17 Ağustos 2020 00:18

Adanalı işçiler: Uçuyoruz ama uçurumdan aşağı!

Adana'da çeşitli iş kollarında çalışan işçiler Hükümetin ekonominin iyi olduğuna yönelik açıklamalarına tepkili.

Fotoğraf: Özcan Yaman

Paylaş

Mesut BAYLAV
Aydın YİĞİT
Adana

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyaz eşya satışlarının artmasını refah düzeyinin artması olarak ifade etmesinin ardından yaptığı “Ekonomi uçuşta” açıklaması ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları işçilerin tepkisini çekti. Refah düzeyinin anlaşılması için buzdolaplarının içine bakılması gerektiğini ifade eden işçiler sorumlu olarak öncelikle Bakan Berat Albayrak’ı ve hükümeti işaret ediyor.

Emek Partisi Adana İl Örgütünün Erdoğan’ın açıklamaları üzerine işçilere dağıttığı “Gerçekten uçuyor muyuz?​” başlıklı bildirinin dağıtımı sırasında işçilerle konuşarak düşüncelerini aldık. Kağıt fabrikasında çalışan iki işçi ile konuşurken bildirinin girişinde Erdoğan’ın söylediklerini okuyan bir işçi, “Böyle ülke yönetimi olmaz, dalga geçmeyi bıraksınlar” derken servis bekleyen diğer arkadaşı “Bana öyle geliyor ki son çırpınışlar, bu işin başka açıklaması olmaz. Gelsin hele; buzdolabı yeniyor mu? Buzdolabı kirayı ödüyor mu? Görsün” dedi. Diğer işçi bir yandan bizi dinlerken diğer yandan bildiriyi okumaya devam ediyor. “Hah aynı burada yazdığınız gibi: Patrona uçuş, işçiye sefalet. Bizim patron yeni fabrikalar açıyor, uçuyor. Bizde işler tam tersi.”

BENİM BUZDOLABI DOLU, BİR SÜRÜ SU ŞİSESİ VAR

Şa-Ra fabrikasının servisini bekleyen beş işçi var. İçlerinden biri bildiriyi almıyor. Alanlardan biri bildirinin başlığına bakıp “Ben katılıyorum Cumhurbaşkanına. Uçuyoruz uçuyoruz da uçurumdan aşağı uçuyoruz” deyince bir gülüşme oluyor. “Bakma gülüyoruz da yüzü gülen vatandaş görmeye hasret kaldık. İşin gerçeği benim dolap dolu, bir sürü su şişesi var” diyerek bildiriyi almayan arkadaşına dönüp “Sen konuşsana oğlum, siz veriyorsunuz oyu” diyor. Arkadaşlarının AKP’li olduğunu söylediği işçi çok konuşma taraftarı olmasa da “Oğlum sizin dolapta su var da sanki benimkinde et mi var? Evde buzdolabı olmasıyla cebindeki paranın ne ilgisi var onu anlamış değilim, acayip acayip laflar” diyerek oy verdiği AKP’yi eleştiriyor.

Servis geliyor, bir diğer işçi servise doğru giderken kendi kendine “Su bidonu alamıyoruz ya hangi buzdolabından bahsediyorlar?​” dedi.

DOLAR BİZİ NASIL ETKİLEMESİN?

Temsa fabrikası işçileri de ekonomi ile ilgili açıklamalara tepki göstererek Berat Albayrak’ın dolardaki yükselişle ilgili açıklamalarını eleştiriyor. Bir işçi Erdoğan’ın buzdolabı satış sayıları üzerinden yaptığı açıklamayı ilk tepki olarak ciddiye almadığını ifade ederken bir yandan da bu açıklamalara sinirlendiğini söyledi: “Ya ülkenin haline bak. Buzdolabı, çamaşır makinesi satışı ile izah ediliyor.”

Üstünkörü de olsa da Erdoğan’ın buzdolabı açıklamasını biliyor işçiler ancak herkesin konuya tam olarak vakıf olduğunu söylemek güç. Bazı işçiler Erdoğan’ın sözlerini bildiride yazan kısımdan öğreniyor. Başka bir Temsa işçisi şunları söylüyor: “Buzdolabı var ama içi boş. Berat Albayrak bakan oldu olalı ekonomi çok kötü” diyerek gidişatın sorumluluğunu Bakana yüklüyor. Bakanın “Maaşını dolarla mı alıyorsun?​”, “Dolarla bir işin var mı?​” sözlerine tepki gösteren bir başka işçi ise şunları söyledi: “Ülkede her şey dışardan. Fabrika mallarını dışardan alıyor. Dolar nasıl bizi etkilemesin?​”

BUZDOLABINI BİZE ERDOĞAN VERMEDİ

Başka bir Temsa işçisi ise yeni partilerin kurulmasıyla birlikte politikanın da giderek kızıştığına dikkat çekerek, “Ekonomi açıklamalarına bakıyorsun halkla alay eder gibi. Bizim Erdoğan’dan önce de buzdolabımız vardı, bize o aldırmadı. Ama buzdolabının içini dolduramıyor millet” dedi. Berat Albayrak’ın sözleri ise işçilerin büyük bir kısmı tarafından takip edilmiş. Zira işçiler ekonomi üzerine konuşurken ilk elden o açıklamalara tepki gösteriyor. “Adam maaşını dolarla mı alıyorsun, dolar borcun mu var diyor. Böyle bir şey olamaz” diyen bir işçi, ekonominin uçuş içerisinde açıklamalarına kızgın olduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Üretici hasat derdinde kimileri talan derdinde

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan 'Biden' yorumu: Neden şimdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa