Mardin'de kayyum belediyesine yolsuzluk operasyonunda kim ne ile suçlanıyor?
Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde 10 kişi dün gözaltına alındı. Gözaltına alınanların, yolsuzluk, usulsüzlük ve rüşvet ile suçlandıkları iddia edildi.
Fotoğraf: MA
Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde aralarında üst düzey yöneticiler, DEDAŞ İl Müdürü ve müteahhitlerin de olduğu 10 kişi dün gözaltına alındı. Gözaltına alınanların, yolsuzluk, usulsüzlük ve rüşvet ile suçlandıkları iddia edildi.
Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde iki dönem kayyumluk yapan Vali Mustafa Yaman bir süre önce merkeze çekilmişti. Yerine ise, Mahmut Demirtaş atanmıştı. Söz konusu değişimin ardından belediyede müfettişler inceleme yapmaya başladı. Müfettişler, inceleme sonucu belediyenin neredeyse tüm birimlerinde yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet, kayırma, zimmet ve kamu malına zarar gibi çok sayıda işlem tespit etti.
MA'dan Ahmet Kanbal'ın haberine göre söz konusu durumun müfettişler tarafından Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na taşınması üzerine dün itibariyle aralarında daire başkanları, birim müdürleri ve müteahhitlerin de olduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.
KAYYUMUN YEĞENİ KİLİT İSİM
“Gizli” yürütülen soruşturma kapsamında eski kayyum Mustafa Yaman tarafından belediye iştiraki Kent A.Ş.'de müdür olarak görevlendirilen kayyumun yeğeni Yunus Emre Akça gözaltına alındı. Belediyeyle iş yapan müteahhitleri belirleyen kişi olduğu belirtilen Akça’nın, müteahhitlerin ödemelerini yüzde 10 ve yüzde 15 oranında komisyon alarak yapmakla suçlandığı öğrenildi. Akça, aynı zamanda Yaman'ın görevden alındığı gün belediye binasındaki kamera kayıtlarını sildirmek ile de suçlanıyor. Akça’ya, "kamu zararı, yolsuzluk ve rüşvet" suçlamaları yöneltildiği belirtildi.
İHALEYE FESAT KARIŞTIRMAK VE HAYALİ İHALE SUÇLAMASI
Yakın zamanda görevden alınan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Füsun Karaboğa da operasyon kapsamında gözaltına alındı. Karaboğa'nın, daire başkanlığı yaptığı birimde ihalelere fesat karıştırdığı ve hayali ihaleler gerçekleştirdiği iddia ediliyor. HDP'nin görevden aldığı Karaboğa, yeniden kayyum atanması sonrası Yaman tarafından göreve geri getirilmiş ve ayrıca Ulaşım Daire Başkanlığı görevine getirilmişti.
"KOMİSYONCU" ERDOLU HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR
Operasyon kapsamında Mardin Valiliği ve belediyenin Protokol Memuru olmasının yanı sıra Mustafa Yaman'ın danışmanı olarak görev yapan isimlerden Bülent Erdolu da gözaltına alındı. Erdolu'nun belediyenin ihale verdiği firmalarla "komisyon" adı altında rüşvet ilişkileri geliştirdiği iddia ediliyor. Erdolu’nun rüşvet almakla suçlandığı öğrenilirken, birçok firma ile yapılan işlemlerde isminin geçtiği belirtiliyor.
DEDAŞ MÜDÜRÜ GÖZALTINDA
Gözaltına alınan bir diğer ise, Mardin’in ilçelerine bağlı birçok kırsal mahallede 14 Mayıs'tan bu yana "ödenmeyen borçlar” gerekçesiyle elektrik kesintisine giden Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) Müdürü Mehmet Bulut. 16 Kasım 2016'da belediyeye ilk kayyum atandığı dönem belediye iştiraki Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili yapılan Bulut’un da usulsüzlük ve yolsuzlukla suçlandığı ileri sürüldü.
Bulut'un, Bülent Erdolu ve Yunus Emre Akça ile ilişkili olduğu belirtilirken, KENT A.Ş.'de görevlendirildiği dönem müteahhitlerden iş karşılığında “komisyon” adı altında rüşvet aldığı iddia ediliyor.
352 MİLYONLUK USULSÜZLÜK
Gözaltındaki bir diğer isim ise, Kırsal Yollar Daire Başkanı olan ve bir dönem kayyum Yaman tarafından Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili yapılan Sinan Yıldırım. Asfalt ve yol ihalelerinde 352 milyon 453 bin 738 TL değerinde usulsüzlüğe karıştığı iddia edilen Yıldırım'ın 10 ayrı ihalede ismi geçtiği, HDP tarafından tespit edilen usulsüz işlemler üzerine görevden alınmasına rağmen Yaman tarafından yeniden göreve getirildiği belirtildi. Hakkında usulsüzlük ve yolsuzluk suçlaması bulunan Yıldırım ile ilgili HDP tarafından başlatılan soruşturma da durdurulmuştu.
MÜTEAHHİTLER YEĞEN İLE İLİŞKİLİ
Gözaltına alınan isimler arasında farklı üst düzey yöneticilerin de olduğu belirtiliyor. Gözaltındaki müteahhitler de “ihalelere fesat karıştırma”, “rüşvet vermek”, “faturaları şişirerek haksız kazanç elde etmek” ile suçlanıyor. Müteahhitlerin, özellikle kayyum Yaman'ın yeğeni olarak bilinen Yunus Emre Akça ile ilişkili oldukları ve müfettişlerin incelemelerine takıldıkları belirtildi (HABER MERKEZİ)