13 Ağustos 2020 13:25

Eğitim Sen: Uzaktan eğitim, önlemlerin yetersizliğinin işareti

Okulların yeniden açılma sürecini Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, uzaktan eğitimin kapsayıcı, eşit, nitelikli ve erişilebilir olmadığına dikkat çekti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Bilim Kurulunun tavsiye kararının ardından pandemi nedeniyle okulları 31 Ağustos’ta uzaktan, 21 Eylül’de ise sınıflarda aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze başalatacakları açıklamasının yankıları sürüyor. Pandemi koşullarında okulların açılması tartışmalarını gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, gerekli önlemler alınmadan okulların açılmasının halk sağlığı açısından risk taşıdığına işaret ederken yüz yüze olmayan uzaktan eğitimin de  kapsayıcı, eşit, nitelikli ve erişilebilir olmadığına dikkati çekti.  

DEZAVANTAJLI ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN KOPTU

Yaptıkları ankette öğretmenlerin yüzde 96’sının öğrencilerin uzaktan eğitimden nitelikli bir şekilde yararlanamadığını aktardığını kaydeden Aydoğan, “Gerekli cihaz ve internet erişim imkanına sahip olmayan öğrenciler uzaktan eğitime hiç ulaşamadı. Yüz yüze eğitimde yaşanan eşitsizlikler uzaktan eğitimde daha da derinleşti. Ders içerikleri alanın gerçek bilgisine sahip öğretmenlerle ve amaç araç ilişkisi doğru kurulmadan hazırlandığı için uzaktan eğitim öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamadı. Yoksulluk sınırının altında yaşayan ailelerin çocuklarının, mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan çocukların, özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin, mülteci çocukların, ana dili Türkçe olmayan öğrencilerin uzaktan eğitimde eğitim sürecinden tamamen kopuşuna tanıklık ettik” dedi.

"EK BÜTÇE VE EK PERSONEL ŞART"

Okullarda öğrenci, öğretmen, temizlik ve güvenlik çalışanlarının sağlığı için alınması gereken önlemlerin devlet sorumluluğunda olduğunu belirten Aydoğan, yüz yüze eğitimin 21 Eylül’de başlayacak olmasını da okullarda gerekli önlemlerin alınmadığının işareti olarak değerlendirdi. “Gerekli önlemlerin alınabilmesi için ek bütçe ve ek personel ataması temel bir zorunluluk iken siyasi iktidar kamu kaynaklarını öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri için kullanmamakta ısrarını sürdürmektedir” dedi. Salgın yayılımının ortadan kalktığı veya kontrol altına alındığına dair bilimsel veriler esas alınarak açıklanma yapılmadan ve tüm kaygıları giderecek gerekli önlemler alınmadan okulların açılmasının halk sağlığı açısından risk taşıdığını ifade eden Aydoğan, toplumsal hareketlilik yavaşlatılmadan salgın hızını yavaşlatmanın mümkün olmadığını ve çözümün bireysel sorumluluğa indirgenemeyeceğini söyledi.

Uzaktan eğitim sırasında ders içeriklerinin, öğrencilerin salgında psikolojilerinin güçlü olması ve virüs konusunda bilinçlenmelerini sağlayacak şekilde hazırlanması gerektiğini ifade eden Aydoğan “Ancak uzaktan eğitim üzerinden bir başarı hikayesi yazmak isteyen bakanlık amaç ve araç ilişkisini doğru kuramadı. Dersler çocukların yaş gruplarına uygun olarak ve alanın gerçek bilgisine sahip öğretmenlerle birlikte hazırlanmalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ferhat Tunç'tan Munzur Gözeleri çağrısı: Çekin o kirli ellerinizi

SONRAKİ HABER

YÖK'ten açıklama: Üniversiteler 1 Ekim'den sonra başlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa