“Ankara’da Kovid-19 dışı hastalıkların tedavi edilebileceği hastanelere ihtiyaç var”
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gülgün Kıran, kentteki pandemi hastanelerinde yoğun bakımların dolduğunu belirterek, kapatılan hastanelerin açılması çağrısını yineledi.
Pandemi hastanesi | Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA
Ankara Tabip Odası (ATO), önceki gün yayınladığı saha araştırmasıyla, “normalleşme” süreci sonrası kentte günlük koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının bine yaklaştığını ve hastanelerdeki yoğun bakım servislerinin dolduğunu açıkladı. Sonrasında açıklama yapan Ankara Sağlık Müdürlüğü ise, hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 50, yoğun bakım yatak doluluk oranının da yüzde 63 olduğunu savundu.
ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gülgün Kıran, hazırladıkları araştırmanın detaylarını ve buna karşı müdürlük tarafından yapılan açıklamayı değerlendirdi.
TÜM HASTANELERİN ORTALAMASI
Kıran, aktif görev yapan sağlık çalışanlarından aldıkları bilgiler ve sahada yaptıkları gözlemler sonucu böylesi bir rapor hazırladıklarını belirtti. Kıran, “Ankara Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamaları yüzde 50-60 civarında ama biz pandemi hastanesi olarak görev yapan tüm hastanelerdeki yoğun bakım kapasitesinin dolduğunu biliyoruz. Sağlık Bakanlığı ve müdürlüğün açıklamalarının, Ankara’daki pandemi hastanesi olarak hizmet vermeyen özel hastaneler ile üniversiteler de dahil olmak üzere tüm hastaneleri kapsayan bir ortalama olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
‘BAYRAM ÖNCESİ PİK NOKTAYA ULAŞTI’
Haziran ayı ile beraber önlemlerin gevşetilmesi sonrası vaka sayısında bir yükselişin beklendiğini anımsatan Kıran, “Nitekim Temmuz ayında da bu yükseliş devam etti ve en son bayram öncesi pik noktalara ulaştı. Biz artan vaka sayılarına dair bilgileri sahada aktif olarak çalışan arkadaşlarımızdan, filyasyon ekiplerinden, yoğun bakımdaki çalışan arkadaşlardan hep alıyorduk. Ama son zamanlarda artık vaka sayıları o kadar çok arttı ki hastanelerin kapasiteleri bunları karşılayamaz hale geldi. Birçok hastanenin yoğun bakım servislerine ilave yataklar konuldu. Birçok hastanede bir odada iki kişi yatırılarak tedavi edilmeye başlandı. Bu durum pandemi ilk başladığında bile böyle değildi. Dolayısıyla şuan yoğun bakımlar pandemi ve kamu hastanelerinde dolmuş durumda” bilgilerin paylaştı.
KAPATILAN HASTANELER
Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasının ardından kapatılan hastanelerin pandemi sürecinde açılmış olması halinde sürecin çok daha iyi olacağına dikkat çeken Kıran, “Çünkü bir yandan yoğun bakım servislerine ihtiyaç var. Öte yandan temiz hastane dediğimiz Kovid-19 dışı hastalıkların tedavi edilebileceği hastanelere ihtiyaç var. Vatandaşların bize en çok sorduğu soru şu; ‘Hastanelerde bu kadar yoğunluk varken biz normal hastalar nereye gideceğiz?’ Kapatılan hastanelerin bir an önce ya pandemi hastanesi ya da bir kısmı normal temiz hastane dediğimiz hastaneler olarak yeniden açılarak sağlık hizmeti verir hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
‘KURUL RAPORU KUYRUK OLUŞTURDU’
Pandemiyle beraber alınamayan sağlık kurulu raporlarının da birçok kamu hastanesinde verilmeye başlandığını dile getiren Kıran, “Buna bağlı olarak hastanelere kuyruklar oluştu. Dolayısıyla Kovid-19’lu olduğunu bilemediğiniz insanlarla yakın temas altında kalınıyor ve bu durum özellikle sağlıkçılarını ciddi risk altında bırakmaya başladı” diye belirtti.
‘KAMUSAL ÖNLEMLER SIKILAŞTIRILMALI’
Son olarak okulların açılıyor olmasına da değinen Kıran, “Biz şuna inanmak istiyoruz; gerekli önlemler alınmış ve öğrenciler ile personelin sağlığını gözeten önlemlerle okullar açılıyordur. Aksi takdirde yakın ülkelerde olduğu gibi okullar açıldıktan kısa bir süre sonra vakalar artınca yine kapatılır. Çocuklar bir şekilde eğitimlerine de devam etmeli ama gerekli önlemler de alınmalı. Ne yazık ki önümüzdeki 2 yıl boyunca pandemiden kurtuluş gözükmüyor. Bu nedenle bireylere çok fazla topu atmadan kamusal önlemlerin sıkılaştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu. (Ankara/MA)