Ücretsiz okul servisine son verdiler
Patronlar ve devlet destekli kurulan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde servisler ücretli hale getirildi. Servis masraflarını karşılayamayan öğrenciler okuldan ayrılmak zorunda kalıyor.
Fotoğraf: DHA
Mustafa GÜRSOY
Mersin
Mersin’in Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, patronlar ve devlet destekli kurulan (Yüzde 60 patron, yüzde 40 devlet desteği), Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde servisler ücretli hale getirildi. Daha önce de ücretsiz olan okul servisi ücretli hale getirilmeye çalışılmış ve tepkiler üzerine mevcut uygulama sürmüştü. Öğrenciler ve veliler duruma tepki gösterdi.
MASRAF AİLELERE
Pandemi sürecinde Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okul servislerine ücret getirildi. Okula çocuğunu bu sene kayıt yaptırmak isteyen bir veli, “Uzun zamandır bu okulun ismini duyuyorduk. Disiplin, eğitim ve imkanları bakımından çocuğumu bu okula yazdırmaya karar vermiştim. Sonra duyduk ki servisler ücretli olmuş. Benim eşim yurt dışında çalışıyor. Maddi durumumuz ortanın altında. Temizliğe giderek üç çocuğumu büyütmeye çalışıyorum. Servislerin ücretli olması ve yemeğin de ücretli olabilmesi ihtimali maalesef yazdırmaktan vazgeçirdi. O okul bir ara eleman yetiştiriyor. İlk yıllar da bütün masrafları kendi üzerlerine alırken, şimdi bütün masrafları öğrenci ailelerine yüklüyorlar” dedi.
OKULDAN AYRILMAYI DÜŞÜNEN ÖĞRENCİ VAR
10. sınıf öğrencisi okuldan ayrılmayı düşündüğünü belirterek, “Babam işçi. Okulumuzda servislerin ücretli hale gelmesi maalesef aile ekonomimizi zorlayacak. Koronavirüs salgını ile birlikte ağırlaşan ekonomik durumumuz bunların da eklenmesi ile daha da ağırlaşacak. Okuldan ayrılmayı düşünüyorum” diye konuştu.
Bu sene 11. sınıfa geçecek olan bir öğrenci ise, “Ben bu sene staja başlayacağım. Ders sayısının azalması ile dershaneye de gideceğim. Servislerin ücretli olması ailemi ekonomik anlamda çıkmaza sokuyor. Okuldan ayrılsam ya özel bir Anadolu lisesine ya da devletin meslek okuluna gideceğim. Okuldan da ayrılamıyorum. İki arada bir derede kaldık. Umarım servis ücretleri kalkar” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM SEN’DEN TEPKİ: ÖĞRENCİLERİN HAKKINI GASBETMEYİN
Eğitim Sen Tarsus Şubesi de konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Organize sanayi bölgelerinin içine ya da kentlerin sanayi sitelerine yakın yerlere gerek MEB tarafından gerekse özel okul sahipleri tarafından yapılan endüstri meslek liselerinde öğrenim gören çocukların emeği sermayenin, işletme sahiplerinin hizmetine sunulmuş, çocuk işçiliğin ve ucuz iş gücünün önü devlet eliyle daha da açılmıştır. Her türlü teşvik buralarda okul açmak isteyen özel okul sahiplerine yine devlet tarafından sağlanmıştır. Bu özel okullara öğrenci alabilmek için, çocukların okul masraflarının, yemek ve servis giderlerinin de okul tarafından karşılanacağı taahhüt edilmiştir. Bu taahhüt üzerinden bu okullara kayıt yaptıran ve halen öğrenim görmekte olan çocuklardan servis ücreti talep edilmektedir. Belli ki özel okul sahipleri, devletin verdiği teşviklerle yetinmeyip, daha çok kâr hırsıyla sermayelerini daha da büyütmek istemektedirler. Ancak hepimizin bildiği gibi endüstri meslek liselerinde çocuğunu okutan velilerin gelir düzeyleri büyük ölçüde açlık sınırının da altındadır. Bu koşullarda bırakın servis parası ödemeyi evine ekmek götüremeyen velilerin bu yükün altından kalkamayacakları ortadadır. Okul yönetimi, okullarında öğrenim gören çocukların servis ücretlerini bundan sonra ödemeyeceklerini, ücretin öğrencilerden alınacağı yönünde bir karar almıştır. Okul yönetimi aldığı bu kararı geri çekmelidir. Bu karar çocuklarımızın eğitim hakkını ellerinden alacak bir girişimidir. Bir çocuğumuz bile, velisi servis parasını ödeyemediği için okulu bırakmak zorunda kalmamalıdır. Çocuklarımızın eğitim hakkına sonuna kadar sahip çıkacağız, konunun takipçisi olacağımızı da buradan duyurmak istiyoruz.”