04 Ağustos 2020 00:51

Hastane bulamayan Kovid-19 hastası öldü: Zamanında müdahale olsaydı kurtulabilirdi

Kovid-19’a yakalanan ve hastanede yer bulamadığı için hayatını kaybeden Şeref Yıldız’ın kızı Rubahar Yıldız, hastalık sürecinde yaşadıklarını Evrensel’e anlattı.

Kaynak: Rubahar Yıldız

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Geçtiğimiz günlerde Kovid-19 hastalığına yakalanan Şeref Yıldız (58) hastanelerde yer bulamadığı için hayatını kaybetti. Duruma dair Evrensel’e konuşan Şeref Yıldız’ın kızı Rubahar Yıldız, babasının hastanelerde yer bulamama sürecini anlattı. Rubahar Yıldız, pandemi sürecinin kötü yönetildiğine dikkat çekerek babasının hayatını kaybetmesinin nedeninin sürecin yönetilememesi olduğunu söyledi. Bölgedeki hastanelerin durumuna dair değerlendirmede bulunan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, vaka sayısını ciddi oranda arttığını ve hastanelerde yer kalmadığını söyleyerek sürece dair kaygılarını dile getirdi.

‘HİÇBİR HASTANEDE YER YOKTU’

Rubahar Yıldız, babası Şeref Yıldız’ın testinin pozitif çıkmasının ardından yatıracak hastane bulamadıklarını belirterek “Babamın durumu kötüleşince özel hastaneye götürmek istedik, çünkü Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesinde Kovid-19 hastalarının yer olmadığı için tekerlekli sandalyelerde kaldıklarını gördüm. Özel bir hastaneye götürdük, testi pozitif çıktı, fakat sürüntü testinin sonucunu beklemek zorunda kaldık, hastane pandemi hastanesi olmadığı için eve götürdük babamı. Özel hastanelerde yer bakmaya başladık ama hiçbir hastanede yer yoktu. Sonunda bir özel hastanede yer bulduk” dedi.

‘ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLSEYDİ KURTULABİLİRDİ’

Özel hastane ile görüşmesini de anlatan Rubahar Yıldız, “Özel hastane Kovid-19 hastaları için bir yoğun bakım servislerinin olmadıklarını söylediler. Bunun üzerine hastane aramaya başladık, 5 ilde bir tek boş hastane yok. 112’yi aradım, ‘sizin yatak talep etme hakkınız yok, doktorunuz talep etmeli’ dedi. Fakat doktor ‘siz de yer bakın demişti’ bana. Bu durum üzerine babamı geçici olarak entübe ettiler normal yoğun bakımda. Zamanında müdahale edilmiş olsaydı babam kurtulabilirdi. Babamı defnettiğimiz gün, 2 cenaze daha geldi. Öyle her şey anlatıldığı gibi güllük gülistanlık değil” dedi.

YERLİKAYA: BİR HASTA İYİLEŞİR YA DA VEFAT EDERSE BAŞKA BİR HASTA ALINABİLİYOR

Bölgedeki hastanelerin duruma dair değerlendirmede bulunan TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Halis Yerlikaya, bölgede pandemi sürecinin ciddi sıkıntılarla devam ettiğini ifade ederek gerçek vaka sayısının Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerin çok üzerinde olduğunu söyledi. Yerlikaya, “Açıklanan rakamların çok üzerinde vaka sayılarıyla karşı karşıyayız. Bakanlığın rakamları gerçeği ifade etmiyor. Malatya Valiliği vaka sayısının 100 olarak açıkladığı gün bakanlık 45 olarak belirtti. Diyarbakır’da 8 kişinin yaşamını yitirdiği gün Türkiye genelinde 17 kişi diye açıklandı. Pandemide gerçek neyse onun üzerinden ifade edilmeli. Halk da gerçek duruma göre tedbir alır, bunun çağrısını defalarca yaptık. Mardin, Urfa, Diyarbakır’da hastanelerde yer kalmadı. Bazı yerlerde Bir hasta iyileşir ya da vefat ederse yerini başka bir hastayı alınabiliyor. Hasta Şeref Yıldız için yer arandığı, bulunamadığı için müdahalenin geciktiğini söyleyebiliriz” dedi.

‘PANDEMİ SÜRECİ BU ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMEZ’

Yerlikaya, sorumluluğun vatandaşa yüklenerek pandemi sürecinin atlatılmasının mümkün olmadığını da belirterek “Bakanlık sorumluluğu vatandaşa yüklüyor. Bireysel sorumluluklarla pandemiye karşı başarıya ulaşamazsınız. Pandemi ile mücadele bu şekilde yürütülmez. Süreç demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri ve hatta siyasi partilerle birlikte yürütülmeli, bu şekilde yol alınabilir” dedi. Sürecin endişe verici olduğunu ve daha kötüye gitme endişesini beraberinde getirdiğini ifade eden Yerlikaya, “Okullar açılacak, eylül ayı grip mevsiminin yaşandığı dönem daha birinci dalgayı bastıramamışken daha sıkıntılı bir sürece giriyoruz. Karşımızda çok vahim bir tablo var. Bedeli toplum açısından ağır olacak” dedi.

‘KİŞİLERİN İNİSİYATİFİNE BIRAKILMIŞ DURUMDA’

Test konusunda da sıkıntıların olduğunu ekleyen Yerlikaya, “Test meselesi de kritik. Bir karar alındı, 50 yaşından küçük bireylerin yaşadıkları evde testi pozitif çıkan biri olsa bile test yapılmıyor. Oysa bütün temaslıları içerecek bir şekilde taranmalı. Hâlâ maske ücretli, test sonucu pozitif çıkanlara sosyal destek sağlanmıyor, izolasyondaki hasta gerektiği gibi takip edilmiyor, kişilerin inisiyatifine kalmış durumda” dedi. Özel Hastanelerin durumuna dair de konuşan Yerlikaya, “Pandeminin ilk dönemlerin özel hastanelere destek sağlanıyordu. Şimdi ödeme yapılmamaya başlandı. Özel hastaneler Kovid-19 hastalarına bakmak istemediler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hem anne hem gazeteci olmak: Haber kaynaklarım çocuklarımı tanır

SONRAKİ HABER

İrlandalı politikacı John Hume hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa