04 Ağustos 2020 18:49
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ağustos 2020 20:03

Diş Hekimleri Odası: Kovid-19 salgını kontrol altındaysa neden evde ilaca başlanıyor?

Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün filyasyon ekiplerinin çalışmasıyla ilgili yaptığı açıklamaya değindi, "Salgın kontrol altındaysa neden evde ilaç başlıyor" diye sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, evde takibi yapılan Kovid-19 tanılı ya da temaslı hastalara gerektiğinde filyasyon ekiplerinin ilaç tedavisi uygulayabileceğini açıkladı. Bunun üzerine filyasyon çalışmalarını yürüten Ankara Diş Hekimleri Odası yazılı bir açıklama yaparak, “Madem Kovid-19 salgını kontrol altında neden evde ilaç başlanıyor” diyerek bir dizi soru yöneltti.

“SALGIN YÖNETİMİ CİDDİYETLE YAPILSIN”

Pandemi hastanelerinde yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluk oranına ulaştığı, günlük vaka sayısının bine dayandığı ve sağlık çalışanlarının enfekte olmaya devam ettiği koşullarda yetkili ağızlardan “Salgın kontrol altında” açıklamaları devam ediyor. Filyasyon ekibinde yer alan ve gerekli olduğunda ilaç verilmesi başlanması kararı ile karşı karşıya kalan diş hekimleri, salgın yönetiminin ciddiyetle ve bilimsel veriler ışığında yapılmasını önerirken tüm bileşenlerin ise katılımını önemseyerek şunları soruyor:

Neden koronavirüsün en aktif olduğu söylenen nisan-mayıs aylarında tüm Ankara'da görülen günlük vaka sayısı, bugün sadece Çankaya'da tespit ediliyor?

Neden filyasyon ekiplerindeki diş hekimleri temaslı taramasına yetişemiyor ve evde ilaç başlanıyor?

Neden hastanelerde elektif cerrahi vaka alımları durduruluyor? Elektif dahili yatışlar erteleniyor? Klinik servis yataklarının en az yarısı, boş yoğun bakım yataklarının ise tamamı Kovid-19 için ayrılıyor?

“BİLİMSEL ETKİNLİĞİ KANITLANMAMIŞ İLAÇLARIN HUKUKİ SORUMLULUĞU VAR”

Ayrıca verilmesi tavsiye edilen ilaçların bilimsel etkinliğinin kanıtlanmamış, hastanın e-nabız verilerini bile göremeden, sadece kişinin beyanına güvenerek vermenin tıbbi-hukuki sorumluluğu olduğunu hatırlatan hekimler, filyasyon ekiplerinin iş yükü artıp temaslıların evlerinde kalma süresi uzadıkça enfekte olma riskinin arttığına dikkat çekti.

Salgın döneminde virüsün yayılmasının ancak bulaş kaynağına ulaşarak karantina ve izolasyonla çözülebileceğine değin yapılan açıklamada, “Özellikle ekonomik tedbirlerinin gevşetilmesi nedeniyle yayılımın ve mortalitenin hızla arttığını gözlemlemekteyiz.

Kovid19 ile mücadele için sahada ve hastanelerde insan üstü bir emek veren sağlık çalışanlarının bu dönemde ciddi sorunlar yaşadıklarını görüyoruz” ifadeleri yer aldı.

 “İŞ YÜKÜ ARTTI CİDDİ PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”

Hekimler, filyasyon ekiplerinin karşı karşıya kaldıkları sorunları ise şu şekilde sıraladı:

  • Diş hekimleri filyasyon olarak başlayan sürecin sonrasında sürüntü almaya, ilaç dağıtmaya kadar giden ve görev tanımı belli olmayan bir şekilde çalıştırılmaktadırlar.
  • Filyasyon, sürüntü, numunelerin teslimi, TÜİK taramaları, toplu ve riskli sürüntüler ve son olarak ilaçların dağıtımı gibi bütün işlerin sadece diş hekimleri üzerinden yürütülmesi ciddi oranda iş yükünü arttırmış. Bu durum aynı zamanda hekimlerde bulaş riskine sebep olmuş, ailesine, çocuklarına bulaştırma kaygısını ve ciddi psikolojik sorunları beraberinde getirmiştir.
  • Ciddi bir yardımcı personel eksikliği mevcut olup bu durum diş hekiminin iş yükünü arttırmıştır.
  • Alınan numuneler geç saatlerde diş hekimleri tarafından ve bazen de diş hekimlerinin kendi özel araçları ile teslim edilmek zorunda kalınmıştır.
  • Bu dönemde sahada ve bulaş riski çok fazla olan görevlerde çalışan diş hekimlerinin maaşları dışında nerdeyse yok denecek kadar az bir miktarda ek ödeme yapılması sonucu ciddi gelir kayıpları oluşmuştur.
  • Filyasyon görevinde olan diş hekimlerinin temaslılara ulaşmak için kendi kişisel telefonlarını kullanmak zorunda kalmış ve bunun sonucu özel hayatı etkileyecek şekilde görev sonrası rahatsız edici durumlar yaşanmıştır. Bu durum hala aynı şekilde devam etmektedir.
  • Temaslı ailede ex varsa, çoğunlukla ölüm nedeninin Kovid-19 yazılmamış olması nedeniyle ajite durumda olmaları ve gece geç saatlere kadar süren filyasyon hizmetinden kaynaklı olarak ekiplerde ciddi bir güvenlik endişesi oluşmuştur.
  • Filyasyon görevinde olan diş hekimlerinin yıllık izinlerinin kullandırılmasında zorluk çıkarıldığı görülmüştür. (Ankara/EVRENSEL)

CHP MİLLETVEKİLİ MURAT EMİR: KOVİD-19 NEDENİYLE HASTANELER DOLDU, EVDE TEDAVİ BAŞLADI

Kovid-19 salgını nedeniyle Ankara'daki yoğun bakım ünitelerinin dolduğu açıklamasıyla gündeme gelen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şimdi de filyasyon çalışanlarının temaslı hastalara doğrudan ilaç tedavisine başladığını açıkladı. Emir, "Hastaneler dolmuş durumda, filyasyon çalışanları, sahada temaslı hastalara yetişemez durumda. Bakanlık, çaresizlikten evde ilaç tedavisine başladı" dedi.

DOĞRUDAN İLAÇ TEDAVİSİ BAŞLADI

Ankara'daki kamu hastanelerinde yer kalmadığını belirterek, bir hafta önce Sağlık Bakanlığını "Ankara alarm veriyor" sözleriyle uyaran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kovid-19 teşhisi konulan hastaların temasta olduğu kişileri kontrol etmekle görevlendirilen filyasyon çalışanlarının, doğrudan evde ilaç tedavisine başladığını açıkladı.

BAKANLIK UYARILARIMIZI CİDDİYE ALMADI

Ankara Tabip Odasının "Başkent'te günlük vaka sayısı bine yaklaştı" açıklamasını da hatırlatan Emir, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı, Ankara alarm veriyor uyarımızı ciddiye almadı. Rakamları çarpıtarak, halkı yanıltmaya çalıştı ancak, gelinen durum ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu. İl sağlık müdürlükleri, özellikle büyükşehirlerde filyasyon çalışanlarına, ‘belirtisi olan hastalara test yapmak ve hastaneye yönlendirmek yerine, tetkik ve tahlil yapmadan doğrudan ilaç tedavisine başlayın' talimatı veriyor.

TETKİKSİZ, ŞİKAYET ÜZERİNE İLAÇ VERİLMEZ

Bir hekim olarak şunu söyleyebilirim, belli ilaçlar herkese verilemez, hastanın EKG, kan biyokimya testlerinin yapılması gerekir. Bu yapılmaksızın direkt filyasyon çalışanlarının, şikayet üzerine bu ilaçları vermesi tıbben de kabul edilemez. Bakanlık, ipin ucunu kaçırdı ve çaresizlikten evde ilaç tedavisine başladı. Sağlık Bakanlığı, vaka sayılarını gizlemeye çalışırken, vaka sayıları o kadar artmış durumda ki; sahadaki filyasyon çalışanlarından aldığımız bilgiye göre, bu ekipler temaslı vakalara yetişemez durumda ve takviye istiyorlar.”

ANKARA’DA İŞLER İYİ GİTMİYOR

“Öte yandan Ankara'da yapılan pandemi değerlendirme toplantısının ardından İl Sağlık Müdürlüğü, hastanelerden klinik servis yatağı sayısının en az yüzde 50'sinin koronavirüs yatağı olarak ayrılmasını, boş yoğun bakım yataklarının tamamının koronavirüs yoğun bakım yatağı olarak ayrılmasını ve ilçe devlet hastanelerinin yoğun bakım hastaları dışında hasta sevkinin yasaklanması talimatını verdi” diyen Emir, “Ankara’da işler maalesef iyi gitmiyor. Ameliyatların ertelenmesi, yüzde 50 yatağın ayrılması, yoğun bakımların tamamının Kovid için ayrılması aslında pandeminin kapasiteleri zorlayacak hale geldiğini söylüyor. Ayrıca bakanlık dış ilçelerden eğer yoğun bakımda yatmayacaksa, merkeze hasta sevkinin durdurulmasını istiyor. Kendi olanaklarınızla tedavi edin demek, kapasitenin sıkıştığının bir diğer işaretidir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beyrut'ta limanda meydana gelen patlama sonrası yaşananlar

SONRAKİ HABER

Patlamanın yaşandığı Lübnan'a başsağlığı mesajları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa