Bayram alışverişini sorduk; zamları, faturaları, işsizliği anlattılar
Bayram alışverişi yapıp yapamadığını sorduğumuz Ankaralılar işsizlik ve yoksulluğu işaret etti, hükümetin ekonomiye dair çizdiği pembe tablonun gerçek olmadığını söyledi.
Asude ÖZTÜRK
Burcu YILDIRIM
Ankara
Bayram için alışveriş yapıp yapamadıklarını sorduğumuz Ankaralılar ekonomiyi işaret ederek artan zamları gösterdi, durumlarının el vermediğini söyledi. Bayramdan da alışverişten de bahsetmeyen vatandaş geçim sıkıntısından söz etti.
3 aydır işsiz olduğunu söyleyen Murat Canöz, “Hükümetin pembe tablo çizdiğine bakmayın, millet kan ağlıyor” derken Şengül Yücel ise kendileri için önemli olanın faturaları ve kirayı ödemek olduğunu söyledi. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da işsiz sayısının 12 milyona ulaştığını ifade ederek bu bayramda alım gücünün diğer yıllara göre daha da düştüğünü vurguladı.
"HÜKÜMETİN 'EKONOMİ İYİ' DEDİĞİNE BAKMAYIN"
İmkanları el vermediği için bayram alışverişi yapamadıklarını söyleyen Şengül Yüce, “Bence ekonomik olarak herkes sorun yaşıyor” diyerek kendileri için elektrik, su, kira gibi ödemeleri yapmanın daha önemli olduğunu ifade etti.
3 aydır işsiz olduğunu söyleyen Murat Canöz, bayram alışverişine sıranın gelmediğini belirterek ekonominin kötü olduğu vurgusunu yaptı. Canöz, “Ana caddeler, dükkanlar hep boş. Çoğu ya devren satılık ya kiralık. Hükümetin ‘ekonomi iyi’ dediğine bakmayın, millet kan ağlıyor, gidişat da çok kötü. İş yok, güç yok, bu ekonomi düzelmez” dedi.
İnsanların işsizlik yüzünden çocuğuna ekmek götüremediğine dikkat çeken Canöz, “Aylık 1200 lira veriyorlar. Onunla da faturalar, yiyecek, içecek alıyoruz, başka da bir şey yok. Hükümetin pempe tablo çizdiğine bakmayın” diye konuştu.
"ESKİDEN EMEKLİ MAAŞIMLA KENARA İKİ ÇEYREK KOYARDIM"
Emekli olduktan sonra market işlettiğin ancak ekonomideki çalkantılar yüzünden birkaç yıl önce marketi kapattığını söyleyen Abdülaziz Aydın, “Herkes sıkıntıda, ekonomi dar boğazda, denetim yok” dedi. Önceden emekli maaşı ile her ay iki çeyrek altın alıp köşeye koyduğunu ifade eden Aydın, “Şimdi kenara çeyrek koymayı boşver içeri giriyoruz. Her şey ikiye katlandı ve bu artık Türkiye’nin gerçeği oldu. Açık oturumları dinliyorum, istatistiklere bakıyorum ve düzeleceğinden umudum yok. Gençler hep boş geziyor, iş yok. Bir gün önce çalışan esnaf bir bakmışsın dükkan kapatıyor” diye konuştu.
"BU ÜLKEDE KENDİNİ KURTARAMAYAN EZİLİP GİDİYOR"
Türkiye ekonomisi iyileştiği zaman bayram alışverişi yapabileceklerini söyleyen Kadir Liman, “İnsanlar yüksek seviyedekiler ve alçak seviyedekiler diye iki şekilde. Yüksek seviyede olan insanlar kendini bir şekilde kurtarıyor, onlar her gün bayram alışverişi yapıyor ama bu ülkede kendini kurtaramayan da her zaman aşağıda ezilip gidiyor” dedi.
Gülbeyaz Koçak ise “Biz fakir insanlarız, bayrama hazırlanamadık. Eşlerimiz müzik yaparsa geçiniyoruz, yapamazsa geçinemiyoruz. Çalışmalarına da polis olsun, zabıta olsun izin vermiyor, mağdur kalıyoruz öyle. Günde, çalışabildikleri kısa bir süre içinde 30-40 TL alıp geliyorlar, o da ancak çocuklara yetiyor” diye konuştu.
"ZAMLAR NASIL ARTIYORSA ÜCRETLER DE ÖYLE ARTSIN"
Eskiden bayram öncesi birkaç kıyafet aldığını fakat şimdi alamadığını söyleyen Pakize Tercan da üniversitede iki çocuğu olduğunu ve annesinin yanında yaşamasına rağmen geçinemediklerini ifade etti. Her şeyin gittikçe daha pahalı hale geldiğini dile getiren Tercan, “Hele son yıllarda kendimize neredeyse hiçbir şey alamıyoruz. Ben asgari ücretle çalışıyorum, gelen zamlara maaşım yetişmiyor. Böyle nasıl geçinelim? Zamlar nasıl yükseliyorsa maaşlar da öyle yükselsin” dedi.
"RAKAMLAR İNANDIRICI DEĞİL, İŞSİZ SAYISI 12 MİLYONA ULAŞTI"
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Genel Başkanı Turhan Çakar, bu bayramda alım gücünün düştüğünü dile getirdi. TÜİK verilerine göre aylara göre açlık ve yoksulluk sınırının açıklandığını belirten ancak bu verilerin inandırıcı olmadığını ifade eden Çakar, “Pandemi öncesinde 3-4 milyon işşiz varken pandemi döneminde bu oran 12 milyona ulaştı. Ancak gerçek rakamlar açıklananlardan daha fazla” dedi.
Türkiye’de 18 milyon insanın açlık sınırının altında, 52 milyon insanın ise yoksulluk sınırının altında yaşadığını ifade eden Çakar, “Bu açlık ve yoksulluk sınırları temmuz ayında yine artacak ancak maaşlar yerinde sayıyor” diyerek sadece üniversite mezunu 1 milyondan fazla işsiz olduğuna dikkat çekti.
"AÇLIK VE YOKSULLUK KADER DEĞİL!"
Açlığın da yoksulluğun da kader olmadığını, yoksulluğun uygulanan sermayeden yana politikalar nedeniyle oluştuğunu belirten Çakar, “Ekonomik ve sosyal politikalar emekçiden yana olsaydı bunlar yaşanmazdı. Açlık ve yoksulluk kader değildir. İşsizlik fonu işsizlere değil sermayeye harcanıyor. Yine vergilerden oluşan bütçeler sermayeye aktarılıyor. Dolayısıyla vahşi politikalar giderek yoğunlaşıyor” dedi.