Entübe ve yoğun bakım sayısı tablodan çıktı | TTB Başkanı: Saklama ihtiyacı duyuluyor
Entübe ve yoğun bakım sayısı başlıklarının çıkarıldığı koronavirüs tablosuna ilişkin konuşan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, "Saklama ihtiyacı duyuyorlar" dedi.
Fotoğraf: DHA
Sağlık Bakanlığı tarafından günlük açıklanan ‘Türkiye Günlük Korona Virüsü Tablosunda’ ilk kez yoğun bakım ve entübe hasta sayısına yer verilmedi. Bakanlığın bunu ‘uluslararası standart’ olarak duyurmasına tepki gösteren TTB Başkanı Sinan Adıyaman "Bu standart başından beri uygulanmadı. Şimdi de birtakım şeyler sanki uluslararası standartlara uygun olacakmış gibi saklama ihtiyacı duyuyorlar." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından Kovid-19 salgınına ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye Günlük Korona Virüsü Tablosu'nda, bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, ağır hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için zatürre oranı gösterilecek” ifadelerine yer verdi. Bakanlığın pandeminin ilk gününden bu yana açıkladığı günlük vaka, test, entübe ve yoğun bakımdaki hasta sayılarını içeren tablosunda ilk kez, yoğun bakımda yatan hasta sayısı ve entübe hasta sayısı yer almadı.
"BÖLGE İLLERİ İKİNCİ WUAN OLDU"
Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, "Ne yazık ki hükümetin erken, aceleci adımları nedeniyle salgın bastırılamamış ve rakamlar takılıp kalmıştır. Onların rakam dediği bizim açımızdan Sağlık Bakanının açıklamaların üstünde bir gerçektir. Her gün 900 civarı vaka sayısı duyurulsa da bize gelen bilgiler özellikle Diyarbakır, Urfa ve diğer bölge illerinden gelen bilgiler bu sayının çok daha fazla üstünde hasta sayısı olduğu yönünde. Ankara keza öyle. Sağlık Bakanı Koca'nın Wuan’ıydı İstanbul. Şimdi Diyarbakır ve diğer bölge illeri de ikinci Wuan olarak eklendi buraya. Ve bölgeden gelen haberler her türlü gizleme çabasını aşacak düzeyde.” dedi.
"ULUSLARASI STANDARTLARI MERAK EDİYORUZ"
“Yoğun bakım ve entübe hasta sayısının tablodan kaldırılmış olması hastalarımızın yoğun bakımda ve entübe olarak can mücadelesi verdikleri ortamda durumun ciddiyetiyle tezat olarak halkla dalga geçmek anlamına geliyor.” diyen Adıyaman “Uluslararası standart diyorlar ama biz TTB olarak bu standartların ne olduğunu merak ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Koca’nın “vaka tablosunu uluslararası standartlara uygun açıklayacağız” açıklamasını da değerlendiren Koca “Başından beri TTB uluslararası standartlara uygun açıklamalar yapılması gerektiğini, il il, mahalle mahalle kaç vakanın olduğunu, buralarda kaç kişinin öldüğünü, yaş oranının ne olduğunu, cinsiyet oranın ne olduğunu, hangi ilde kaç tane yoğun bakımda yatan hasta olduğunun bilgisini istedi. Ama bunlar hiçbir zaman açıklanmadı. Ve uluslararası standartlara uygun olarak Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği uluslararası tanı kodlarının kullanılmasını istemiştik. Ama Türkiye hâlâ PSR testi pozitif olan, yani tanı almış, kesinleşmiş hastaları ilan ediyor. Halbuki biz biliyoruz ki bunun çok üstünde klinik ve radyolojik olarak pozitif olan yani tanı almış ama PSR testi negatif olan kişiler bildirilmiyor.
Bunların arasında Kovid olmuş, hayatını kaybeden kişiler de var. DSÖ bunu da bildirin diyor ama bildirilmiyor. Dolayısıyla uluslararası standart başından beri uygulanmadı. Şimdi de birtakım parametreler sanki uluslararası standartlara uygun yapılacakmış gibi saklama ihtiyacı duyuyorlar.” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)