29 Temmuz 2020 16:03

SES Adana Şube: Kovid-19'lu vaka sayıları endişe verici bir şekilde artıyor

SES Adana Şubesi Eş Başkanı Halide İnci, yaklaşan bayramda salgın vakalarında artış yaşanacağı uyarısında bulunarak, önlem alınması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi tarafından Kovid-19 ile ilgili yapılan açıklamada, son günlerde vaka sayısında artış yaşandığı vurgulandı. Sağlık Bakanlığına tedbirlerin en üst seviyeye çıkartılması uyarısı yapılan açıklamada, pandeminin ikinci dalgasıyla mücadele etmede sağlık emekçilerinin motivasyonunu artırmak için taleplerinin karşılanması istendi.

Salgının hızının tekrar artmaya başladığı ve vaka sayılarının endişe verici bir şekilde arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Maalesef ki ülkemizde denetlenebilir bir mekanizma yoluyla salgınla ilgili verilere ulaşmamız mümkün değildir. İlimizde edindiğimiz izlenimler rehavet ortamının genel anlamda hakim olduğu, günlük pozitif vaka sayılarının açıklananın aksine çok daha fazla sayıda olduğu ve servise yatış verilen pozitif vaka sayılarının ciddi şekilde arttığı yönündedir. Her geçen gün yeni bir sağlık çalışanının Covid-19 pozitif haberini alıyoruz. Pandeminin en korkulan senaryosunun gerçekleşip, hastalara tedavi için yer bulunamama ihtimali yaklaşmaktadır. Bu tablo pandeminin ikinci dalgasının beklenenden daha korkutucu olacağını gün gibi ortaya koymuştur. İktidarın önlemlerden vazgeçip, sorumluluğu ve olası suçu halka atacak şekilde açıklamalara yöneldiğini görüyoruz. Önlemlerden tamamen vazgeçilip sonra aramıza mesafe koyalım demekle pandemi yönetilmiyor, önlemler kısıldığı zaman vaka sayıları artıyor" denildi.

"SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ YERİNE GETİRİLEREK MOTİVASYONLARI ARTIRILMALI"

Gelinen aşamada sağlık emekçilerinin üzerine binen yükün çok daha fazla ve hissedilir hale geldiği ve sağlık emekçilerinin pandemi süreci karşısında tükenmişlik hissinin arttığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Sağlık emekçilerinin ikinci dalga yaklaşırken, başta 3600 ek gösterge ve 5 yıla 1 yıl yıpranma payı gibi özlük hakları ile tek bir kalemde emekliliğe yansıyan insanca adil ücret gibi haklı talepleri derhal yerine getirilip sağlık emekçilerinin moral ve motivasyonu arttırılmalıdır. Pandeminin ilk üç ayında tavandan verileceği söylenen performans ödemeleri hem kamuoyunda çift maaş veriliyor izlenimi uyandırmış hem tüm sağlık çalışanlarına verilmemiştir. Sağlık bir ekip işi olmasına rağmen sağlık çalışanları arasında ayrım yapılmıştır. Üniversite hastanelerinde ek ödemeler ile ilgili ödenekler hem geciktirilmiş hem de adil şekilde yapılmamıştır. Sonraki süreçte de sağlık emekçileri ile dalga geçer gibi temmuz ayında performans ödemeleri neredeyse sıfırlanmış, ilk üç ayda verilen tavandan ödemeler tabandan ödemeler haline gelerek sağlık emekçilerini ekonomik olarak zor durumda bırakmıştır. Performans değil; insanca yaşanılabilir, adil, emekliliğe yansıyan ücret talebimizin haklılığı bir kez daha ortaya konmuştur."

"BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIĞIN SOSYALİZASYONU DÜŞÜNÜLEREK PLANLANMALI"

Pandemide en büyük risklerden birisini alan ancak unutulan birinci basamağın, müşteri memnuniyeti değil, sağlığın sosyalizasyonu düşünülerek planlanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Aile sağlığı merkezlerinin kamuya ait birer bina olması gerekliliği ve gerek sağlık çalışanı istihdamı gerekse mesleki riskler (şiddet, pandemi vs.) konusunda devletin sorumluluktan kaçmaması gerektiğini tekrarlıyoruz. Gün geçtikçe yeni bir sağlık çalışanının pozitif haberini almaktan derin elem duyduğumuzu belirtiyoruz" denildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI VE BİLİM KURULUNA UYARI

Sağlık Bakanlığına ve Bilim Kurulu'na Kovid-19 pandemisinin hâlâ geçmediği, tedbirlerin en üst seviyeye çıkartılması, pandemi hastanesi kavramının tekrar gündeme gelmesi ve kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı olan sağlık kuruluşlarının ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiği hatırlatması yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yaygın test talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Başta sağlık emekçileri olmak üzere risk teşkil eden, toplum ile iç içe çalışan bütün meslek gruplarına düzenli olarak Covid-19 testi yapılmalıdır. Salgının önüne geçmek açısından yaygın test yapılması hayati önem taşımaktadır.

Kurban Bayramı yaklaşırken salgının yayılması yönünde endişelerimiz artmaktadır. Kurban pazarları, kurban kesim işleri, bayramlaşma ve aile ziyaretleri salgının yayılım hızını arttırması yönünden çok risklidir. Toplumun maske, mesafe, hijyen konusunda uyarmak yeterli olmayacaktır. Bununla ilgili gereken önlemler bir an önce alınmalı ve topluma bilgilendirme yapılmalıdır.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak pandemi süreci başarıyla atlatılıp, haklı taleplerimiz yerine getirilinceye kadar mücadeleye devam edeceğimizi buradan bir kez daha tekrarlıyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gülistan Doku soruşturmasında şüpheli Zaynal Abakarov için zorla getirme kararı

SONRAKİ HABER

Kaçırılan ve tecavüze uğrayan kadın, zanlının tutuksuz yargılanmasına isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa