Tempo Çağrı Merkezi’nde haksız işten atma: Ankete zorlandılar, işten atıldılar
Tempo Çağrı Merkezi’nde anket yapmaya zorlanan işçiler, haksız bir şekilde işten atıldıklarını ve mağdur olduklarını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır
Tempo Çağrı Merkezi’nde işten atılan işçilerden Yunus Emre Kılınç, anketi yöneticilerin dayatmasıyla yaptıklarını belirterek, haksız bir şekilde işten atıldıklarını ve mağdur olduklarını söyledi. Avukat Mehmet Selim Demir ise, çağrı merkezinin İŞKUR’dan ödenek almak için işçi çıkartıldığını söyleyerek, “Bu durum süreklilik halini aldı” dedi.
Batman’da bulunan Tempo Çağrı Merkezi’nde Digitürk ve beIN Sports müşteri temsilcisi olarak çalışan işçiler, çağrı merkezi yöneticilerinin dayatmasıyla, müşteriler yerine çalışanlara yaptırılan anketlerden dolayı suçlanarak haksız bir şekilde işten çıkartıldı. Yaşanan işten atmaları Tempo Çağrı Merkezi’nde çalışan işçilerden Yunus Emre Kılınç ve işçilerin avukatı Mehmet Selim Demir Evrensel'e değerlendirdi.
"HİÇBİR HAKKIMIZI VERMEDİLER"
Müşterilerine yaptırılan anketler olduğunu ve ankette kendileri hakkındaki düşünceleri oyladıklarını söyleyen Yıldız, “Üyelerin yapmadıkları anketleri bizler yapıyorduk. Bunu yapmamızı yöneticilerimiz söylüyordu. Mesajlaşmalar da var, görüşmelerimizde de vardı. Bize ‘yapın ama fazla göz önünde yapmayın’ diye söylüyorlardı. Onlar yapın diyordu biz de yapıyorduk yani. İşte bunu gerekçe göstererek bizi işten çıkarttılar. 18 kişi işten çıkartılmış gibi gözüküyor ama 28 kişiyi işten çıkarttılar. Geri kalan 10 arkadaş da istifaya sürüklenerek işten çıkartıldılar. 29. maddeden ve bir alt maddesi olan 25. Maddenin 2. bendinden dolayı hepimizi işten attılar. Kıdem tazminatı olsun, başka bir şey olsun, hiçbir hakkımızı vermeden işten attılar. 60 kişilik liste hazırlamışlar bizi işten çıkarmak için bir de ekstradan 140 kişiyi işe aldılar. Hukuki süreci başlattık biz ama hâlâ bizim ile iletişime geçmiş değiller. Sadece basın açıklaması yaparak kendilerini aklamamaya çalışıyorlar” dedi.
"MAĞDUR OLDUK, NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"
Çoğunun ailesi olduğunu ve onlara destek olmaları gerektiğini belirten Kılınç, “Bunun yanı sıra evli olan işten atılan birçok insan var. Bu durum bizi bayağı sarstı. En azından tazminatımızı verselerdi. Ama bizi bu şekilde, bu süreçte işten çıkarttıkları için ne yapacağımızı bilmiyoruz. Arkadaşlarımızın borçları var, şuan ne yapacaklarını bilemiyorlar. Kara kara düşünüyoruz. İşten çıkarttıkları için aylak aylak dolaşıyoruz yani. Bayram öncesi kimse bizi işe almaz. Batman küçük bir yer. Asgari ücret ile çalışma imkânları da yok bazı yerlerin. Asgari ücretin altında da çalışmak istemiyorsun. Yani açıkçası bu durum bizi bayağı sarstı. Koronavirüs salgını dolayısıyla işten çıkarmalar yasaktı ağustos ayına kadar. Ama bu 29. ve 25. maddeyi gerekçe göstererek bizi işten hemen attılar. Çünkü normal bir şekilde işten çıkartamazlardı. Bu maddelerden kaynaklı işten atıldığımız için işsizlik maaşı da alamıyoruz. Benim şuan bankaya yaklaşık 15 bin TL’lik borcum var. Gerçekten ben ödemesini de yapamıyorum. Bu durumda biz bayağı mağdur olduk” ifadelerini kullandı.
Seslerini duyurmak istediklerini dile getiren Kılınç, “Biz bu işin peşini bırakmayacağız. En azından bizden sonra çıkarılacak arkadaşlarımızın başı yanmasın. Bayramdan sonra da sendikayla bir basın açıklaması düzenleyeceğiz. Petrol-İş ile görüştük onlar da destek vereceklerini söylediler. Bu şekilde gündemden düşmemeye çalışacağız. Aynı zamanda yerel gazeteler ile de görüşüp hakkımızı sonuna kadar arayacağız” diye konuştu.
"BU DURUM SÜREKLİLİK HALİNE GELDİ"
Durumu değerlendiren işçilerin avukatı Mehmet Selim Demir, “Tempo Çağrı Merkezi, devletin verdiği ödenekten yararlanma amacıyla işten çıkarıp yeni işçi alıyorlar. İŞKUR’un ödeneğini almaya çalışıyorlar. Performans, yöneticiye karşı kötü davranma tarzı bahaneler bulup işçileri çıkartıyorlar. Pandemi sürecinde işten çıkartmalar yasak olsa da belli koşullarda işten çıkarmalar yapıyor. Tempo Çağrı Merkezi de ‘işçiler özel bilgilerimizi dışarıya yaydı’, ‘ailelerine menfaat sağlıyorlar’ gibi gerekçelerle işçileri işten çıkardı. Bu kadar işçinin hepsi mi bunu yaptı? Tempo İŞKUR üzerinden yeni işçiler alıp sigorta primini oradan halletmek istiyor. Bu durum karşısında hakkımızı arayacağız. Bu bir süreklilik haline geldi. 2-3 yılda Tempo Çağrı Merkezi’ne yönelik 50 tane işe iade davası kazandık. Ancak işe almıyorlar. Tazminatlarını verip işten çıkartıyorlar” dedi.