Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi: Kötü muameleyi durdurun
Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), Türkiye’de cezaevleri ve polis merkezlerindeki olumsuz koşullar ve kötü muameleyi eleştirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), Türkiye’de cezaevleri ve polis merkezlerindeki olumsuz koşullar ve kötü muameleyi eleştirdi. Komite, Türkiye’deki cezaevleri ve polis merkezlerine ilişkin hazırladığı 2019 raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da gözaltındakilere kötü muameleyi durdurmasını talep etti.
Raporda, gözaltında veya cezaevlerinde kötü muamele yapılmasına kesinlikle müsamaha gösterilmediğine dair güvenlik güçlerine açık ve net mesaj verilmesi gerektiğinin altı çizildi.
CTP, 2019 yılında Türkiye’deki çok sayıda cezaevi ve polis merkezinin ziyaret edildiğini, bu ziyaretler sırasında raportörlerine polis tarafından yapılmış çok sayıda kötü muamele uygulamasının iletildiğini belirtiyor. CTP raportörleri, kendilerine aktarılan vakaların çoğunda dayak veya kötü muamelenin ya kişileri itirafa zorlama amacıyla ya da cezalandırma amacıyla yapıldığına da dikkat çekiyor.
Raporda, 2017 yılı ile karşılaştırıldığında aktarılan kötü muamele iddialarının görece ağır olmadığına, diğer yandan vaka sayısının aynı kalmasının oldukça endişe verici olduğuna da vurgu yapıldı.
CTP, sorumlu Türk makamlarının rapordaki iddiaları geri çevirdiğini ve şiddet uygulayarak itirafa veya bilgi almaya zorlamanın olağan bir uygulama olmadığını ilettiklerini de kaydetti.
SİSTEM GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
CPT, 2019 yılında İmralı Cezaevine yaptığı ziyarete ilişkin açıkladığı raporda, 2016’dan bu yana iyileşme olmadığı belirtilerek cezaevindeki sistemin “Tamamen gözden geçirilmesi” gerektiği vurgulandı. Raporda, uygulanan cezaevi sisteminde, 2016’daki benzer bir ziyaretten bu yana herhangi bir “iyileşme” olmadığı belirtildi. CPT, Öcalan ve diğer üç ismin halen haftada ancak altı saat bir araya gelebilmelerine izin verildiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)