Koronavirüs şikayetiyle hastaneye gidene "Vestel’de mi çalışıyorsun" diye soruyorlar
Kovid-19 vakalarının arttığı Manisa'daki Vestel fabrikasında çalışan işçiler Evrensel'e konuştu. İşçiler koronavirüs vakalarının inanılmaz boyutlarda olduğunu ve ölümlerin yaşandığını belirtti.
Fotoğraf: Google Maps
Eylem DEMİRHAN
Manisa
Manisa’da bulunan Vestel fabrikasında çalışan işçiler koronavirüs vakalarının inanılmaz boyutlarda olduğunu söyledi. Ölümlerin de yaşandığını belirten işçiler daha önce Kovid-19’a yakalanan arkadaşlarından uzak durmaya çalışırken şimdi işçilerin çoğunun hasta olması nedeniyle kimsede böyle bir kaygı olmadığını söyledi. Hastanede tedavi gören bir işçinin eşi de “Hastaneye gelen herkese Vestel çalışanı mısın diye soruyorlar” dedi.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Vestel’de çalışan bir işçi en son yapılan bilgilendirmede 5 arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini ifade etti. Fabrikada 08.00-20.00/20.00-08.00 şeklinde iki vardiya halinde üretimin devam ettiğini belirten işçi, “Anlayacağınız koronavirüs ister gelsin ister gelmesin üretim devam ediyor, çarklar dönüyor. İşçiler hasta da olsa üretimde çalıştırılıyor ve bu hastalığın işçiler arasında yayılması hızla çoğalıyor. Bu durumdan korkan ve tedirgin olan işçiler seslerini çıkartmakta ürkek davranıyorlar çünkü kısa çalışma ödeneğinin ne olduğunu da yaşayan insanlardan gördüler. Ölümü görüp sıtmaya razı olan bir tutumla çalışmaya devam ediyorlar” dedi.
Evrensel'e konuşan Vestel işçisi, OSB’deki birçok fabrikada işçilere test yapılmaya başlandığını ifade ederek, “Eğer durum bu kadar ciddiyse ve hastanelerde yer olmadığı bilgisi ile beraber değerlendirilirse halk sağlığı üzerine konuşacak çok şeyimiz var demektir. Çünkü işçiler bu şartlarda üretime devam ederken teker teker can vermeye de devam edecek gibi gözüküyor” diye konuştu.
"ÇALIŞMA ORTAMINDA MESAFE OLMUYOR"
Vestel’de çalışan ve daha önce Kovid-19 olduğu için 9 gün hastanede yatmış bir başka işçi de hastanede yatarken doktorun, hastanedeki çoğunluğun Vestel işçisi olduğunu söylediğini aktardı. Makine bakım bölümünde çalışan işçi, fabrikadan bir arkadaşlarının bayramdan 2 gün önce koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini söyleyerek, “Çalışma ortamında mesafeli olamıyoruz çünkü beraber yapmamız gereken işler oluyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. İçerisi çok sıcak, siperlikle çalışmak çok zor. Bundan dolayı tutanak yiyen arkadaşlarımız oluyor ama öyle de çalışılmıyor” dedi.
"YAN YANA ÇAY İÇMEK YASAK, ÜRETİM SERBEST"
İşçilerin yan yana durdukları gerekçesiyle çay istirahat saatlerinin kaldırıldığını belirten Vestel işçisi, “İçerde beraber çalışıyoruz ama çay molalarını yasaklıyorlar. İlk çözüm olarak işçilerden kısıyorlar, krizi fırsata çevirmeyi iyi biliyorlar. Servisler tam kapasite çalışıyor. Çay içmek yasak ama serviste dip dibe oturmak, yakın üretim yapmak serbest. Mantığa aykırı şeyler yapıyorlar. Ben de dahil olmak üzere çoğu işçinin psikolojisi bozuk. Aklı başında ve sorgulayan her insanın psikolojisi bozuk şu an. Çalışıyoruz ama korkarak” diye konuştu.
“Mesela ben Kovid pozitif çıktım. Sonra fabrikaya geldiğimde insanlar benden uzak durmaya çalışmadı çünkü çok fazla vaka var. 100 işçi sadece hasta olsa belki göze batardık ama herkes hasta” diyen işçi, çevrelerinde bir sürü yeni vaka duyduklarını belirterek hastalığı ağır atlatan çok arkadaşlarının olduğunu ve böyle bir ortamda çalışmanın zor olduğunu söyledi.
"12 SAAT ÇALIŞMAYA 2 BEZ MASKE YETERLİ Mİ?"
Vestel’de virüs kapan ve Merkezefendi Hastanesinde tedavi gören bir kadın işçinin eşi de yaşadıkları durumu şöyle anlattı: “Eşim başta grip benzeri semptomlar gösterdi. Arife günü fenalaşınca hastaneye götürdük. Eşimin çalıştığı bölümde 3 tane bant var ve her bantta 150 kişi çalışıyor. Diğer bölümlerle beraber tek vardiyada en az bin kişi beraber çalışıyor. Eşimin çalıştığı banttakilerin çoğu şu an hastanede yatıyor” dedi.
Üretim bölümünde çalışan bir işçinin eşi, Vestel’in işçilere sadece yıkanabilir 2 maske verdiğini söyleyerek “Bu insanlar 12 saat çalışıyor. 2 bez maske yeterli midir? Kaldı ki psikolojik olarak virüs olduğu bilinen bir ortamda bir insan nasıl verimle 12 saat çalışabilir? Çalışanların hepsine test yapılmalı, pozitif çıkanlar belirli süre çalıştırılmamalı. Bütün bunlar yapılırsa herkes belki daha rahat çalışacak. Herkesin evde ailesi var. İnsanlar bile bile lades diyerek çalışıyor, mecburiyetten” diye konuştu.
İşçinin eşi hastanedeki yoğunluğu belirtmek için “Hastaneye gelen herkese Vestel çalışanı mısın diye soruyorlar” dedi.
Konuyla ilgili aradığımız Vestel fabrikası yönetiminden “Dönüş yapacağız” yanıtını almamıza rağmen iki gündür dönüş yapılmadı.