09 Ağustos 2020 07:31

8 Mart yürüyüşüne verilen ceza için 15 yıl sonra ihlal kararı verildi

Mersin’de 2005’te düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü nedeniyle ceza alan Gürsel Şenşafak’ın başvurusu ile ilgili AİHM düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali kararı verdi.

Avukat Sevil Aracı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Mersin’de 2005 yılında düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü nedeniyle yargılanıp 15 ay ceza alan Gürsel Şenşafak’ın başvurusu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Dönemin Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı olan Şenşafak, 8 Mart günü yapılan yürüyüş ve basın açıklaması gerekçe gösterilerek yürüyüşte herhangi bir şiddet olayı olmamasına rağmen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlaması ile yargılandı ve 15 ay ceza aldı. 2012 yılında kararın Yargıtay’da onaylanmasının ardından cezaevine giren Şenşafak, verilen cezanın 4 ayını yattıktan sonra düşünce suçunu düzenleyen yargı paketinin yasalaşması sonrası tahliye edilmişti.  Kararı değerlendiren Şenşafak,  15 yıl sonra gelen ihlal kararının gözaltına alınırken darp edilmelerinin, cezaevinde haksız yere 4 ay kalmalarının karşılığı olmadığını belirterek “Bize ödenecek tazminat miktarı ile ölçülecek bir şey değil ama yapılan haksızlığı ortaya koyduğu için içimizi ferahlatan bir karar oldu” dedi.

“DİLERİZ YÜRÜYÜŞLERE AÇILAN HUKUKSUZ DAVALARA EMSAL OLUR”

15 yıl sonra cezanın haksız olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Şenşafak’ın avukatı Sevil Aracı, “Bu karar üzerine yerel mahkemeye başvurup oradan da beraatı sağlanacak. O dönem haksız yere cezaevinde kaldığı süreler için bir tazminat talebimiz olacak. AİHM aslında bir çok konuda düşünce ve ifade özgürlüğüne dair kararlar veriyor ama bu kararlar çok geç çıkabiliyor. Bu da adaletin gecikmesine sebep oluyor. Şiddetsiz bir eylem olmasına rağmen izinsiz gösteri yapıldığı gerekçesiyle verilen cezalara geçmişten beri rastlıyoruz. Dileriz yerel mahkemeler AİHM kararlarını gözeterek doğru kararlar verirler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bosch işçisi: Virüs gölgesinde çalışmak mı Türk Metal’e güveni artırdı?

SONRAKİ HABER

İzmir'de taksi ücretlerine zam yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa