07 Ağustos 2020 05:38

THY'de maaş ve çalışma koşulları hala belirsiz

Geçtiğimiz ay Eurocontrol verilerine göre Avrupa'da en çok uçuş yapan THY'de 65 bin personel düşen maaşları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Atatürk Havalimanı | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Hava Yolları'nda pilotundan, kabin ekibine, yer hizmetlerinden teknik personele kadar iştiraklerle birlikte yaklaşık 65 bin personel, pandemi nedeniyle ciddi oranda düşen maaşları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Dünyada birçok önemli havayolu şirketi pandemi döneminde personel politikasını belirledi. Geçtiğimiz ay Eurocontrol verilerine göre Avrupa'da en çok uçuş yapan THY'de ise durum hala belirsizliğini koruyor.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre THY yönetimi, 65 bin personelin maaş ve çalışma koşullarıyla ilgili durumu 5 aydır netleştiremedi. Yetkili sendika Hava-İş'le nisan ayında başlayan görüşmeler sonuçlanmadı.

En son bayramdan iki gün önce THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Hava-İş Başkanı Ali Kemal Tatlıbal gece yarısı bir araya geldi. THY, maaşlarda kokpit için yüzde 50, kabin personeli için yüzde 35, yer personeli için ise yüzde 30 kesinti teklif etti. Hava-İş toplu iş sözleşmesi (TİS) maddelerinin uygulanmasını istedi. Anlaşma sağlandığı duyuruldu ama ertesi gün yine olmadığı açıklandı. THY Yönetimi, “Sendika, 2021 yılında normale dönme garantisi istedi, biz bu garantiyi veremeyiz” diyerek kendini savundu.

SENDİKAYA GİDEN PİLOTLARA UÇUŞ KESME CEZASI

Yaklaşık 100 kişilik bir grup pilot, bayram öncesi anlaşmaya varıldı haberlerinin duyulmasının hemen ardından Hava-İş Sendikası'na giderek Başkan Tatlıbal'ı uyardı. Zira Başkan, “Sizin kabul etmediğiniz hiçbir anlaşmaya imza atmayacağım” diyerek bir taahhütte bulunmuştu.

THY yönetimi, bu ziyarete öncülük eden 10'un üzerinde kıdemli kaptan pilota gönderdiği maille “Uçuş Durdurma Cezası” verdi. Hava-İş, “Üyelerimize en kötü bayramı yaşatan, kendi yanlışlarını çalışanın cebindeki paraya göz dikerek düzeltmeye çalışan işvereni, hukuksuz uygulamalarına son vermeye davet ediyoruz” dedi.

"TAKSİCİLİĞE BAŞLAYAN KABİN MEMURU ARKADAŞLARIMIZ VAR"

İsim vermeden Sözcü'ye konuşan THY çalışanları şunları söyledi:

"Dünyada neler olduğunun farkındayız. Maaşı 2016 seviyesine çekiyorsun tamam ama, normale dönene kadar 15 gün uçur, 15 gün blok olarak boş planla, 15 günlük para ver. İkramiyeleri kaldırma onun da yarısını ver. Böylece kazanılmış haklarımı işler normale döndüğünde tekrar alabileceğimi bileyim."

"Pandemi bizim yüzümüzden olmadı ki. Çoluğumuz çocuğumuz var. Çocuklarının okul taksitler var. Çocuklarını özel okuldan alan çok pilot var. Babasının evine dönen bekar arkadaşlar var. Korsan taksicilik yapan kadın kabin memuru arkadaşımız var. Hatta yeni ikinci kaptan bir arkadaşımız da borçları yüzünden taksiciliğe başladı."

"Tüm operasyon pilotların, tekniğin, kabinin, yer hizmetlerinin özverisiyle ilerliyor. Her şey kitabına uygun yapılsa personel sayısının iki katına çıkması gerekir. Örneğin uçağa emniyet sınırları içinde minimum yakıt konulur, çünkü yakıtı taşımak için de yakıt harcanır. Her kaptan 3 ton daha fazla yakıt istese bu masrafın yanında personel maaşları çok cüzi kalır."

AKADEMİDEKİ 900 PİLOT ADAYI ZOR DURUMDA

THY Akademi'deki 900 pilot aday şu an 3900 TL kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) alıyor. Bu adaylar 140 bin avro borca imza attı. İşe başladıktan sonra 10 yıl boyunca ayda 800-900 avro borç ödeyecekler. İnsan Kaynakları bu 900 kişiyi ücretsiz izne çıkartacaklarını ancak 2024'te mezun olabileceklerini, bunun da garantisi olmadığını açıkladı. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Twitter, devlet bağlantılı kişi ve medya kuruluşlarını etiketlemeye başladı

SONRAKİ HABER

Tunuslu kadınlar "Beyrut Ölmeyecek" sloganıyla Lübnan'a destek gösterisi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa