04 Ağustos 2020 12:31

Çağdaş Gazeteciler Derneği Medya Raporu: Gazetecilik ilkesi çiğnendi

Çağdaş Gazeteciler Derneği, medya değerlendirmesi yaptığı temmuz raporunda gazetecilik ilkelerinin çiğnendiğini ifade etti.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Medya İzleme Komisyonu, temmuz ayına ilişkin Medya Raporunu yayımladı. Bianet’te yer alan habere göre, Haber Global’deki ‘Jülide Ateş ile 40’ programına, Bahçelievler Katliamının faillerinden Haluk Kırcı’nın çıkarıldığı hatırlatılan raporda, televizyon kanalından özür dileme çağrısı yaptı. Raporda bir başka etik dışı davranış olarak Ayasofya’da kılınan ilk Cuma namazı öncesinde Sabah gazetesinin, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu ve Muharrem İnce’yi hedef alması gösterildi.  Bu durum, “Gazeteciliğin, ‘etik dışı’ demenin bile kifayetsiz kaldığı, ahlaksızca niyetlerle kullanıldığı bir olay da Sabah gazetesinde yaşandı. İktidarın propaganda aracı haline dönüşmüş bu gazete, yalan ve uydurmaya dayalı ve toplumu din üzerinden kutuplaştırmayı hedefleyen bir yayın yaptı. Sabah’ın 21 Temmuz günü yaptığı yayın, Türkiye basın tarihi açısından utanç verici düzeydeydi” ifadelerini yer verildi.  

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Basın Çalışanlarının Haklarının İyileştirilmesi Çalıştayı’nda yaptığı konuşma da hatırlatılan raporda Altun’un, Türkiye’deki gazetecileri ikiye böldü, bir kısmını ‘yerli ve milli’, bir kısmını ‘ajan, provokatör, terörist’ ilan etmekten çekinmedi” denildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Altun’un ‘manipülatif ve provokatif bilgi üreterek ülkesine karşı operasyon merkezlerine dönüşen bir kesim olduğunu üzülerek görüyoruz. Ne yazık ki bu kesimin yeri geldiğinde terör örgütlerinin propaganda aygıtı olarak devreye girdiklerini, ellerindeki medya gücünü bir silah olarak devlete ve millete doğrulttuklarını da müşahede ediyoruz… Bırakın artık bu coğrafyada, bu topraklarda 5. kol faaliyetleri sürdürmeyi ve gerçek anlamda 4. kuvvet olun. Demokrasi düşmanlığı yapmayın, demokrasimize hizmet edin’ sözleri özgürlüklerin kısıtlanmasında sınır tanınmadığının belgesi...”

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

Raporda yasalaşan sosyal medya yasa teklifine de yer verilerek “Otoriter yönetim anlayışlarının başvurdukları ilk yöntem olan yasaklar geçen ay da eksik olmadı” denildi. Raporda yasayla ilgili “Bu düzenlemenin düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü doğrudan sınırlayacağı kesindir” ifadeleri kullanıldı.

Temmuz'da bir gazetecinin silahlı saldırıya uğradığını, iki gazetecinin darp edildiğini, iki gazetecinin ise ölümle tehdit edildiğini raporlaştırdı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Feleknas Uca, köle olarak satılan Êzidî kadınları Meclis gündemine taşıdı

SONRAKİ HABER

İşçi mektubu: Patron hiç çalışır mı, hazıra konar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa