Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, kimlik göstermediği bahanesiyle gözaltına alındı
Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, akşam saatlerinde bir restoranda ailesiyle birlikte yemek yerken kimlik göstermediği bahanesiyle polisler tarafından gözaltına alındı.
Fotoğraf, @sosyalhukuk Twitter hesabının paylaştığı videodan alınmıştır.
Hatay'da polisler, kimlik göstermediği bahanesiyle Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez'i gözaltına aldı. Ekrem Dönmez, "Biz hukuk devleti miyiz? Polis devleti miyiz?" diye sorarak, sorumlular ve onları koruyan İl Emniyet Müdürü’nün görevden alınmasını istedi.
Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, 29 Temmuz'da akşam saatlerinde bir restoranda ailesiyle birlikte yemek yerken yanına gelen polisler kimliğini göstermesini istedi. Yazılı bir dayanak olmadan kimlik göstermeyeceğini belirten Ekrem Dönmez, "Biz devletiz, kanunsuz iş yapmayız" diyen polisler tarafından gözaltına alındı.
Yaşananlara ilişkin "@sosyalhukuk" Twitter hesabından paylaşılan videoda, polislere neden kimlik istediklerini "Şüpheli miyim, dayanağını istiyorum" diye soran Dönmez'e polislerin "Burada bir dayanak yok. Polis olarak bizim yetkimiz var. Şüpheli olup olmadığın bizim inisiyatifimizde olan bir şey" dediği duyuluyor.
Polisler ardından Dönmez'i gözaltına alıyor.
Sosyal Hukuk videoyu "Hatay Baro Başkanı Avukat Ekrem Dönmez, ailesiyle birlikte yemek yerken hiçbir sebep yokken kimlik soruluyor. Baro Başkanı işlemin dayanağını sorunca 'Biz devletiz' cevabı veriliyor ve gözaltına alınıyor. Savunmayı susturma çabası videoda!" mesajıyla paylaştı.
July 29, 2020
HATAY BARO BAŞKANI DÖNMEZ: SORUMLULAR GÖREVDEN ALINSIN
Kimlik ibraz etmediği gerekçesiyle karakola götürülen ve ardından serbest bırakılan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, konuya ilişkin baroda açıklama yaptı. Kendisini gözaltına alan polisler hakkında şikayetçi olan Dönmez’in yaptığı açıklamaya Antalya Barosu Başkanı Polat Alkan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzel Mansur, TBB Avukat Hakları Merkezi üyesi Şenol Yücesoy ve çok sayıda avukat da destek verdi.
"VAHİM BİR OLAY"
Dün yaşananlara değinen Dönmez, polisin kendisinden kimlik istediğini ancak kendilerinden kimlik sorma dayanağını ve arama belgesini istediğini belirtti. Dönmez, polisin belge göstermeyerek, kendisini zorla gözaltına alındığını söyledi. Ailesine de fiziki müdahale yapıldığını aktaran Dönmez, karakola götürülene kadar Hatay Barosu Başkanı olduğunu söylemediğini ifade etti. Kelepçe takılma dayatmasına maruz kaldığını, doktor raporu için hastaneye götürüldüğünü, fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldığını dile getiren Dönmez, emniyette kimlik tespiti ardından serbest bırakıldığını kaydetti. "Gerçekten vahim bir olay" diyen Dönmez, sade bir yurttaşın nelerle karşılaşacağının, yaşadığı durum ve "Ben devletim" diyen bir polis uygulamasıyla ortaya çıktığını vurguladı.
"POLİS Mİ HUKUK MU DEVLETİYİZ"
"Biz hukuk devleti miyiz? Polis devleti miyiz?" diye soran Dönmez, polise ve bekçilere verilen yetkilerle yurttaşların hak ve özgürlüklerinin kısıtlanarak, gasbedildiğini söyledi. O esnada avukat ve Baro Başkanı olduğunu söylediğinde bu durumun yaşanmayacağını dile getiren Dönmez, yurttaşın hakkını aradığında neler yaşandığını gördüklerini ifade etti. Polisler hakkında şikayetçi olup cezalandırılmasını isteyen Dönmez, polislerle ilgili etkin soruşturma yürütülüp, tutuklanmasını istedi.
MÜDÜRLE ARASINDAKİ GÖRÜŞME
Dönmez, yaşananlara dair videoyu Hatay İl Emniyet Müdürüne gönderdiğini ve müdürün kendisini arayarak, "Nedir bu olay Sayın Başkanım? Ne gerek vardı Sayın Başkanım? Siz bir baro başkanısınız, ayıp değil mi? Neden polislere kimlik göstermiyorsunuz? Ne var baro başkanı olduğunuzu söyleseydiniz? Neden bu ortamı geriyorsunuz? Bu videoyu neden bana attınız?" dediğini aktardı. Bu söyleme şaşırdığını ve “Haddimi bildirmek için mi arıyorsunuz? Neden telefon açtınız? Bana haddimi bildirmek için aradıysanız bu telefonu bitirin" dediğini paylaşan Dönmez, müdürle tatsız bir konuşma gerçekleştirdiğini, suç işleyen kamu görevlilerini koruyup kollayan müdürün görevden alınmasını talep etti.
Sonrasında konuşan diğer baro başkanları da yaşanan olaya tepki göstererek, yaşananları “faşizm” şeklinde tanımladı.
TBB: HATAY BAROSU BAŞKANI AV. EKREM DÖNMEZ’İN GÖZALTINA ALINMASINI KINIYORUZ
Türkiye Barolar Birliği (TBB) de yaşananları kınadı. TBB tarafından yapılan açıklamada “Olay sonrasında TBB Avukat Hakları Merkezimizin üyesi Avukat Şenol Yücesoy, Mersin'den Birliğimiz adına destek olmak üzere Hatay'a intikal etmiştir. Polisin kimlik sorma yetkisi vardır. Ancak PVSK md. 4A'nın özü, polisin tanıdığı halde bir kişiye kimlik sormasına izin vermez. Kanunen il Cumhuriyet Başsavcısı ile eşit kurumsal pozisyonda bulunan baro başkanının o ilde görev yapan polis memurları ve özellikle amirleri tarafından tanınmaması hayatın olağan akışına aykırıdır” denildi.
Hatay Barosu Başkanına yapılan uygulamanın ve sonrasındaki fiziki müdahalenin keyfi ve kanuna aykırı olduğu belirtilen açıklamada; “Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir. TBB konunun takipçisi olacaktır” denildi.
YEŞİLBOĞAZ: POLİS DEVLETİ DEĞİL, HUKUK DEVLETİ İLELEBET YAŞAYACAKTIR
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da Ekrem Dönmez’i makamında ziyaret ederek destek verdi. Hukuki sürecin takipçisi olacağını söyleyen Yeşilboğaz, “Polis devleti değil, hukuk devleti ilelebet yaşayacaktır” dedi. Yeşilboğaz, “Her koşulda, her zorlukta adalet ve bağımsızlık çizgisinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Savunma susturulamaz, savunma teslim alınamaz. Meslektaşımızın hukuksuzca gözaltına alınmasını kınıyorum ve kendisine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise, Mersin Barosunun desteğinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Hukuk devletinde yaşıyorsak, sorumlular hak ettiği cezayı alacaktır. Hukukun üstünlüğü herkese lazım” dedi.
DEMOKRASİ İÇİN HUKUKÇULAR: POLİSLER DERHAL GÖREVİNDEN ALINMALI
Yaşananlara ilişkin Twitter'dan açıklama yapan Demokrasi İçin Hukukçular, polislerin derhal görevden alınmasını istedi.
Açıklamada "Ailesi ile yemek yediği sırada hukuksuz kimlik sorma işlemine itiraz eden Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'e fiziki saldırıya dönüşen polis şiddetini kınıyoruz. Sorumlu polisler derhal görevden alınmalı ve soruşturma başlatılmalıdır. Ekrem Dönmez yalnız değildir. Hatay Barosu Başkanı'na yapılan bu saldırı iktidarın avukatlık mesleğine karşı yaptıklarının, avukatlığı kurumsal olarak itibarsızlaştırma çalışmasının bir sonucudur, münferit değildir" denildi.
July 29, 2020
EGM: AVUKATLARIN KİMLİK İBRAZ ETMEME GİBİ BİR MUAFİYETİ BULUNMAMAKTADIR
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Avukatlar, baro başkanı dahi olsa kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır. Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt söz konusu değildir" denildi.
EGM'den yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi dün 81 ilde eş zamanlı 'Türkiye Güven Huzur' uygulaması yapıldığı ifade edilerek şöyle denildi:
"Bilindiği üzere 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 4/A Maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin 5'inci maddesinde 'Polis, görevini yerine getirirken kişilere kimliğini sorabilir. Kimliği sorulan kişi de kimliğini ibraz etmek zorundadır. Kişilerin kimliğinin bulunmaması, kimliği hakkında açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması hallerinde kimliği belirlenene kadar kişi gözaltına alınır' hükümleri bulunmaktadır. Yaşanan olayda görevlilerin hiçbir suretle yasaların dışına çıkmamış ve Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'e karşı herhangi bir kötü muamelede bulunmamıştır. Baro başkanı her ne kadar kendisine kimlik sorulmasının hukuki olmadığını savunmuş ise de 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 58'inci Maddesinde belirtildiği üzere avukatlar baro başkanı dahi olsa sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi olup, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır. Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt söz konusu değildir. Anayasanın 10'uncu maddesine göre herkes kanun önünde eşit olup polisin kimlik sorma yetkisi kapsamında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini ibraz etmek veya kimliği ile ilgili bilgi vermekle mükelleftir. Türk polis teşkilatı olarak ülkemizin huzur ve sükununu korumak için canla başla görev yapan personelimize kanunlar çerçevesinde yaptığı uygulamalarda destek olan, kolaylık sağlayan vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz."
(HABER MERKEZİ)