Genç mühendisler işsiz: İstihdam az, mühendis çok!
Üniversite mezunu olmasına rağmen iş bulamayan 2 milyon gencin içinde mühendis sayısı tırmanıyor. Adana'da birkaç kişilik mühendis alımına binler başvurdu.
Fotoğraf: Freepik
Türkiye’de 2 milyondan fazla üniversiteli işsiz var. Gençler arasında işsizlik giderek yaygınlaşırken geçtiğimiz yıllarda ‘garanti meslek’ olarak görülen mühendislik bölümü mezunları da artık üniversiteli işsizler kervanına kitleler halinde katılıyor. Ekonomik kriz ve pandemi sanayi üretimi düştü ve istihdam daraldı. Mühendisler için iş ilanlarının verildiği firmalar birkaç gün içerisinde yüzlerce başvuru alıyor. Adana’da son bir ayda Temsa ve Sasa fabrikalarına gerçekleşen başvurular da bu durumu gözler önüne serdi. Tablo genç mühendisler arasında kaygıyı artırıyor.
MÜHENDİSLER BAŞVURULARDAN ELİ BOŞ DÖNÜYOR
Ulaşım araçları üretimi yapan Temsa’nın Sabancı-Skoda ortaklığı ile satın alınmasının ardından verdiği ilanlara göre 5 gün içerisinde üretim mühendisliği için en az 550, 18 gün içerisinde satın alma mühendisliğine en az 500 başvuru gelirken, AR-GE mühendisliği için 30 gün içerisinde 1300’ün üzerine başvuru yapıldı. Fabrika bu ilanlar için üniversitelerin makine, otomotiv, kimya, endüstri, metalürji ve malzeme, elektrik-elektronik, mekatronik, bilgisayar mühendisliği bölümlerinden adaylarını işe alma şartı koyarken ileri derece İngilizce bilgisi de istiyor. Üretim planlanma, tasarlamadan pazarlama ve satış işlerinde çalışmak üzere fabrikaya başvuran yüzlerce mühendis ise eli boş dönüyor.
14 GÜNDE BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU
Adana’da son yıllarda yaptığı yatırımlar ile hızla büyümeye giden ve siparişlerini artırarak 2019 verilerine göre Türkiye’nin en çok kazanan 68. işletmesi konumuna gelen Sasa ise polyester, elyaf, filament, polyester bazlı polimerler üretimi yapıyor. 3 binin üzerinde işçinin çalıştığı bu fabrika işçi ve mühendis alımına son 1 yılda sürekli devam ediyor. İş arayan mühendislerin uğrak noktası olan bu fabrikaya ise vardiya mühendisi ilanına 14 günde 1000’in üzerinde iş başvurusu olmasının ardından başvurular askıya alınmıştı. Son aldığımız bilgilere göre başvuruların tekrar açıldığı fabrika üniversitelerin makine, kimya Mühendisliği, tekstil mühendisliği, elektrik-elektronik ve endüstri mühendisliği bölümlerinin herhangi birinden mezun olmuş mühendislerin başvurularını kabul ediyor.
İŞBAŞI YAPMAK ÇOK ZORLAŞTI
Fabrikanın üretim ve bakım bölümlerinde çalışmak üzere başvuru yapan mühendisler ise gazetemize verdikleri görüş ile işbaşı yapmanın zorluğuna değindi. Sasa fabrikasına iş başvurusuna yapmasına rağmen İngilizce mülakatı geçemeyen bir makine mühendisi, aşamaların zorluğuna değinerek mühendislerin iş bulmasının önünde pek çok engel olduğuna değindi. İngilizce yazılı-sözlü mülakatları geçen arkadaşlarının diğer görüşmelerde elendiğini dile getiren mühendis, işbaşı yapabilmek için güçlü referanslara ihtiyaç duyulduğunu ancak kendisi gibi birçok yeni mezun mühendisin bu sıkıntıyla karşılaştığını dile getirdi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) geçtiğimiz mart ayında açıkladığı verilerde 5 bin üye mühendisleri ile yaptıkları araştırma sonucunda 100 mühendisten 30’unun işsiz olduğunu açıklamıştı. (Adana/EVRENSEL)