Araştırma: Pandemide işçiler işsiz kalmamak için ölümü göze aldı
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İnsan Kaynakları Araştırma Merkezinin Kovid-19 salgınının mavi yakalı sendikalı işçilere etkilerini incelendiği araştırmanın sonuçları açıklandı.
Fotoğraf: DHA
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi İnsan Kaynakları Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından yürütülen ve Kovid-19 küresel salgınının mavi yakalı sendikalı işçilere etkilerinin incelendiği araştırma sonuçlandı.
İKAM'da Prof. Dr. Meltem Delen ve Dr. Selcan Peksan tarafından 20 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında yürütülen araştırmada, sanayi işletmelerinde istihdam edilen sendika üyesi mavi yakalı işçilerin, koronavirüs salgınının ilk dönemlerindeki çalışma koşulları incelendi. Araştırma kapsamında yüzde 90'ı erkeklerden oluşan 1062 işçiyle anket yapıldı.
Araştırmanın kapsamı ve sonuçları hakkında bilgi veren İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, “Araştırma sonuçlarından, salgının ilk dönemlerinde, virüse yakalanma riskine karşın kalabalık fabrikalarda çalışmaya devam eden mavi yakalı işçilerin, gelir ve iş kaybı riskinden ziyade, sağlık riskini göğüsledikleri anlaşılmaktadır. Yaşamın idamesi için başlıca gelir kaynakları ücret olan işçiler, ailelerine hastalık taşıma korkusuna rağmen, işlerini kaybetmeyi göze alamadıkları için üretimi sürdürmüşlerdir” dedi.
GELİR GÜVENCESİNDEN YOKSUNLUK İŞÇİYİ RİSK ALMAYA ZORLADI
Tek gelir kaynağı ücret olan işçilerin gelir güvencesi sağlanması durumunda evde kalmayı tercih ettiklerini ifade eden Yorğun, ankete katılan işçilerin yüzde 92'sinin ücret dışında başka bir gelir kaynağının bulunmadığını söylediğine işaret etti.
İşçilerin yüzde 82'sinin ücret kaybına uğramaları halinde belirli bir süre ihtiyaçlarını karşılama imkanlarının olup olmadığı sorusuna "Hayır" yanıtı verdiğini aktaran Prof. Dr. Yorğun, sözlerine şöyle devam etti:
“Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 42'si işsiz kalma endişesi taşıyor. İşsiz kalmaları halinde uzun süre iş bulamayacaklarını düşünenlerin sayısı ise daha fazladır. İşçilerin çoğunluğunun işlerini kaybetme korkusu yaşamamalarının sendikalı olmaları, dolayısıyla kendilerini güvende hissetmelerine bağlı olduğu düşünülmektedir.”
“AİLE” DIŞINDA DESTEK BEKLENTİSİ NEREDEYSE YOK
Katılımcılara salgın sürecinde bir olumsuzlukla karşılaşmaları halinde hangi kurum ve kişilerin kendilerine destek olabileceğinin sorulduğunu anlatan Prof. Dr. Yorğun, bu soruya katılımcıların yüzde 92'sinin “aile” diye yanıt verdiğini kaydetti. (AA)