Orta Çağ ‘şarap pencereleri’ yeniden açıldı
Koronavirüs salgını başlayınca bazı Şarap Penceresi sahipleri, pencerelerini bardak şarap, fincan kahve, içecek, sandviç ve dondurma dağıtmak için kullanmaya başladı; mikropsuz, temassız!
Fotoğraf: Wikimedia
Yüzyıllar önce, Kara Ölüm olarak da bilinen hıyarcıklı veba, Avrupa’ya yayıldı ve kıta nüfusunun üçte birini öldürdü. Asya’da ortaya çıkan hastalık, Orta Çağ’ın sonlarında İtalya’ya gitti ve oradan kuzeye yayıldı.
Küresel koronavirüs salgınının yaşandığı bu günlerde, sert bir içeceğin sorunları hafifletmek için işe yarayabildiğini Orta Çağ İtalyanları kadar biliyoruz.
Toskana’nın “şarap pencereleri; tıpkı göründükleri gibiler: Kentteki şarap imalathanelerinin ve dükkanların beton duvarlarına oyulmuş, içecek tüccarlarının güvenli bir sosyal mesafede servis yapacağı küçük kapaklar.
İlk olarak 1600’lerde açılan bu pencereler, yüz yıllar boyunca -yani bu yıla kadar- kullanılmadan kaldı.
Koronavirüs salgını başlayınca bazı Şarap Penceresi sahipleri, pencerelerini bardak şarap, fincan kahve, içecek, sandviç ve dondurma dağıtmak için kullanmaya başladı; mikropsuz, temassız!
Floransa’nın surlarla çevrili kentinde, bazıları kalıcı olarak kapatılmış olsa da, 150’den fazla şarap penceresi ve daha da fazlası Toskana bölgesinin simgesi durumunda.
Şarap Penceresi Derneği Başkanı Matteo Faglia, Insider’a şunları söyledi: “İnsanlar küçük tahta kepenkleri çalabilir ve şişelerini doğrudan bugün İtalya’nın en tanınmış şaraplarından bazılarını üreten Antinori, Frescobaldi ve Ricasoli ailelerinden doldurabilirler.”
Dünya Sağlık Örgütüne göre, İtalya Kovid-19’dan en çok etkilenen ülkelerden biri. Bu trajediye rağmen, Orta Çağ salgınında ülkeye yardımcı olan kültür ve yoldaşlığa tanık olduk.
Ulusal koronavirüs salgınının zirvesinde, İtalyan korolarının açık pencerelerden ve çatılardan dayanışma içinde şarkı söylediği duyulabiliyordu -tabii ki ellerinde bir kadeh şarapla.
nypost.com’dan kısaltarak çeviren Evrensel