07 Ağustos 2020 11:12
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ağustos 2020 11:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi yorumu: Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'da kıldığı cuma namazının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Serhat Çağdaş/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'da kıldığı cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu, ülke ekonomisinin iyi bir noktada olduğunu iddia etti, "Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki durumun iyi olduğu iddiasını 2002 ile 2019 ve 2020 yılları arasındaki otomobil, buzdolabı ve çamaşır makinesi satışlarını kıyaslayarak desteklemeye çalıştı. Erdoğan, "Dışarıda zaten düşmalarımız var, içerideki düşmanlarımız da onları destekliyor. Ancak Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde, bunu görmek istemiyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomideki gelişmelerin iyi yönde olduğu doğrultusundaki iddialarını şu şekilde desteklemeye çalıştı:

"Dünyada şu anda ekonomik gelişmeleri şöyle bir gözden geçirecek olursanız, başta Amerika olmak üzere Rusya, bunun yanında Avrupa, bütün buralara baktığınız zaman ekonomide koronavirüs seyrinden sonra çok ciddi zikzakların olduğunu görürsünüz.

Burada bütün samimiyetimle, ben içerideki düşmanları zaten gündeme getirmek istemiyorum. Bize zaten dışarıdakiler yetiyor ama içeridekiler de onlara gayet güzel pompalama görevi ifa ediyorlar."

BUZDOLABI VE ÇAMAŞIR MAKİNESİ ÖRNEĞİ

"Burada çok açık, samimi bir şey söylüyorum. Bakın biz 2002 Kasım’ında göreve geldik. Göreve geldiğimiz zaman, sizler de medya olarak şu size söyleyeceğim rakamlara lütfen dikkat edin. 2002’de toplam milli gelirimiz 236 milyar dolardı. Fakat 2019’da toplam milli gelirimiz 754 milyar dolara çıktı. Bakın nereden nereye. Aynı şekilde fert başı milli gelir o zaman 3 bin 581 dolardı. Bu rakam 2019’da 9 bin 127 dolara çıktı.

Bunun dışında 2002’de otomobil yurt içi satışlar 91 bin idi. 2019’da ise bu rakam 387 bine çıktı. 2016’da bir anda toparladı yine, 756 bine çıktı. Şu anda devamlı bir tırmanış var.

Buzdolabı satışlarına bakıyoruz. 2002’de 1 milyon 88 bindi. Bu rakam, 2017 itibarıyla verirsem 3 milyon 107 bin, 2019’da ise 2 milyon 486 bin adet buzdolabı satışı var.

Yine çamaşır makinesi satışlarına bakıyoruz. 824 bin adet 2002’de. 2019’da ise bu rakam 2 milyon 20 bin adet.

Bulaşık makinesi 282 bin adetti, 2019’da 1 milyon 332 bin adet.

Daha detayları var, detaylarına girmiyorum."

"TÜRKİYE TIRMANIŞTA"

"Bu bir şeyi gösteriyor: Yani Türkiye bir tırmanışta. Ama bizim bu tırmanışımızı görmek istemeyen, gözü olup da görmeyenler var.

Ben size belgelerle bunları konuşuyorum. Mesela sadece açılan şirket sayılarına bakıyorsunuz, 30 bin 842 iken şu anda 2017 itibarıyla 85 bin 263 adet şirket açılmış. Devamlı bir artışın içerisindeyiz.

İstihdama bakıyoruz, 19,6 milyon kişiydi biz göreve geldiğimizde. Şu anda 28 milyon 80 bin istihdamımız var. Bunda da bir artış var.

Tabii bazı sıkıntılar yok değil.

Mesela ihracatta 36 milyar dolar idi biz göreve geldiğimizde. Şu anda 180 milyar dolar. Yani Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde. Ama diyorum ya gözü olup görmeyenler, hâlâ bu gerçekleri yansıtmaya çalışıyorlar. Ne kadar yansıtırlarsa yansıtsınlar, yanlış olarak anlatsınlar, biz Türkiye olarak bu kalkınmamızı, bu evelallah tırmanışımızı yüksek oranda devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz.

Şu anda gerek TL’de gerek dövizde gerek altın rezervinde…

Ben çok basit bir şey söyleyeyim size. Bunları benimle yaşadınız siz. Göreve geldiğimizde Türkiye’nin IMF’ye olan borcu neydi? 23,5 milyar dolardı. Mayıs 2013, ne oldu, biz IMF’ye olan borcumuzu sıfırladık. Bizim şu anda IMF’e olan borcumuz yok, sıfır.

Döviz rezervine bakıyorsunuz, 27,5 milyar dolardı göreve geldiğimizde, şu anda ise 105 milyar dolar Merkez Bankasının döviz rezervi.

Yani Türkiye bu noktada dimdik ayakta. Kimse halkımızı yanıltmaya çalışmasın. Biz güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Bugün dünden daha güçlüyüz, yarın daha güçlü olacağız.

Samimiyetle bir şey söylüyorum: Türkiye’de 17 yıl önce terörle verilen mücadeleyi bir düşünün. Bu terörle mücadelede 17-18 yıl önce neredeydik, bugün ona göre neredeyiz. E terörle mücadele böyle ücretsiz yapılmıyor. Ciddi manada harcamalarımız oluyor mu, oluyor. Savunma sanayiinde terörle mücadeleye yönelik çok ciddi harcamalar yaptık mı, yaptık. Savunma sanayiinde yerli millide yüzde 20 iken bunu yüzde 70’lere çıkardık. Bunların hepsi de belli bir maliyeti getiriyor.

Ve bu maliyetle beraber Türkiye şu anda sadece bölgede değil dünyada farklı bir yerde. İHA’larla SİHA’larla gerek içeride gerek Suriye’nin kuzeyinde, Irak’ın kuzeyinde gerek Barış Pınarı Harekatında çok ciddi mücadeleler veriyoruz. Biz Libya’ya zevk için gitmedik. Libyalı kardeşlerimiz özellikle Türkiye’yi yaptığımız anlaşmayla beraber davet ettiler. Orada da bizim kendi askerimiz var, aynı şekilde dost, bizimle beraber kardeşlerimiz var. Orada da bu mücadele sürüyor. Bu mücadeleyi de onurlu bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz."

BERAT ALBAYRAK'A SAHİP ÇIKTI

"Ekonomide bu söylenenlerin hepsi bir tarafa, benim Ekonomi, Hazine ve Maliye Bakanımla ilgili sosyal medyada yaptıkları karalamalar şunlar bunlar vs. … Bunlar yetişemedikleri üzüme koruk diyorlar. Lan sen ülkeye bak ülkeye. Ülke nerede? Türkiye nerede, Batı nerede, dünya nerede?

Ya biz şu anda 150’ye yakın ülkeye koronavirüs salgınıyla ilgili ne gönderiyoruz? Maskeden tuluma, ilaçlara varıncaya kadar her şeyi gönderiyoruz. E bunlar bedelsiz olmuyor. Bir şeyle oluyor.

Ya bunları görmüyor musunuz ya? Bunlara şunu söyleyin Allah aşkına: Ya siz kör müsünüz, Türkiye bunları yapıyor.

Böyle bir dönemde biz Çam Sakura Hastanesini bitirdik mi, bitirdik. 45 günde gerek Murat Dilmener Hastanesini gerek Pakize Öz Hastanesini bitirdik mi, bitirdik. E bunlar neyle oluyor? Bu Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Türkiye’nin bu gücü olmasa siz bu kadar kısa zamanda bu hastaneleri yapabilir misiniz? Bunları da yaptık, bitirdik.

Biz gücümüzü nereden alıyoruz? Milletimizden alıyoruz. Milletimizi biz birilerine muhtaç etmeyeceğiz."

Erdoğan'ın açıklamalarından diğer başlıklar ise şöyle:

  • Lübnan'da Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama sonrası kardeş Lübnan halkının, Lübnan yöneticilerinin bizlere vereceği bilgileri önemle takip ediyoruz. Her şeyimizle Lübnan'ın yanında olacağız, Beyrut'un yanında olacağız, Lübnan halkının da yanında olacağız.
  • Libya'yla yaptığımız anlaşmayı kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Yunanistan'la Mısır arasında yapılan bu anlaşmanın hiçbir kıymetiharbiyesi yok. Özellikle deniz yetki alanlarında hiç hakkı, hukuku olmayanlarla buraları görüşmeye bile gerek duymuyoruz.
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik daveti doğrusu benim yadırgadığım bir davet değil. Temenni ederim ki birlik beraberliğin tesisine yönelik inşallah bir adım olabilir.
  • Muharrem Bey'in parti kurma girişimi tabii ki en doğal, en tabii hakkıdır.

 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisler Birliği: Engelliler toplu taşımaya erişebilsin

SONRAKİ HABER

Cizre Belediyesine ait hafriyat kamyonunun çarptığı çocuk yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa