Mimarlar Odası Denizli Şubesinden "Antik Havuz" için acil iyileştirme çağrısı
TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Pamukkale'de bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Antik Havuz için acil iyileştirme çağrısı yaptı.
Fotoğraf: Mimarlar Odasi Denizli Şubesi
TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Pamukkale'de bulunan "Antik Havuz"a ilişkin yürüttüğü çalışmaları rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaştı. Değerlendirmede UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan "Antik Havuz"un bakıma ve acil iyileştirilme çalışmalarına ihtiyacı olduğu vurgulandı.
TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Mehmet Serdar Alayont, "Antik Havuz'u korumak ve gelecek nesillere aktarmak, bizler kadar tüm kentlilerin sorumluğudur. Konu hakkında gerekli iyileştirme çalışmalarının acilen yapılması konusunda yetkilileri ve ilgili kurumları uyarıyor ve konunun takipçisi olacağımızı siz değerli kamuoyuna iletiyoruz" dedi.
2 BİN 300 YILLIK TARİH
Mimarlar Odası'nın yayımladığı raporda Antik Havuz'un geçmişine ilişkin şu ifadeler yer aldı:
"2 bin 300 yıllık bir geçmişe sahip olan Hierapolis’te yer alan Pamukkale Antik Havuzu 4 mevsim sıcak termal suyuyla yılda yaklaşık 600 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Havuzun da bulunduğu Pamukkale bölgesi 1980 yılında 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilmiş, 1988 yılında da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiştir. Antik Havuz kenarında bulunan bölümler yıllar içinde birçok kez tadilat görmüş, 2007 yılında çevresinde bulunan yapıların da kaldırılmasıyla birlikte daha düzenli bir hal almış ve ziyaretçi sayısı hızla artmaya başlamıştır."
ANTİK HAVUZ'A İLİŞKİN TESPİTLER PAYLAŞILDI
Raporda tadilat ve onarım çalışmalarına ilişkin yerinde yapılan incelemeden, projeden ve uygulamanın projeye uygunluğundan bağımsız olarak yapılan tespitlerden bazıları şöyle:
- Önceki halinde, antik havuzu çevreleyen duvarların büyük bir kısmı doğal olarak oluşmuş sıkıştırılmış topraktan meydana gelmekteydi. Denizli İl Özel İdaresi zamanında bu toprağın çökmesini ve kaymasını engellemek amacıyla toprak duvar üzerine betonarme hatıllar inşa edilmiştir. Havuz ile birlikte hafızalara kazınan zakkum bitkileri bu toprak duvarın yüzeyinde ve betonarme hatılların arkasındaki toprak bölümlerde kendiliğinden yetişmiştir. Geçtiğimiz yıl çevresel etmenler nedeniyle hatılların bir kısmının zarar görmesinin ardından toprak duvarlar da kısmen havuza doğru çökmüş ve üzerleri branda ile örtülerek geçici tedbirler alınmıştır.
- Önceki halinde Antik Havuz'un sadece havuza giriş kısmında yer alan taş duvarlar haricinde tüm çevresi kuru örme taş duvar ile kapatılmıştır. Bu taş duvar, doğal zemin kotundan yaklaşık 20 cm kadar yükseğe çıkmıştır. Bununla birlikte, havuz bölgesine girişte kafenin ve oturma birimlerinin olduğu bölüm ve havuz çevresindeki bazı bölgelerde zakkum bitkilerinin yetiştiği toprak alanlar tamamıyla kaldırılmış ve betonlaştırılmıştır.
- Bu yüksek taş duvarlar nedeniyle havuz içinden bakıldığında yüksek ve ağır taş dokusu hissedilmekte ve dışarıdan havuzun algılanması güç hale gelmektedir. Betonlaşma sebebiyle özellikle kafe kısmının da yer aldığı büyük bir bölümde bitki dikilmesi olanaksız hale gelmiştir.
- Bazı toprak kısımların betonlaştırılarak yeşil dokunun yok edilmesi, antik havuzun hafızalara yerleşmiş olan karakterine zarar veren bir durum oluşturmuştur. Havuz şimdiki haliyle adeta bir sulama kanalı görüntüsü izlenimi vermektedir.
- Havuz çevresinde, estetikten uzak ve gereğinden yüksek yapılmış olan bu taş duvarlar inceltilerek alçaltılmalı ve taş duvar ile doğal zemin kotu arasındaki toprak kısımlar şevlendirilerek toprak kayması engellenmelidir. Havuz çevresinde üst kotta yer alan kısımlarda yeşil bantlar oluşturularak bölgenin endemik bitki türü olan zakkumlar ile havuz çevresi görünümünün yeniden eski hale gelmesi sağlanmalıdır.
- Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından havuza girilmemesi ile ilgili karar alınmasına rağmen hâlâ kullanılmaya devam eden antik havuz her geçen gün eski özelliğini kaybetmektedir.
"KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Mimarlar Odası olarak bu konuda her türlü proje ve fikir desteğini ilgili kurumlarla paylaşmaya hazır olduklarını ifade eden Alayont, gerekli iyileştirme çalışmalarının acilen yapılması çağrısı yaparak "Konunun takipçisi olacağımızı siz değerli kamuoyuna iletiyoruz" dedi. (Denizli/EVRENSEL)