16 Ağustos 2020 16:59

Ordu Korgan'da HES için yapılan imar değişikliğine dava açıldı

Ordu Korgan ilçesinde Balamir HES için yapılan imar değişikliğine Çiftlik Mahallesi halkı dava açarak itiraz etti.

Fotoğraf: Korgan Köylüleri

Paylaş

Ordu Korgan ilçesinde Balamir HES için yapılan imar değişikliğine Çiftlik Mahallesi halkı dava açarak itiraz etti.

Balamir HES için şirket tarafından imar değişikliği talebi ile başlayan süreçte Çiftlik Mahallelileri 1652 itiraz dilekçesi ile Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz hakkını kullanmıştı. İtirazların dikkate alınmaması ve imar değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanması üzerine 47 kişinin başvurusuyla Ordu İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve imar değişikliğini reddi istemli dava açıldı.

Ordu Çevre Derneği’yle halkın hukuksal ve meşru hakları konusunda bilgilendirme toplantılar yapılmış. Korgan Çiftlik Mahallesi’nde şirketin izinsiz şantiye kurmasını halk engellemiş, çalışma makinalarının dere yatağından çıkarılmasını sağlamışlardı. İzinsiz çalışma yapan şirket hakkında jandarma çağrılarak tutanak tutturulmuş ve tutanakla DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık ve belediyeye şikayet, Savcılığı da suç duyuru yapılmış. DSİ ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen yazıda “kaçak faaliyetin durdurulması” vurgusu öne çıkarılmış.

Konuyla ilgili bilgi veren davacıların avukatı İsmail Topçuoğlu şunları söyledi: “Halk izinsiz çalışma yapan şirketi üç kez alandan çıkardı. Hepsinde de jandarma gelmiş tutanak tutulmuş. Şirketin izinsiz çalışmada ısrarcı olduğu ortaya çıktı. DSİ ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yazdığımız yazılara verilen yanıtlarda kaçak çalışma belirtiliyor. Yıkılan, bozulan yerlerin eski haline getirilmesi isteniyor. Yazıda Güllü Deresi’nde 600 metre uzunluğunda yol yapıldığını, dere yatağının daraltıldığı belirtiliyor"

Şirketin imar değişikliği talebinin 1652 itiraz dilekçesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığını belirten Avukat İsmail Topçuoğlu, “Korgan’ın en önemli derelerinden biri olan Güllü Deresi özellikle Çiftlik, Çamlı ve Yeniköy Mahallelerinin can damarıdır. Buraya yapılacak HES, ilerde belki de insanların göç etmesine neden olacak. Şirketin imar değişikliği başvurusuna itirazlara rağmen onay verilmesine karşı Ordu İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma ve imar kararının iptali davası açtık. Halkımız şirketin çalışmasını meşru hakkını kullanarak engelledi. Buna ek olarak hukuksal süreci de başlattık.” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 1192 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu

SONRAKİ HABER

Akdeniz’de gerilim sürüyor: Türkiye bir kez daha Navtex ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa