“Sonraki sene için yetersiz kaldık”
Yurtlar tam kapasite doldurulmayabilir ki bu alınabilecek en büyük önlem olur ancak böyle bir durumda herhangi bir mağduriyet yaşatılmaması da gerekiyor.
![“Sonraki sene için yetersiz kaldık”](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/166865.jpg)
Görsel: Vijay Verma/ Blush Design
Yağız
ODTÜ
Ben ODTÜ Makine Mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim. Online eğitim süreci, hocalarımızın dersleri anlattıkları videoları internet üzerinden bizlerle paylaşması ve bizim bu videolardan ve elimizdeki kitaplardan derslerimize çalışmamızla başladı. Sonra yine aynı şekilde online olarak yapılan sınavlar ile bu süreç devam etti. Her ne kadar birçok öğrenci için kendi evinde rahatça çalışmak güzel olsa da bazı öğrenciler internetlerinin olmaması veya kötü olmasından şikâyetçiydi. İnternetin kötü olması ya da hiç olmaması durumu, dersleri ve üstüne sınavları da çok kötü etkiledi. Bir sürü arkadaşım bu konulardan mustarip.
GÜZ DÖNEMİ OPSİYONLU OLMALI
Örnek vermek gerekirse, bu dönem aldığım kimya dersinin sınavları kamera ve mikrofon açık şekilde gerçekleşti. Özel hayatın gizliliği ile ilgili endişeler bir tarafa, internet bağlantısının zayıflığından dolayı yaşanan kopmalar sonucu birçok arkadaşımın sınavı iptal edildi. Hocalarımız da haksız bir şekilde öğrencilerin yüksek not almasını istemiyorlar ve bu bağlamda online sınavları yaparken en ufak bir şüpheli durum yaşanırsa sınavı iptal etme hakları oluyor. Bazı arkadaşlarımız derslerini çalışamadı, o konuları öğrenemedi ve bu öğrenilemeyen dersler üst sınıf derslerinin temelini oluşturan dersler ise büyük bir temel eksikliği yarattı. Yaşananların hepsi bize önümüzdeki dönemin tamamen online olması durumunda neler yaşanabileceğini gösteriyor. Her ne kadar bu süreç iyi de yönetilse her zaman mağdur olanlar oluyor. Kendi fikrim ise önümüzdeki dönemin ya tamamen yüz yüze ya da hem online hem yüz yüze olması şeklinde. Konu yurtların açılması durumuna gelince, her ne kadar çok büyük risk teşkil etse de herhangi bir yüz yüze eğitim durumunda (yarı yarıya/tamamen) yurtların açılması gerekiyor. Ankara dışında yaşayan ve ODTÜ'de okuyan birçok öğrenci var. Yurtların açıldığı durumda alınabilecek önlemler çok sert ve sıkı olmalı. Yurtlar tam kapasite doldurulmayabilir ki bu alınabilecek en büyük önlem olur ancak böyle bir durumda herhangi bir mağduriyet yaşatılmaması da gerekiyor. Derslerin yapıldığı amfilerde, dersliklerde alınacak en büyük önlem ise sosyal mesafeye uyulması ve düzenli olarak dezenfekte edilmesi olacaktır. Yemekhaneye gelince ise, yemekhanenin açık olduğu süreler uzatılıp öğrenci yoğunluğu bir miktar düşürülebilir ve sosyal mesafe kurallarına uyulacak şekilde ayarlanabilir. Spor salonları ve diğer kalabalık insan gruplarının bulunabileceği yerlerde ise tam kapasite ile öğrenciler içeri alınmayıp sırayla ve sosyal mesafeyi koruyarak işletilebilir diye düşünüyorum.
Evrensel'i Takip Et