11 Ağustos 2020 19:04

“Teşvikiye’de TOKİ değil, deprem toplanma alanı istiyoruz”

İstanbul'un en lüks semtlerinden Nişantaşı’nda yer alan Marmara Üniversitesi Kampüsü arazisinde başlayacak inşaata karşı mahalleli dayanışmaya çağrıldı.

Fotoğraf: Teşvikiye Sakinleri

Paylaş

Teşvikiye Sakinleri, İstanbul'un en lüks semtlerinden Nişantaşı’nda yer alan Marmara Üniversitesi Kampüsü arazisinde başlayacak inşaata karşı mahalleliyi dayanışmaya çağırdı. Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan çağrıda “Teşvikiye’de TOKİ değil, yeşil-deprem toplanma alanı istiyoruz” denildi.

Nişantaşı’ndaki Marmara Üniversitesi Kampüsü arazisi için düzenlenen ihaleyi 2018 yılının mart ayında DAP Holding iştiraki Eltes İnşaat ve İstlife İş Ortaklığı kazandı. Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün arsasında inşaatın başlaması için yapı ruhsatı geçtiğimiz nisan ayında alındı. Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan inşaat alanında iş makineleri çalışmaya başladı. İçerisinde sansar, kirpi, kuş gibi birçok canlıyı barındıran bir koruya sahip arazi aynı zamanda deprem toplanma alanı. İnşaata tepki gösteren Teşvikiye Sakinleri, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, “Teşvikiye ve Nişantaşı’nın tek nefes alan ve aldıran arazisi Marmara Üniversitesi Nişantaşı kampusu mahallelilerin gözü önünde kamu kullanımından özel mülkiyete geçiyor ve betonlaşmaya kurban ediliyor” denildi. Arazinin, mahallenin yeşil kalan son alanı olduğu vurgulanan açıklamada şunlar söylendi: “İklim krizinin yakıcı-yıkıcı etkilerini giderek artan şiddetle hissetmekte olduğumuz bugünlerde şehir içi sıcaklığı 3-4 derece kadar arttırabilen ısı adası etkisine katkıda bulunacak yoğun yapılaşmalara değil açık ve yeşil alanlara ihtiyacımız var. Zengin bir biyoçeşitlilik ve onlarca senelik ağaçları barındıran, zarar gördüğünde bir daha asla yerine konulamayacak bu ekosistem, doğal haliyle korunmaya alınması gerekirken, yerine inşaat yapılması kabul edilemez.”

MAHALLEDEKİ TEK DEPREM TOPLANMA ALANI

İstanbul depreminin gündemde olduğu bu dönemde deprem toplanma alanlarının korunması gerektiği belirtilen açıklamada, deprem sonrasında tüm mahallelinin sığınabileceği tek alana inşaat yapılmasına tepki gösterildi. Mahalleye yapılmak istenen inşaat için yıkım çalışmalarına başlandığı vurgulanan açıklamada, “İçinde çok katlı rezidans ve işyerleri olan bu proje, yeni yaratacağı yoğunluklar ile mahallede trafik ve altyapı sorunları da doğuracaktır. Mahallenin canlı bir sosyal hayata sahip olması nedeni ile gece de azalmayan geçici ve kalıcı nüfusuna, bir de bu projenin sakinleri eklenecektir” uyarısı yapıldı.

MAHALLELİ NE İSTİYOR?

Teşvikiyeliler olarak söz konusu arazinin gelecek kuşaklara miras kalması için bütün güçleriyle çalışacaklarını söyleyen mahallelilerin talepleri şunlar:

  • Arazi içerisindeki yeşil alanlar belediye tarafından derhal koruma altına alınmalı
  • Deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş arazi, deprem toplanma alanı olarak kalmalı
  • Arazi ile ilgili mahkeme süreçleri sonuçlanana dek yıkım ve hafriyat dahil inşaat işleri durdurulmalı.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

766 maden arama ihalesi açıldı: Ekonomi hazine arayarak düzelmez

SONRAKİ HABER

Munzur Gözeleri'ndeki peyzaj projesine karşı birlik cemi yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa