İletişim Başkanlığı düzenlemesine muhalefetten ret
Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığının da içinde olduğu 4 kurumun genel bütçe kapsamına alınmasının kanunla yapılması gerektiğine hükmetti. Mecliste muhalefet partileri talebi reddetti.
![İletişim Başkanlığı düzenlemesine muhalefetten ret](https://www.evrensel.net/upload/dosya/166245.jpg)
TBMM | Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan / AA
İLGİLİ HABERLER
![Yıpranma payı için kart sahibi olma şartı iptal edildi](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/142894.jpg)
Yıpranma payı için kart sahibi olma şartı iptal edildi
![Müzisyenlerden İletişim Başkanlığına tepki: Sahip çıkılan müzisyenler değil yandaşlık](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/163315.jpg)
Müzisyenlerden İletişim Başkanlığına tepki: Sahip çıkılan müzisyenler değil yandaşlık
![İletişim Başkanı Altun'dan basın kartı açıklaması: "Yanlış bilinen doğrular"](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/155043.jpg)
İletişim Başkanı Altun'dan basın kartı açıklaması: "Yanlış bilinen doğrular"
Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığının cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle genel bütçe kapsamına alınmasını anayasaya aykırı bularak, düzenlemenin kanunla yapılması gerektiğine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı üzerine, Adalet ve Kalkınma Partisi grubu, bu 4 kurumla birlikte, farklı cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle ilgili kanuna eklediği toplam 11 kuruma ilişkin kanuni düzenleme yapmak amacıyla; Genel Kurul’da görüşülmekte olan torba kanuna önergeyle madde ekleme teklifini muhalefet partilerine sundu.
Yeni bir madde ihdası öngördüğü için, yerleşik uygulamalar gereği önerge ancak tüm siyasi parti gruplarının imzasıyla Genel Kurul gündemine alınabileceği için AKP grubu, diğer siyasi partilerin görüşlerini sordu.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DÜZENLEMESİNE MUHALEFETTEN RET
Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı’na bağlı 4 kurumun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle genel bütçe kapsamına alınmasını anayasaya aykırı bulması üzerine iktidar partisinin acilen düzenleme yapma talebi, muhalefet partilerinin itirazlarıyla ekim ayına kaldı.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin gazetecilerin yıpranma payına ilişkin Şubat ayında verdiği iptal kararının üzerinden aylar geçmesine karşın bir mevzuat düzenlemesi yapılmadan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı 4 kurum için alelacele düzenleme yapılmasını doğru bulmadığını belirterek, İletişim Başkanlığı’nın yapısı nedeniyle, düzenlemenin torba kanuna eklenmesine karşı çıktı. Benzer itirazlar HDP ve İYİ Parti’den de geldi.
“ÖNCE YIPRANMA HAKKINI DÜZENLEYİN”
CHP’li Özel ise “Anayasa Mahkemesinin gazetecilerin yıpranma payına ilişkin Şubat ayında verdiği iptal kararının üzerinden aylar geçmesine karşın bir mevzuat düzenlemesi yapılmadan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı 4 kurum için alelacele düzenleme yapılmasını doğru bulmuyoruz” dedi ve gazetecilerin aylardır beklediği düzenlemenin bir an önce Genel Kurul’a getirilmesini önerdi.
Özel’in ayrıca İletişim Başkanlığı’nın bir kamu kuruluşu gibi değil, iktidar partisinin aşırı siyasileşmiş bir propaganda aygıtı gibi davrandığına, kendisini iktidar partisinin sözcülerinin de yerine koyarak muhalefet partilerinin sözcülerine laf yetiştirme telaşına girdiğine dikkati çekerek, düzenlemenin acelesi olmadığı için bekletilmesi gerektiğini savundu.
HDP ve İYİ Partinin de benzer görüşleri dile getirmesi üzerine düzenleme ekim ayındaki yeni yasama yılına kaldı. (MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et