YAYBİR Başkanı: Bandrol rakamları yüksek görünse de tablo iyimser değil
2011 yılından beri ilk kez bandrol sayısı 60 milyon bandına ulaştı. Ancak, Temmuz ayı sonu itibariyle, basılan eserlerin yüzde 72.74’ü eğitim yayınları, geriye kalan büyük bir kısmın da eski kitapları

Fotoğraf: Pxhere
Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliğinin (YAYBİR) de kurucu üyesi olduğu Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), 2020 temmuz ayının bandrol verilerini açıkladı. Verilere göre 2011 yılından beri ilk kez bandrol sayısı 60 milyon bandına ulaştı. Açıklanan rakamları doğru yorumlamak gerektiğini belirten YAYBİR Başkanı Mustafa Aksoy temmuz ayı sonu itibariyle, basılan eserlerin yüzde 72.74’ünün eğitim yayınları, geriye kalan büyük bir kısmın da eski kitapların tekrar basımı olduğunu dile getirdi.
YÜZDE 72.7’Sİ EĞİTİM KİTAPLARI
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu YAYFED geçtiğimiz günlerde temmuz ayı kitap basım verilerini açıkladı. Ortaya çıkan rakamlara göre temmuz 2020’de 61 milyon 44 bin 735 adet kitap yayımlandı. Böylece 55 milyon 121 bin 271 adet kitabın yayımlandığı temmuz 2019’a göre yüzde 11 oranında bir büyüme gerçekleşti. Federasyonun faaliyette olduğu 2011 yılından beri ilk kez 60 milyon bandı da geçilmiş oldu. Bandrollerin kategori dağılımına göre yüzde 11.2’sini yetişkin inceleme araştırma kitapları, yüzde 3.9’unu yetişkin edebiyat sanat kitapları, yüzde 5.9’unu çocuk ve gençlik kitapları, yüzde 3.3’ünü inanç kitapları, yüzde 1’ini akademik yayınlar, yüzde 72.7’sini eğitim alanındaki kitaplar ve yüzde 2.1’ini ithal kitaplar oluşturdu. Yılın ilk yedi ayında yayımlanan kitap sayısı 255 milyon 554 bin 991 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 214 milyon 631 bin 33 olarak kayıtlara geçmişti. Bu rakamlar doğrultusunda 2020 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında bir büyüme söz konusu.
“YENİ İÇERİK ÜRETİMİ ÇOK ZAYIF”
Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), rakamlar ne kadar pozitif olsa da detaylı incelendiğinde ortaya çıkan tablonun iyimserlikten uzak olduğu konusunda uyardı. YAYBİR Başkanı Mustafa Aksoy “Sonuçlar bir bayram hediyesi gibi algılanıyor. İlk 7 ayda sektör olumsuz koşullara rağmen yaklaşık yüzde 19 büyümüş olabilir. Ancak üretimin yarısından çoğunu eğitim yayınları oluşturuyor. Çocuk-gençlik, yetişkin kurgu ve akademik yayıncılık kategorilerinde ise bir gelişim söz konusu değil” dedi.
2020 haziran ayı sonu verilerine göre: Çocuk yayınları için alınan 22 milyon 507 bin 352 bandrolün; 16 milyon 748 bin 2 adedinin yani yüzde 75’inin eski eserlerin tekrar basımı için talep edildiğinin altını çizen Aksoy, yeni içerik üretiminde çok zayıf kalındığını söyledi. Aksoy “Bu oran, genel çocuk yayıncılığı içinde yüzde 25 oranında seyretmektedir. Kaldı ki bu dilim içerisindeki kitapların ne kadarı çeviri, ne kadarı yerli henüz bilmiyoruz, buna ilişkin elimizde veri yok.” diye konuştu.
“YAYIN DÜNYAMIZ ZAFİYET İÇİNDE”
Yine 2020 haziran ayı sonu verilerine göre tekrar basım oranlarının yetişkin kurgu yayınlarında da benzer düzeylerde olduğunu söyleyen Aksoy “16 milyon 648 bin 219 bandrolün 11 milyon 692 bin 36 adedi, yani yüzde 71’i eski eserlerin tekrar basımı için verilmiş. Geri kalan yüzde 29 oranındaki yeni eserlerin, yine çocuk yayınlarında olduğu gibi, ne kadarı çeviri ne kadarı yerli, bilmiyoruz. Akademik yayınların tüm kitaplar içindeki yüzde 1’lik payı da hiç de iyimser bir tablo çizmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Aksoy sözlerini şöyle noktaladı: “Buradaki sonuçlara baktığımızda veriler bize yeni içerik üretmek konusunda sıkıntı yaşadığımızı, yayın dünyamızın zafiyet içinde olduğunu göstermektedir.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et