İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden sınav sürecindeki haksızlıklara tepki
İstanbul Üniversitesi öğrencileri, final döneminde yaşadıkları sorunları dile getirerek adil bir sınav süreci geçirme talebiyle, üniversite binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
İLGİLİ HABERLER
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde uzaktan eğitim verimsiz geçti
Uzaktan eğitimin sınav merkezleri kaldırıldı
Hukuk öğrencileri: Uzaktan eğitim, hukuk eğitiminin niteliğini karşılamayacak
İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri, sınavlarda sürenin kısalığı, cevap kağıdına getirilen kısıtlamalar nedeniyle başarısız not alarak bütünlemeye kaldıklarını belirtip, sürecin şeffaf olmasını, puanlamanın adil yapılmasını, süre sınırının ve cevap anahtarının makul bir uzunlukta olmasını talep etti.
Sınav sürecinde süre kısıtlamalarıyla sınavları yetiştiremeyen öğrencilere bir de cevap kağıdı sınırı koyulmuştu. Ancak açıklanan cevap anahtarı hem cevap kağıdını aşıyor hem de bir öğrencinin cevapları sınava kısa bir sürede tam olarak yazmasını imkansız hale getiriyordu. Birçok öğrenci bu sebeple düşük not almak ve bütünleme sınavına girmek zorunda kaldı. Bütün bu sorunlara karşı sürecin şeffaf olmasını, puanlamanın adil yapılmasını, süre sınırının ve cevap anahtarının makul bir uzunlukta olmasını talep eden öğrenciler bugün basın açıklaması düzenledi.
"ÖĞRENCİ MERKEZLİ BİR SINAVIN TAM TERSİ"
Bilgisayar ortamında sınav olurken kağıda elle yazmak zorunda bırakıldıkları sınav kağıtlarını yere seren öğrenciler, basın açıklamasına Türkiye’de öğrenci haklarının yeterince gelişmediğini dile getirerek başladı. Pandemi döneminde birçok haksızlığa maruz bırakıldıklarını söyleyen öğrenciler, haklarını sınırlı yollardan arayabildiklerine ve bu yüzden sık sık sosyal medya ve basında yer alarak bu eksikliği gidermeye çalıştıklarını ifade etti.
Hocalarının bu süreçte yanlarında olmalarını beklediklerini ifade eden öğrenciler açıklamada, “Öğrenciler olarak, fakültemizin takındığı bu tavrı hayretler içinde izlemekteyiz. Pandemi etkisi sebebiyle uzaktan, bilgisayar sistemleri vasıtasıyla yapılan sınavlarda fakültemiz hiç de iyi bir sınav verememiştir! Bu süreçte fakültemiz, YÖK tarafından yayımlanan 'Yeni Normal Kılavuzu'nda ifade bulan, başta şeffaflık, denetlenebilirlik ve objektif puanlama gibi pek çok hususu göz ardı ederek öğrencisini mağdur etmiştir. Buna ek olarak, aynı kılavuzda ifade edilen “öğrenci merkezli” sınav yapılması beyanının aksine, öğrenciler sınavlarda geçmişe nispetle daha çok zorlanmış ve daha çok bırakılmıştır.” ifadesine yer verdi.
"MAKUL SÜREDE ADİL SINAVLAR İSTİYORUZ"
Açıklamada öğrenciler, derste anlatılmayan konulardan sorulan soruları, soruyla alakasız yapılan puanlamaları, makul olmayan sınav sürelerini ve cevap anahtarının verilen sayfa sınırının iki katında olmasını kınadı. Öğrenciler, “Bizler, fakültemizden; her şeyden önce şeffaflık ve denetlenebilirlik talep ediyoruz. Cevap anahtarlarının, sınavdan hemen sonra yayınlanmasını istiyoruz. Sonuçlar açıklandıktan sonra yayınlanan, kılıfına uydurulmuş cevap anahtarını kabul etmiyoruz. Sınav sonuçları için itirazda bulunduğumuzda kağıtlarımızın yeniden okunmasını istiyoruz. Etkin olarak işletilmeyen bir itiraz yolunu kabul etmiyoruz. Keyfi puanlamaların önüne geçmek için, puanlamaların sınav sırasında belirlenmiş olmasını ve kağıtlarımızda yazmasını istiyoruz. Talebimiz, bundan sonra yapılacak sınavların orantılı olması, makul sürede olması, değerlendirmelerin objektif kriterlere göre yapılmasıdır. Bizler istiyoruz ki bu olağanüstü dönem hocalarımız tarafından sınavlarda dikkate alınsın. Yine bu taleplerimize ilave olarak puanlandırma yapılan sınav kağıtlarımızın yeniden objektif bir değerlendirilmeye tabi tutulması ve AKSİS sistemine, görebileceğimiz şekilde, geri yüklenmesini istiyoruz. Bu bizim yanlışlarımızı görmemiz, eksikliklerimizi gidermemiz için önemli bir kriter olacaktır. Bizlere bir haksızlık yapılmadığı düşünülüyorsa, bunu yapmak hocalarımız açısından yüz akı olacaktır.” diyerek taleplerini sıraladı.
"CİDDİ PUAN FARKLARI VAR"
Basın açıklamasının ardından hukuk fakültesi öğrencileriyle, eylemi ve yaşanan süreci konuştuk. Hukuk fakültesi öğrencisi, pandemi döneminde puanlamaların öğrenci lehine olacağını söylediklerini ancak bunun gerçekleşmediğinden bahsetti. Birbirleriyle sınav kağıtlarını karşılaştırdıklarını ve kağıdın içerik olarak yakın olmasına rağmen puanlamada ciddi farklar olduğunu söyleyen öğrenci, “Bu demek oluyor ki okuyan kişi kağıtları sübjektif olarak değerlendiriyor” dedi. Bazı hocaların okulun resmi sanal sınıflarından ders yapmak yerine özel programları tercih ettiğini belirtti.
"CEVAP ANAHTARI SAYFA SINIRININ 2 KATI"
Başka bir hukuk fakültesi öğrencisi ise elinde 14 sayfalık, uç uca eklenmiş bir cevap anahtarını tutarak şunları söyledi: “Bir dersin cevap anahtarı yayınlandı ve arkadaşımız cevap anahtarını el yazısıyla yazdı. Tam 14 A4 kağıdı tuttu ve 3 saat sürdü. Buna düşünme süresini eklediğimizde bu sınav için 4-5 saat gerekiyor ama bize konula sayfa sınırı 4-6 sayfa.”
Kendilerine verilen sayfa sınırının ve sürenin yetersizliğini belirten öğrenci, 14 sayfalık cevap anahtarını burada olan herkese ve haberi izleyenlere durumu özetlemek için çıkarttıklarına dikkat çekti.
"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMADIK"
Adalet Bölümü öğrencisi ise pandemi sürecinde psikolojik olarak öğrencilerin etkilendiğini, vize ve final sınavlarına da bu durumun olumsuz olarak yansıdığına değindi. Taleplerinin adil bir puanlandırma olduğunu belirten öğrenci, "Ben hukuk fakültesi öğrencisi arkadaşlarımı çok iyi anlıyorum, emek verdiğimiz hiçbir şeyin karşılığını alamadık ve bu durum bizi üzdü ve bu noktaya kadar getirdi" dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et