Dardanel’deki “çalışma kampı” uygulaması protesto edildi
Çanakkale'de kurulu Dardanel Gıda Fabrikasında koronavirüs tespit edilmesi üzerine başlatılan “kapalı devre çalışma” uygulaması şirketin genel müdürlüğü önünde protesto edildi.
Fotoğraf: DİSK
Çanakkale İl Hıfzısıhha Kurulunun kararıyla onlarca koronavirüs vakaları çıkan Dardanel’de kapalı devre çalışma sistemi altında üretimin sürdürülmesine tepki gösteren DİSK, 150’yi aşkın işçinin Covid-19’u kaptığını, 56’sının hastanede yattığını açıkladı. DİSK tüm işçilere yaygın test yapılmasını ve fabrikanın denetime açılmasını talep etti.
İstanbul’da bulunan Dardanel Genel Müdürlüğü önüne yapılan eylemde söz alan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “İşçi sınıfı kendi kaderine terk edilmiş durumdadır. İşçiler Kovid-19 virüsüyle yan yana yaşamaya mahkum edilmiştir. Dardanel’de işçiler evlerine gitmeden fabrikada hem çalışıyor hem virüsle mücadele ederek yaşamını sürdürüyor. Başta Dardanel olmak üzere insan haklarını ihlal eden tüm işverenleri, insan hayatıyla kapitalizmin çarkını döndüren bu insanları protesto etmek için buradayız. Biz her ne olursa olsun çarklar dönsün diyen zihniyeti protesto ediyoruz” dedi.
Basın açıklamasını okuyan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan Dardanel’de tüm koşulların zorlanarak üretime devam ettiğini vurguladı. Aslan, “İşçilerin ve halkın sağlığı için işletmenin 15 gün süreyle kapatılması, işçilerin aileleriyle birlikte etkili bir karantina süresi geçirmesi gerekmektedir. Ancak herkesin bildiği bu bilimsel gerçek, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun almış olduğu karara yazılmamıştır. İşçilerin çalıştırılıp çalıştırılmayacağı tümüyle işverenin insafına bırakılmıştır” dedi.
‘KURUMLAR TALEPLERİMİZE KULAK TIKIYOR’
Kapalı devre çalışma sistemi adı altında üretimin sürmesinin hukuk dışı olduğunu ve yasal dayanağı olmadığını dile getiren Aslan, “Çalışma, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, işçileri ve halkın sağlığını tehdit eden bu hukuksuzluğa duyarsız kalmış, şu ana kadar yazılı taleplerimize bir cevap vermemiştir. Çanakkale Valiliği, Belediye Başkanlığı ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kuruluna yazdığımız yazılara da yanıt gelmemiştir” diye konuştu.
Yüzde 95’i kadın olan Dardanel işçilerinin işten atılma ve işsiz kalma korkusu nedeniyle, yurtlarda kalarak çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Aslan, “İşyerindeki keyfi uygulamalar ve baskılar işçileri derinden yaralamaktadır. Aileler, çocuklar ve işçiler diken üstündedirler ve kendilerini güvencede görmemektedirler. Karın tokluğuna çalışmak zorunda kalan Dardanel işçilerine bir de ölümüne üretim dayatılmaktadır” dedi.
‘İŞÇİLER BİRLEŞMEDİĞİ SÜRECE DURUM DEĞİŞMEYECEK’
“Neden 15 gün üretimi durdurarak tüm işçiler karantinaya alınmamıştır? 15 gün üretim yapılmadığında Dardanel mi batacaktır, ülke darboğaza mı girecektir? Milli güvenlik ve sağlık mı etkilenecektir?” sorularını soran Aslan şöyle devam etti: “Patron örgütlerinin dehşet verici talepleri hukuk dışı biçimde devreye sokulmaktadır. MÜSİAD'ın izole üretim merkezleri, MESS'in MESS-SAFE (elektronik pranga) gibi işçiler üzerinde baskıyı ve denetimi artırmaya yönelik projeleri hayata geçirilmeye başlanmıştır. İşverenlerin bu tutumu iktidarın “İşçilerin yaşamı pahasına çarklar dönsün” diye özetlenebilecek politikalardan bağımsız değildir. İşçiler birleşmediği ve örgütlenmediği sürece durum değişmeyecektir.”
YAYGIN TEST YAPILMALI
Dardanel’de 150’yi aşkın işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını, 56 işçinin hastanede yattığını belirten Aslan, “Testi pozitif işçi sayısının giderek yükselmeye devam edeceği ve bu durumun işçilerin sağlığını olumsuz etkileyeceği açıktır. Dardanel örneğinden hareketle, salgına karşı işçilerin ve halkın sağlığının korunması için yapılması gerekenleri bir kez daha sıralıyoruz:
- İşverenin “Her koşulda üretim yaparız” mantığı işçilerin yaşam ve sağlık haklarını tehlikeye atmaktadır. Dardanel 15 gün boyunca üretime ara vermeli, işçiler ve aileleri 15 gün etkin karantinaya alınmalı, aynı zamanda işçiler ve aileleri yaygın testten geçirilmeli. 15 günlük süre sonucunda korona virüs testi negatif çıkan işçiler çalışmaya başlamalı, testi pozitif çıkanların tedavileri devam etmelidir.
- Fabrikanın sendikamızın denetimine açılması işçilerin sağlığı ve kendilerini güvende hissetmeleri açısından gereklidir.
- İl Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararlar fabrikada salgın açısından gelinen aşamanın ciddiyetini göstermesi açısından çarpıcıdır. Ancak bununla birlikte işçilerin sağlığının Türk Tabipleri Birliği ve Çanakkale Tabip Odası tarafından oluşturulacak bir heyet tarafından takibi gereklidir.
- Çok sayıda işçinin hastanede yatmasına rağmen fabrikadaki işçilere ve ailelerine test yapılmaması manidardır. Hızlı bir şekilde şikayeti olsun ya da olmasın tüm işçilere ve ailelerine yaygın test yapılmalıdır.
- Test sonucu pozitif olanlar hastanede takip edilmeli ve iş güvenceleri sağlanmalıdır.
- İşçilerin örgütsüzlüğü, işçilerin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Dardanel fabrikalarında örgütlenmenin önündeki engeller ve baskılar kaldırılmalıdır.” (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)
— Gıda-İş Sendikası (@diskgidais) August 5, 2020