02 Ağustos 2020 16:20

Helsinki Olimpiyat Stadyumunun tadilatı yoğun emek sömürüsüyle tamamlandı

Finlandiya'da devletin ucuza mal etmekle övündüğü Helsinki Olimpiyat Stadyumu'nun tadilatı, kölelik koşullarında çalıştırılan, hakları verilmeyen ve ölümle tehdit edilen işçilerin eseri oldu.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki Olimpik Stadyum tadilatı, yoğun emek sömürüsü, işçilere yönelik ölüm tehditleri ve işten atmalar sonucu düşük maliyetle tamamlandı.

2016 yılında tadilatına başlanan Helsinki Olimpiyat Stadyumunda tadilatın sona erdiği cuma gününe kadar çoğunluğu Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerinden 5 bin 500 civarında işçi çalıştı.

Stadyumun tadilat maliyeti Helsinki İl Genel Meclisi ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılandı. Ancak anlaşmada tadilatı üstlenecek firmaların etik kurallara uymalarını içeren bir madde yer almadı.

Tadilatın sona ermesi ve son teftişin yapılması nedeniyle haber ajansı Yle'ye açıklamalarda bulunan projenin şefi Aulis Toivonen, “Burada herhangi bir sır yok. Ben memnunum. 11 yıldan beri projeye bir şekilde katıldım ve amacımıza ulaştık” dedi.

Toivonen, inşaatın zamanında bitirilmemesi, inşaat işçilerinin korkunç koşullarda çalıştırılmaları ve ortaya çıkan skandalları nasıl değerlendirdiğine dair soruyu şöyle yanıtladı: Elbette fiyat yüksek oldu ama inşaat piyasa fiyatlarına uygun bir tadilat yapıldı, paralar boşa gitmedi. Finlandiya halkı ve buraya gelecek tüm turistler ulusal mirasımız için müteşekkir olacak.

TADİLATI UCUZA MAL ETMEK PAHASINA İŞÇİLERE KÖLE MUAMELESİ YAPILDI

Finlandiya Hükümeti ve Helsinki ili yönetiminin tadilatı sonlandırabilmesi ve Olimpik Stadyumun yeniden hizmete açılması, yabancı işçilerin yoğun emek sömürüsü altında çalışması, haklarını talep eden işçilerin ölümle tehdit edilmesi veya işten atılmaları sonucunda gerçekleşti. Devlet kurumları tadilatı ucuza mal etmek pahasına şantiyede yaşanan hukusuzlukları görmezden gelmeyi yeğledi.

Stadyumun tadilatını üstlenen İsveç firması Skanska, Kuzey Avrupa'nın en büyük inşaat şirketi. Şirkete bağlı çoğunluğu yabancı 300 civarında taşeron firma, stadyumun tadilatında görev yaptı.

Finlandiya sendikalarının yaptığı araştırmalar, taşeron firmalardan bazılarının işçilerle yaptıkları iş akitlerine uymayıp daha az ücret ödediklerini, işçileri haftada 40 saat yerine 50-60 saat çalıştırdıklarını ve fazla çalışma karşılığı ücret ödemediklerini göstermişti.

Araştırma ayrıca işçilerin ikamet etmeleri için şirketler tarafından tahsis edileceği söylenen konutların baraka olduğunu ve onlarca işçinin bir barakada kalmak zorunda bırakıldığını, havasız ortamda kalan işçilerin baş ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşadıklarını ortaya koymuştu.

İnşaat İşçileri Federasyonu, geçtiğimiz yılın yaz aylarında 340 işçinin ücretlerinin ödenmediğini de kamuoyuna açıklamıştı.

ÖNCEKİ HABER

İsrail Başbakanı Netanyahu ile koalisyon ortağı Gantz arasında tartışma

SONRAKİ HABER

Rusya: Ekim ayında toplu aşı uygulamasına başlıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa