16 Ağustos 2020 17:14

Urfa’nın Aşağı Kesmekaya Mahallesi’nin su sorunu 4 ay sonra çözüldü

Urfa’nın Harran ilçesine bağlı Aşağı Kesmekaya Mahallesi’nde 4 aydır su sorunu yaşıyordu. Konunun duyulmasının ardından su sorunu çözüldü.

Fotoğraf Mahmut Tanal'ın Twitter hesabından alınmıştır. 

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Urfa’nın Harran ilçesine bağlı Aşağı Kesmekaya Mahallesi’nin 4 aydır su sorunu yaşadığını duyurdu. Yurttaşlar, ihtiyacı olan suyu tankerlerle taşıyordu. Tanal’ın oluşturduğu kamuoyunun ardından su sorunu çözüldü.

Sık sık sosyal medya hesabından sorunu gündeme getiren Tanal, “Güldürme bizi ŞUSKİ! Utanmadan “ŞUSKİ su sorunlarını çözüyor” diye başlık atmışsınız ama #Harran Aşağıkesmekaya Mahallesi’ndeki sorunu 4 ay oldu, çözmediniz. Geçen gün gündeme getirdik, personel yolladınız, yine sonuç yok. Bu görüntüler yeni geldi. Vatandaş tepkili.” diyerek yurttaşların yaşadığı sorunu görüntüleri ile paylaştı. “Temiz suya erişim bir insan hakkıdır” diyen Tanal,  “Temiz içilebilir, kullanılabilir suya erişemediği için 2020 Türkiye’sinin 40 derece sıcaklığın altında çalışan, yaşayan Şanlıurfalıların insan haklarını AK Parti ve Şanlıurfa Belediyesi ihlal etmeye devam ediyor. Elektrik, su yok” dedi.

Yaşanan sorun akşam saatlerinden çözüldü. Tanal, twitter hesabından şu ifadeler ile duyurdu: “#Şanlıurfa’da bir sorunu daha çözdük. Gündeme getirmemiz sonrası ŞUSKİ, #Harran Aşağı Kesmekaya Mahallesi’ndeki su sıkıntısını giderdi. Aylar sonra yüzler gülüyor. Bu yavrularımızın mutluluğu, bizim için dünyaya bedel. Memleketimde her hizmet aksamasında kurumların ensesindeyiz!”

ALTYAPI YOK, HİZMET YOK

Özellikle bölge illerinde sık sık gündeme gelen bu sorunlara dair Tanal, Evrensel’e konuştu.

İktidarın bölgede sosyal devlet sorumluluklarını yerine getirmediğini belirten Tanal, Harran’ın Aşağı Kesmekaya Mahallesi’nde vatandaşın yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Tanal, “Yıllardır AKP yönetiyor, vatandaşın temiz suya erişimi hakkı yok. Urfa’da ilçelerin altyapısı yok. Vatandaş borç batağında, hizmet yok. İstanbul, İzmir’in köy yolları aydınlatılıyor da neden Urfa’nın köy yolları aydınlatılmıyor? Onlar da bu ülkenin vatandaşı vergilerini veriyorlar, askerliklerini yapıyorlar” dedi.

NEDİR BU İNSANLARIN ÇEKTİĞİ

Su ve elektrik sorunun sadece Harran ilçesinde değil Urfa’nın ve Bölge’deki diğer illerinde de olduğunu belirten Tanal, “Siverek’in birçok köyünde yol yok, su yok. İnsanlar sularını tankerler ile taşıyor. Tankerin içindeki suyu hem kendileri hem hayvanları içiyor. Elektrikleri kesiliyor, hastanelerde makinelere bağlı olan hastalar var. Bu insanları ölüme terk etmektir. Harran, Akçakale, Viranşehir perişan halde. Birecik’ten Fırat geçiyor orada bile içme suyu sorunu var. 2020 Türkiye’sinde insanlar Urfa’da römorklardan su içiyor. Hilvan ilçesinde içme suyu balık kokuyor. Çöplerini ya yakıyor ya da Hilvan-Siverek yolunda bir noktaya döküyorlar. Bu sorunun çözümü için İl Çevre Müdürlüğüne şikayette bulundum ama maalesef. Vatandaşın kusuru yok, bu sorumlulukları yerine getirmesi gereken devlet. Bu sorunlar sadece Urfa’da değil Diyarbakır, Mardin’de de böyle. Nedir bu insanların çektiği?​” diye konuştu.

ŞUSKİ GELDİ GİTTİ

Evrensel’e konuşan Aşağı Kesmekaya Mahalle Muhtarı Ali Taş, su sorunun 7-8 hanede hala devam ettiğini belirterek, ŞUSKİ geldi gitti, rapor yazacaklar. Hala suyumuz yok. 1,5 aydır 7-8 hanenin suyu daha önce 20-30 hanenin yoktu. Kuyulardan tankerle su getiriyoruz. Mahallede üç kuyu var eşit dağıtılsa su sorunu yaşamayacağız. 2 kuyu 80 haneye, bir kuyu 3 haneye dağıtılıyor. 3 hane kendileri kuyu kazdı ve suyu sadece 3 hane kullanıyor. 80 haneye dağıtılan 2 kuyu arıza yaptı. Bir kuyuyu kendi paramızla yaptık. Soruna dair dilekçe de verdim cevap gelmedi. Vekiller sesimizi duyursun diye vekilleri aradım. AKP’li vekiller sorunumuzu hiç gündeme getirmiyor. Mahmut Tanal gündeme getirdi. Hem su hem elektrik sorunumuz çözülsün istiyoruz” dedi.

EVİMİZ Mİ TARLAMIZ Mİ GİDECEK BİLMİYORUZ

Taş, su sorunun yani sıra elektrik sorununun da olduğunu ekleyerek, “Çiftçilik de yapıyoruz, elektrik faturaları da yüksek geliyor. Geçen yıl 60 bin TL elektrik faturam geldi, 28 bin TL’si desteklememden kestiler. İtirazda bulundum olumsuz yanıt verdiler. Çiftçilikle uğraşan 60-70 hanenin durumu böyle. Oturdukları yerden fatura kesiyorlar. Korkuyoruz faizi var bunun. Tarlamız mı gidecek evimiz mi gidecek bilmiyoruz. Sesimiz duyulsun istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’de gerilim sürüyor: Türkiye bir kez daha Navtex ilan etti

SONRAKİ HABER

KESK İstanbul Kadın Meclisi: Yönetici ve üyelerimiz serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa