"Haberlerde kadınların mücadelesini gösteren fotoğraf kullanılmalı"
Atölye Bia’nın düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesinin dördüncü gün oturumu gerçekleşti.
Fotoğraf: Evrensel
Atölye Bia’nın düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesinin dördüncü gün oturumunda Fotoğrafçı Serra Akcan, Şehlem Kaçar ve Özcan Yurdalan sunum yaptı. Serra Akcan, “Kadına yönelik şiddet haberinde kadın mücadelesine dair fotoğraflar kullanmalısınız. Onların mücadelesini göstermelisiniz” ifadelerini kullandı.
Toplumsal Cinsiyet Odaklı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesinin Zoom programı üzerinden gerçekleşen dördüncü oturumu önceki gün yapıldı. Bianet’te yer alan habere göre, 12 katılımcının yer aldığı oturumda Fotoğrafçı Özcan Yurdalan, haber fotoğrafında bağlamın inşası, künye, fotoğraf altı yazımını anlattı ve fotoğraf arşivlemenin önemine, yöntemine değindi. Fotoğrafçı Serra Akcan ve Şehlem Kaçar’da ana akım medya ekosistemine değinerek toplumsal cinsiyet odaklı haberlerde kullanılacak fotoğraflarda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
ALT YAZI ÖNEMLİ
Alt yazısı olmayan fotoğraf, sayfa süsüdür. Bir fotoğraf mutlaka alt yazısıyla birlikte yayımlanmalıdır” diyen Yurdalan, haber ve fotoğraf ilişkisine değinerek fotoğraf alt yazısının önemini vurguladı. Serra Akcan, toplumsal cinsiyet odaklı haber yazımında neye dikkat ediliyorsa, haberde kullanılacak fotoğrafa da o şekilde dikkat edilmesi gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Kadına yönelik şiddet haberinde kadın mücadelesine dair fotoğraflar kullanmalısınız. Onların mücadelesini göstermelisiniz. Mağdurlaştırıcı ya da kötü, temsili fotoğrafları kullanmamalısınız. Çekeceğiniz hikayelerde detay çekmeye dikkat edin. Grafikler, duvar yazıları, pankartlar, eylemden görseller kullanabilirsiniz.” Akcan, görsel dili çeşitlendirmek için katılımcılara önerilerde de bulundu.
Daha sonra Şehlem Kaçar haber fotoğraflarında kullanılan temsili görselleri anlattı. Kaçar, “Hayatta kalanın yalnızca bir sınıfa, etnik kimliğe, cinsel yönelime veya cinsiyet kimliğine ait olabileceğini düşündürecek imajlar kullanmayın” dedi. (MEDYA SERVİSİ)