10 Ağustos 2020 13:42

Korona krizi Finlandiya’da sınıf çelişkilerini derinleştiriyor

Helsinki Üniversitesi Sosyal Politik Bölümü Müdürü Johannes Kananen, toplumun zayıf kesimlerinin hastalığa daha kolay yakalandığı gibi yaşanan krizden de daha fazla etkilendiğini belirtti.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Finlandiya’da uzmanlar, koronavirüs pandemisinin toplumdaki sınıf çelişkilerini derinleştirdiğini ve toplumun en zayıf kesimlerinin krizden olumsuz etkilendiği değerlendirmesini yaptı.

Helsinki Üniversitesi Sosyal Politik Bölümü Müdürü Johannes Kananen, uzun yıllardır refah toplumlarındaki yoksulluk, gelir dağılımı ve vergiler üzerine araştırmalar yapıyor.

Uzaktan çalışma ve pahalı maskelerin bir sınıf sorunu olduğunu söyleyen Kananen, “kimlerin en büyük sağlık risklerini aldıkları ve kimlerin ekonomik olarak krizden en fazla etkilendiklerini tartışmak önemli” dedi.

Fin haber ajansı Yle’ye konuşan Kananen, bazı kişilerin diğerlerine kıyasla koronadan çok daha fazla etkilendiğinin daha şimdiden açıkça görüldüğünü söyledi. Bunun sınıf çelişkileri ve servet farklılıklarının artma riskini beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

KOVİD-19 KRİZİNİ SINIF AÇISINDAN ELE ALMAK ÇOK ÖNEMLİ

“Ben korona krizini daha çok sınıf açısından ele almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu pandemi halk arasında eşitsiz yaygınlaşan hem sağlık risklerini ve hem de ekonomik riskleri içeriyor” diyen Kananen, Kovid-19 krizinde sınıfın çok önemli bir faktör olduğuna vurgu yaptı.

Sağlık sektöründe çalışanlar, yuva personeli, mağaza satıcıları, otobüs şoförleri ve bisikletli kuryeleri düşünmek gerektiğini söyleyen Kananen, “Korona krizi döneminde uzaktan çalışmada ileriye doğru birkaç adım atıldı. Ama aynı zamanda düşük ücretli branşlarda çalışanların imkanları yok iken ekonomik durumu daha iyi olanların uzaktan çalışma imkanlarının daha fazla olduğunu gördük, bu nedenle toplumun zayıf kesimleri  virüsten daha fazla  zarar gördüler, sağlık ve ekonomi açısından daha fazla riski gögüslemek zorunda kaldılar” dedi.

KORONANIN KAZANANLARI VE KAYBEDENLERİ

Korona krizi sırasında koronanın kaybedenleri ve koronanın kazananlarından söz edildiğine dikkat çeken Kananen, bu bölünmüşüğün toplumda derin izler bırakacağı uyarısında bulundu.

Hükümetin kaynakları yeniden dağıtmaya başlaması  ve böylece toplumun en fazla ezilen kesimlerine kaynak aktarılması gerektiğini söyleyen Kananen, “Neden devletin özendirmeleri korona pandemisi sırasında gücünü gösteren sağlık sektörüne yönelmiyor? Sağlıkçıların düşük ücretleri yükseltilebilirdi ki bu iyi bir başlangıç olabilirdi” dedi.

Koronadan önce devletin kamu sektörüne kaynak aktarmaması anlayışının hakim olduğunu ancak bu anlayışın koronanın yaygınlaşması sırasında terk edildiğini ve devletin rekor miktarda para aktardığına dikkat çekti.

Gerçek anlamda krizin yaşadığı koşullarda devletin para desteğinde bulunması gerektiğine vurgu yapanan Kananen, “Bu bize refah devletini yenileme ve belki onu yeniden keşfetme imkanı veriyor” şeklinde konuştu. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Belarus’ta tansiyon yükseliyor: Protestolar batıda heyecanla karşılandı

SONRAKİ HABER

Lübnan hükümeti patlama ve protestolar sonrasında istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa