Vakıflar Genel Müdürü Ersoy'dan Galata Kulesi'ndeki yıkım ile ilgili açıklama
Galata Kulesi'nde inşaat aletleriyle yıkıma dair konuşan Vakıflar Genel Müdürü Ersoy, "Yüklenici firma uyarılmıştır ve gerekli yaptırım uygulanacaktır" dedi.
Fotoğraflar: İBB basın bülteni
Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkılması ilgili konuşan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy "İzinsiz ve kaçak olarak tarihi esere eklenen yapılar arındırılıyor" dedi. Ersoy, "Kurumumuzun hassasiyeti ile uyuşmayan bir yöntem kullanan yüklenici firma ise uyarılmıştır ve gerekli yaptırım uygulanacaktır" ifadelerini kulandı.
Sabah gazetesinden Kenan Kıran'ın haberine göre kule önünde yapan Ersoy'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"UNESCO Dünya Kültür Mirası, aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfıdır. Mülkiyeti, geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ait olduğu vakfa, yani Kule-i Zemin Vakfına geçmiştir. Mülkiyet devrinden sonra, yıllarca ihmal edilen, bakımsız kalan, orijinal yapısına müdahale edilen Galata Kulesi için genel müdürlüğümüzce titiz ve kapsamlı rölöve ve restorasyon projeleri oluşturulmuş ve uygulamaya geçilmiştir"
"Koruma kurul onaylı projeler ve müelliflik hakkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden istenmiştir. Ancak İBB tarafından herhangi bir geri dönüş yapılmamıştır. Bunun üzerine, Galata Kulesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Mühendislik Projelerinin Hazırlanması, Restorasyon ve Müzeleştirme Uygulama İşi için 22 Haziran 2020 tarihinde ihale yapılmıştır."
"Çalışmalara başladığımızda, yüzyıllar boyunca Galata Kulesine; yapının özgünlüğü ile uyuşmayan pek çok müdahale ve eklemeler yapıldığını tespit ettik. Galata Kulesi'ni sonradan eklenen unsurlardan kurtarmak ve özgün haline kavuşturarak güçlendirmek amacıyla işe koyulduk."
"Yüklenici firmanın özgün olmayan malzemeyi çıkartırken kullandığı yöntem bizi de çok rahatsız etmiştir. Makine ile yapılan müdahalenin sanki eserin özgün yapının yıkımı şeklinde kamuoyuna yansıtılmasını ise iyi niyetle bağdaştıramıyoruz. Çalışmada, tarihi yapıya değil, çimento harçla örülmüş bölüme müdahale edilmiştir."
"Yapılması zorunlu bu işlem ne yazık ki, önceki dönemlerde, izinsiz ve kaçak olarak tarihi esere eklenen orijinal dokusunu bozan müdahaleleri yapıdan arındırmak içindir"
"Kurumumuzun hassasiyeti ile uyuşmayan bir yöntem kullanan yüklenici firma ise uyarılmıştır ve gerekli yaptırım uygulanacaktır." (HABER MERKEZİ)