıcı yayın yapılmasının etkin bir biçimde önlenmesi gerekliliğini uzun zamandır dile getirdiklerini belirten GMO; “Genel olarak, bu eksikliğin giderilmesi amacıyla bir yasa çalışması yapılmasını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte, yapılan çalışmanın amacına ulaşabilmesi açısından üzerinde durulması gereken önemli noktalar olduğu görülmektedir. Bu noktalar şu şekildedir: Gıda güvenliği ve gıda güvenilirliğini ilgilendiren yasa teklifinin bütünsel olarak ele alınmaması ve hazırlık aşamalarında ilgili meslek odalarından ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin katılımı sağlanmadan hazırlanmış olması eksikliktir. Diğer torba yasalarda olduğu gibi, söz konusu yasa teklifinde de ilgisiz pek çok konunun bir arada ele alınması; gıda güvenliği gibi yaşamsal bir öneme sahip konunun kendisiyle ilgisi olan ya da olmayan pek çok yasal düzenlemeyi içeren başlık ve alt başlıklar arasında sıkıştırılarak düzenlenmeye çalışılması kaygılarımızı artırmaktadır” dedi.

“DÜZENLEMEYE SEVİNDİK AMA ENDİŞELERİMİZ VAR”

Yasa teklifinde yanıltıcı yayın tanımlamasıyla “her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınlar” maddesi eklendiğine dikkat çeken GMO açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Gelinen noktada, eleştiri hakkımızı saklı tutmak kaydıyla bir torba yasa tasarısı içinde yapılan düzenlemeyle konunun ele alınması sevindirici olmakla birlikte kimi endişeleri de beraberinde getirmiştir. Yasa taslağında neyin yanıltıcı yayın olduğuna karar verecek olan kurulda temsiliyetin nasıl olacağı ve kurulun bağımsızlığının nasıl sağlanacağı net değildir. Bu konudaki kaygıları gidermek ve düzenlenecek oluşuma güven sağlamak için, yanıltıcı yayının değerlendirme süreci hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde tanımlanmalı ve bilimsel içerikli yayınların, ilgili meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerinin önünü kesecek sansür boyutuna ulaştırılmamalıdır.”

Yasal temeli olmayan bilimsel danışma kurulunun sorunlara çözüm olmasının beklenemeyeceğine dikkat çeken GMO; “Üniversitelerin Gıda Mühendisliği Bölümleri başta olmak üzere, konuyla ilgili fakülte ve bölümler ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının temsiliyetinin sağlandığı demokratik, bağımsız ve tarafsız bir Gıda Bilim Kurulu veya Gıda Güvenliği Kurulu oluşturulmalıdır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

CHP’li Bulut: Pandemide aile hekimlerinin yazdığı başarı öyküsü görmezden gelindi

SONRAKİ HABER

Almanya zorunlu koronavirüs testini tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa