Kanal İstanbul'da mevzuat tamamlandı: Şirketlere muafiyet, 75 milyar TL'lik maliyet
Ulaştırma ve Altyapı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kanal İstanbul ile ilgili mevzuat çalışmasında şirketlere vergi muafiyeti sağlanıyor, ormanlık alanların orman vasfı kaldırılıyor.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Gerçek bir ihtiyaç olmadığı, deprem bölgesinde olması, büyük çevre sorunlarına yol açacağı, şehircilik bakımından cinayet olacağı, yandaş sermayeye büyük rant yaratma amaçlı bir proje olduğu yönündeki eleştirilere ve itirazlara rağmen Kanal İstanbul Projesi'nin mevzuatı hazırlandı. İhaleyi kazanan şirketlere vergi muafiyeti sağlanıyor, ormanlık alanların orman vasfı kaldırılıyor. Maliyeti ise 75 milyar TL öngörülüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul ile ilgili mevzuat çalışmasını tamamladı.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, kanalın yapım ihalesini kazanan şirketlere inşaatta kullanacakları her türlü teknik ekipman için vergi muafiyeti sağlanacak; elde ettikleri gelirler kurumlar vergisinden istisna olacak. Kanal İstanbul sınırı içindeki orman alanlarının orman vasfı kaldırılacak. 7 yıl sürecek inşaatın maliyeti 75 milyar TL olarak öngörülüyor.
Projeye göre kanal, Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos doğusunu takip eden güzergâhta inşa edilecek. Uzunluğu 45 km, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20.75 metre olacak.
NE OLMUŞTU?
2011 genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vaadi olarak Türkiye gündemine giren Kanal İstanbul projesi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yeniden gündeme geldi. Proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son şekli verilerek 23 Aralık 2019 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. 10 gün boyunca halkın görüşüne açılan nihai ÇED raporuna on binlerce İstanbullu dilekçe vererek itiraz etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaklaşık 100 bin itiraz dilekçesinin verildiği ÇED raporuna 17 Ocak 2020 itibari ile olumlu karar verdiğini duyurdu.
Çevresel ve ekonomik zararları nedeniyle çok sayıda bilim insanın itiraz ettiği, İBB, barolar, çevre örgütleri, sendikalar, meslek odalarının dava açtığı projede süreç devam ederken ihaleye çıkılması tepkileri büyüttü. (HABER MERKEZİ)