12 Ağustos 2020 12:39

SES Ankara Şubesi: Normalleşme sürecinden çıkılmalı, izolasyon sağlanmalı

“Ağustos Ayı Normalleşme Raporu”nu yayımlayan SES Ankara Şubesi, normalleşme sürecinden çıkılması gerektiğini belirtti. 

Fotoğraf: DHA

Paylaş

SES Ankara Şubesi, kentteki hastanelerde çalışanlarla yüz yüze yaptığı görüşmeler sonucu hazırladığı “Ağustos Ayı Normalleşme Raporu”nu açıkladı. Raporda salgının önüne geçilmesi için normalleşme sürecinden çıkılması gerektiğini belirtti. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, 1 Haziran tarihinden sonra atılan “normalleşme” adımlarının sağlık kurumlarında yaşattığı değişime dair rapor açıkladı. Kentte bulunan sağlık kuruluşlarında yüz yüze yapılan görüşme yöntemiyle hazırlanan raporda, “1 Haziran tarihi sonrası normalleşme adımları, pandeminin ilk 3 aylık var olan sorunlarını daha da büyüterek, halkımız ve sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlığını riske atmıştır” denildi.

SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ RİSK ALTINDA

Sosyal hizmet kurumları alanından yapılan değerlendirmede; bu bölüme intikal eden her vakada "sosyal inceleme" adı verilen mesleki çalışmanın yapılmasından kaynaklı; sosyal hizmet emekçilerinin riskte olduğu belirtildi. Raporda, kurumlara başvuran kişilerin ikamet adreslerine gidilmesinden kaynaklı Mamak Sosyal Hizmet Merkezi çalışanı olan iki kişinin koronavirüse yakalandığı bilgisi paylaşıldı. Raporda ayrıca sosyal hizmet emekçilerinin mevzuata aykırı olarak 14 günlük çalışma düzeni devam ettiği sürelerde çalıştıklarına dikkat çekildi.

Pandemiyle mücadele kapsamında özel hastanelerin dışarıda tutulması sonucu Ankara’daki hastanelerden 3 bin 200 civarındaki yatak ile 450 yoğun bakım yatağının kullanımının engellendiği bilgisi verilen raporda, hastanelerde toplamda 3 bin 500’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunduğu ve hastaların 2 bine yakınının pozitif tanılı hastalardan oluştuğu belirtildi. Yatan hastaların 200’e yakının ise yoğun bakım hastası olduğu ifade edildi.

"ÇALIŞANLARA TEST UYGULANMIYOR"

Raporda ayrıca sağlık çalışanların durumuna dikkat çekildi. Koronavirüs hastası temaslı sağlık çalışanlarının 14 gün karantina süresi beklemeden çalışmaya devam ettiği bilgisinin yer aldığı raporda, “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin testlere ulaşımında hala sorunlar devam etmekte, bazı hastanelerde test yapılmamaktadır. Temaslı olsanız dahi birçok semptom görülmeden test yapılmamaktadır. Şüpheli olan sağlık emekçileri test sonuçları çıkıncaya kadar çalışmaya devam etmektedir.”

ŞEHİR HASTANELERİ

Raporun devamında şu ifadeler yer aldı:

  • Şehir Hastaneleri'nde süreci Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yönetiliyor olup, işçi sağlığı ve güvenliği birimleri sürecin dışında tutulmaktadır.
  • Enfeksiyon Kontrol Komiteleri çalışmalar ve riskler konusunda güncel veri vermemekte ve açıklama yapılmamaktadır.
  • Kovid hastaları için her geçen gün servisler Kovid servisine dönüştürülmekte, 500 ile bin arası Kovidli hasta yatarak tedavi görmekte olup çocuk Kovid servisleri tamamıyla dolmuş durumdadır.
  • Kovid servisi ile normal servis ya da normal servisle Kovid servisi arasında görevlendirilmelerde test yapılmamaktadır. Ailede ya da çalışma arkadaşları arasında testi pozitif çıkan sağlık çalışanları test yapılmadan çalıştırılmaya devam edilmektedir.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ

  • Üniversite hastanelerinde durum biraz daha sistemli gitmektedir. Kovid-19 poliklinikleri hastanenin dışında hizmet vermekte, son 2-3 haftada başvuran hastaların Kovid-19 pozitif oranı 2 ay öncesine göre yüzde 60-70 artmış durumdadır.
  • Sağlık çalışanlarına hala rutin test semptom olmadığı sürece yapılmamaktadır.
  • Önceden operasyona alınacak hastalara yapılan rutin Kovid -19 testinin yapılamadığı bildirilmektedir.
  • Meslek hastalıkları birimlerinde sağlık çalışanlarına test yapılmaması konusunda idarelerin çaba sarf ettiği gözlenmektedir.
  • Semptomu olmayan Kovid pozitif sağlık çalışanları temas durumlarına göre çalışmaya devam etmektedir.

112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

  • Pandemi sürecinin başlangıcından beri artan hasta yoğunluğu normalleşme süreciyle birlikte düşüş göstermemiş aksine halkta oluşturulan ‘koronayı yendik’ algısı tedbirlerin elden bırakılmasına neden olup vaka sayılarını arttırmıştır. 
  • Evde bakım hastaları ve yaşlı hastaları olanlar pandemi süresince ve hala daha hastaneye gitmekten endişelenenler çareyi 112'ye başvurmakta bulmuş bu da yetersiz personel ve ekiple çalışan Ankara 112’nin iş yükünü arttırmıştır.
  • Semptomsuz hasta sayısı gözlemlendiği kadarıyla semptom gösteren hasta sayısını geçmiş olup mevcut durumda kimin Kovid pozitif olup olmadığını bilmediğimiz gibi bir sonuç ortaya çıkarmıştır.

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ

  • Evde takip edilen hastaların artması nedeniyle, her aile hekimliği birimine testi pozitif ve temaslı 35- 45 hasta düşmektedir.
  • İlimizde 450 aile sağlığı merkezinde 1700 civarı aile hekimliği birimi olduğu düşünüldüğünde pozitif hasta ya da temaslı hasta sayısı ortaya çıkmaktadır. Aile hekimleri tarafından takip edilen hastaların 3/2'sinin pozitif tanılı hasta olduğu bilinmektedir.
  • Artan sayılar nedeniyle filyasyon çalışmaları sağlıklı yapılmamaktadır.

AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

  • ADSH ve ADSM’de acil vakalar dışında hizmet verilmemektedir.
  • Pandeminin 3 ayında ertelenen ağız diş sağlığı hizmetleri 1 Haziran itibariyle Normalleşme Rehberi ile kısmen gevşetilmiş ancak ilimizde artan vaka sayıları ile yeniden 1 Haziran öncesine dönülmüştür.
  • Pandeminin ilk 3 ayında ADSM ve ADSH’dan filyasyon kapsamında görevlendirilen sağlık emekçileri 1 Haziran itibariyle kurumlarına kısmen geri dönüş gerçekleştirmiş ancak artan vakalar kapsamında 788 sağlık emekçisi filyasyon kapsamında görevlendirilmiştir.
  • ADSH ve ADSM acil dışında hizmet verilmemekte olup vatandaşın pandeminin ilk 3 ayında ertelenen hizmetleri karşılanmaması nedeniyle hastalar özel sektöre başvurmaktadır.

"NORMALLEŞME SÜRECİNE SON VERİLMELİ"

Raporun sonuç bölümünde yapılan değerlendirmede artan vaka sayılarına dikkat çekilerek şunlar belirtildi: “Önlemlerin hayatın her noktasında alınarak çalışan ve halk sağlığının korunması için normalleşme sürecine son verilmeli, acil afet durum yönetimi kurallarına uyularak, toplum içerisinde izolasyon sağlanması, salgının önüne geçilmesi için izlenmesi gereken doğru yöntemdir. Pozitif vaka ile teması olsa bile semptom göstermeyen kişiye test yapılmaması salgının yayılmasının önünü açmakta ve halkın sağlığı tehlikeye atılmaktadır.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'den bir hemşirenin mektubu: Kırk yama hemşireler

SONRAKİ HABER

Uzmanlar: Aşı için DSÖ onayı ve faz 3’ün tamamlanması şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa