12 Ağustos 2020 11:05
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2020 14:57

Galata Kulesi restorasyonunda inşaat aletleri ile yıkım tepki çekti

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesinde restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarlarının inşaat aletleri ile yıkıldığı görüntüler tepki çekti.

Fotoğraf: @mhrpolat'in Twitter hesabından alınmıştır

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 1500 yıllık tarihi Galata Kulesinde başlattığı restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarlarının inşaat aletleri ile yıkıldığı görüntüleri paylaştı. Görüntülere ilişkin İBB suç duyurusunda bulunurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı da inceleme başlatıldığını duyurdu.

Mahir Polat Twitter hesabından şu paylaşımları yaptı: 

“İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” 

"Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum." 

165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde olan 1500 yıllık tarihi Galata Kulesi, geçtiğimiz aylarda tartışmalı bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmişti. Kuledeki restorasyonu yapan firma ise E-S Yapı Şehircilik Mimarlık Restorasyon. Firmanın sahibi Sevilay Tuncer Uludağ ise AKP İstanbul 5. Olağan İl Kongresinde yönetime seçildikten sonra AKP'de bir süre görev yapmış bir isim. Firmanın sadece 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı 2 ihalenin toplam bedeli ise 11 milyon 846 bin lira olarak hesaplandı. 

MİSBAH DEMİRCAN: BAKANLIĞIMIZI DA RAHATSIZ ETMİŞTİR

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir.

Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır.

Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir.

Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır" dedi.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRÜNDEN "DOKTORU İŞKENCECİ GÖSTERMEK MÜMKÜN" SAVUNUSU 

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise Twitter hesabından yıkımı "Ameliyat yapan doktoru işkenceci gibi göstermek mümkün! Oysa tedavi için olmazsa olmaz işlem yapıyordur. Restorasyonlar için de bu geçerli. Olan şu; taşıma kabiliyetini kaybetmiş harçlar dün ayıklanmış bugün de aynı taşlar özel harçla yeniden ayağa kaldırılmıştır" ifadeleriyle savundu.

KAFTANCIOĞLU: IŞİD'İN TARİHİ ESERLERE YAPTIĞI ŞEYDEN FARKLI DEĞİL

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, kulenin önünde yaptığı açıklamada kulenin içine girmek istediklerini ama izin verilmediğini belirterek "Galata Kulesi’ne yapılanları izleyince IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm. Kentin dokusuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından "Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!" paylaşımı yaptı.

TMMOB: KENTİN, TARİHİN, DOĞANIN YAKASINI BIRAKIN!

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Galata Kulesi'nde restorasyon çalışmasına sosyal medya hesabından “Galata’ya matkapla giren bu Vandalizm ile Palmira, Ninova antik kentlerini, Musul Kütüphanesi’ni yok eden IŞİD barbarlığı zihniyeti olarak kardeştir. Kentin, tarihin, doğanın yakasını bırakın!” paylaşımıyla tepki gösterdi. 

Temmuz ayında da Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışması gündeme gelmiş, kulenin etrafına kurulan iskele, “kuş evi” olarak kullanılan duvardaki oyukları kapatınca “Galata Kulesi restorasyonu ebabilleri öldürmesin” sloganı ile imza kampanyası başlatılmıştı. Tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, restorasyon çalışmasının ertelendiğini açıklayarak “Kulenin dış bakımına kuşların göçme vaktine kadar ara veriyoruz” demişti.

GALATA KULESİ’NDEKİ AYDINLATMA EKİPMANLARI İBB’DEN HABERSİZ SÖKÜLDÜ

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürlüğü, Sabah Gazetesi’nin “İBB'den Galata Kulesi'ndeki Çalışmalara Engel” başlıklı haberine yönelik bir açıklama yayımladı. Açıklamada, restorasyonu yapan firmanın İBB’ye ait aydınlatma ekipmanlarını habersizce ve gelişigüzel şekilde söktüğü, işlevsiz kalan ekipmanların İBB tarafından demontajı yapılarak muhafaza altına alındığı belirtildi.

“KULE BİR BUÇUK AYDIR KARANLIK”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Temmuz ayı başlarında Kule’de restorasyonu gerçekleştiren yüklenici firma tarafından Kule’nin aydınlatması için kullanılan enerji kesilmiştir ve Galata Kulesi yaklaşık bir buçuk aydır karanlıktır. Bu süreçte de Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ile görüşmelere devam edilerek restorasyon sırasında aydınlatma elemanlarının zarar görmesini önlemek üzere gerekli tedbirlerin alındığı ve aydınlatma elemanlarının sökülmeyeceği Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü tarafından ifade edilmiştir. Ancak 30 Temmuz 2020 tarihinde yerinde yapılan incelemelerde; Kule’nin restorasyonunu gerçekleştiren firma tarafından seyir terası katında bulunan İBB’ye ait olan aydınlatma elemanlarının habersizce sökülerek gelişigüzel bir şekilde alana bırakıldığı tespit edilmiş olup; sökülen malzemeler yüklenici firmadan tutanakla teslim alınmıştır. Ayrıca aydınlatma sisteminin uzaktan kontrolünü sağlayan ünitelerin de yerinde olmadığı tespit edilmiş olup; 4 kalem malzeme ilgili firma tarafından İBB’ye teslim edilememiştir. Bu sebeplerle 11 Ağustos 2020 tarihinde; alanda enerji olmadığından işlevsiz bir şekilde kalan aydınlatma elemanlarımızın zarar görmemesi ve kaybolmaması adına ekiplerimizce demontajı yapılarak muhafaza altına alınmıştır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Kani Beko: İşçiler hastalanınca işten çıkarılıyor, siz ne yapıyorsunuz?

SONRAKİ HABER

8 kurumdan çağrı: Mahpusların ağız-diş sağlığı sorunları ertelenmemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa