Prof. Dr. Ataç: Bakanlığın Kovid hastasına "tedaviyi ret" hakkı tanıması anlaşılmaz
Türk Dişhekimleri Birliği, koronavirüsle mücadele sürecinde Sağlık Bakanlığının aldığı kararlara ve diş hekimlerinin yaşadığı zorluklara ilişkin açıklama yaptı.
Fotoğraf: Orhan Çiçek/AA
Türk Dişhekimleri Birliği, Kovid-19 ile mücadelede ilan edilen "yeni normal" sürecinde diş hekimlerinin yaşadığı zorluklara ilişkin açıklama yaptı. Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, "tedavi red tutanağı" ile hastanın tedaviyi reddetme hakkı olmasına tepki göstererek “Tüm toplumun sağlığını korumakla yükümlü olan Bakanlığın bu tutumu anlaşılamamaktadır” dedi.
Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 30.07.20 tarihli yazısı ile Kovid-19 pandemisi ile mücadelede gelinen aşamada, ağır vakalar hariç, hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numunelerinin evlerinde alınması, izolasyon süreçlerinin evlerinde izlenmesi, tedavilerinin evlerinde yapılması şeklinde alınan kararın filyasyonda (hastanın kaynağını bulmaya verilen tıbbi isim) görevlendirilen diş hekimleri açısından sorun ve sorular içerdiğini açıkladı.
"FİLYASYON EKİPLERİNİN SAYISINI ARTIRMAK VAKA ARTIŞI GÖSTERGESİ Mİ?"
Genelgede filyasyon ekiplerinde koordinatör olarak görevlendirilen uzman hekimlerin sorumluluğunda algoritmanın takip edileceği yazılsa da sahada bunun uygulanmadığını belirten Ataç, hastalara ilaç verme işleminin diş hekimleri tarafından yapıldığını açıkladı.
İlaç etkileşimi sonucu oluşabilecek komplikasyonların ve bunların tıbbi-hukuki sorumlusunun kim olacağını soran Ataç, “Yeniden normalleşme olarak tarif edilen bu süreçte hastane yoğunlukları, yatak bulunamaması gibi problemlerin yanında filyasyon ekiplerinin sayısı artırılarak tartışılır yetkilerle sahaya sürülmeleri vaka artışının bir göstergesi midir?” diye sordu.
"DİŞ HEKİMLERİNDE NÖBET YÜKÜ ARTTI, İŞ GÜCÜ VE ÜCRET KAYBI VAR"
Diş hekimi olarak istihdam edilmiş diş hekimlerinin sürüntü alma, ilaç verme gibi işlemlerin yanında mesleki tanımları ile bağdaşmayan kayıt yapma, numune taşıma, ilaç temini gibi işlemleri de yaptıklarını, gece yarılarına kadar çalıştıklarını, özel araçlarını ve telefonlarını kullanmak durumunda kaldıklarını belirten Ataç, filyasyonda Ağız Diş Sağlık Merkezi çalışanı diş hekimlerinin görevlendirilmesi sonucu mevcut hasta tedavi yükünün filyasyonda görevlendirilmeyen diş hekimlerine kaldığını, nöbet yükünün arttığını, iş gücü kaybı ve ücret kaybı yaşandığını ifade etti.
"KİŞİLERİN KARANTİNA SÜRECİNE UYMAMA HAKKI VAR MI?"
Aynı zamanda genelgede “tedavi red tutanağı” ile hastanın tedaviyi reddetme hakkı olmasına tepki gösteren Ataç, şu sorularıa yanıt istedi.
- Tüm toplumun sağlığını korumakla yükümlü olan Bakanlığın bu tutumu anlaşılamamaktadır. Buna göre kişilerin maske takmama, aşı olmama, karantina-izolasyon gibi kurallara uymama hakkı da mı vardır?
- Neden filyasyon ekiplerinin sayısı artırılmıştır?
- Neden evde ilaca başlanmaktadır?
- Neden hastanelerde yer bulunmamakta ve elektif işlemler ertelenmektedir?
- Neden görevlendirmeler sağlıkta iş gücü görev tanımına göre yapılmamaktadır?
- Neden halka doğru bilgilendirme yapılmamakta ve bilgi kirliliğine maruz bırakılmaktadır?
(Ankara/EVRENSEL)