17 Ağustos 2020 07:00
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ağustos 2020 11:30

Marmara Depremi’nin 21'inci yıl dönümünde anma törenleri düzenlendi

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Marmara Depremi’nin 21'inci yıl dönümünde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da anma törenleri düzenlendi.

Avcılar'da yapılan anma | Fotoğraf: DHA

Paylaş

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Marmara Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçti. Depremden en çok etkilenen İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da hayatını kaybedenler için anma törenleri düzenlendi.

KOCAELİ-GÖLCÜK

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde anıldı.

Kavaklı Sahili'ndeki Deprem Anıtı önünde Marmara Depremi'nin 21. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde, depremin yaşandığı saat olan 03.02'de anıta çelenk konuldu. Daha sonra depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Depremde 17 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Kaymakam Cengiz Karabulut, şu anda depreme daha çok hazırlıklı olduklarını öne sürdü. Karabulut, "Aradan geçen 21 yılda Türkiye olarak deprem konusunda çok tecrübe kazandık. Deneyimlerimizi sahaya yansıttık. Şu anda depreme geçmiş yıllara göre çok daha fazla hazırlıklıyız. İnşallah böyle bir faciayla bir daha karşılaşmayız." dedi.

Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer de depremin ardından Gölcük'ün yeniden inşa edildiğini söyledi.

Depremde göçük altında kalan ve iki evladını kaybeden Hülya Döleker (59), AA muhabirine, acılarının hâlâ taze olduğunu söyledi. O gece oğlunu ve kızını kaybettiğini anlatan Döleker, "Bende enkaz altında kaldım. 6 saat sonra çıkarıldık. Leğen kemiğim kırıldı. Felç olma durumum vardı. Oğlum yaşasıydı şimdi 38 yaşında olacaktı. Kızım da 35 yaşında. Kızımı Gölcük'te defnettim. Oğlumu 10 gün sonra Sivas'ta bulduk. Oraya defnedilmiş. Bu anma törenine İstanbul'dan geldim. Acılar tazeleniyor. Evlat acısı zaten unutulmuyor. Ne zaman ölürsün, ne zaman onlara kavuşursun evlat acısı ancak o zaman diner. Allah kimseye bir daha böyle acılar göstermesin." diye konuştu.

Gölcük'teki evlerinin yıkılmasıyla enkaz altında kalan ve annesinin cenazesine 40 gün sonra ulaşan İlker Özkap (45) ise şunları kaydetti:

"Gölcük Merkez Mahallesinde evimiz yıkıldı. Enkazdan yaralı olarak çıktım. Annemi kaybettim. Yaklaşık 40 gün sonra enkazdan çıkardık. Çok zor zamanlar geçirdik. Çok kötü anılarımız var. O günlerde çok eskiklikler vardı. Allah korusun, bugün deprem olsa o eksiklikleri yaşamayız diye düşünüyorum. Müdahale çok gecikti, enkazlar çok geç kaldırıldı. Cenazelere çok geç ulaşıldı. Ben de cenazemize çok geç ulaşabildim. Yaşayacak zamanımız varmış ki, kurtuldum. İstanbul'da haber kameramanıydım. Deprem olduğu zaman izine gelmiştim. Akrabalarımdan kaybettiklerimiz oldu. Çok acılar yaşadık."

İSTANBUL-AVCILAR

17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler Avcılar'da anıldı. Etkinlikte, depreme karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekildi.

Avcılar Belediyesi ile Avcılar Kent Konseyi, Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için Marmara Caddesi'nde bulunan deprem anıtında anma programı düzenledi. Programa Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik ve yurttaşlar katıldı. Program, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Programda konuşan, Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, Marmara Depremi'nin üzerinden 21 yıl geçtiğini ancak, acısının hâlâ taze olduğunu belirtirken, herkesin güvenli yapılarda yaşamını sürdürebilmesi için çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Avcılar Belediye Başkanı Avukat Turan Hançerli, "Bu acıyı unutmamanın anlamı ne olmalı diye düşündüğümde, depremin vereceği zararı önleme sorumluluğu olduğu düşünüyorum. Unutmamak demek, bir daha deprem olduğunda can kaybı olmaması için ne yapmak gerekiyorsa onu yapmaktır. Yaşadıklarımızdan ders çıkarmak ve bu dersin gerektirdikleri neyse onu yapmaktır." ifadelerini kullandı.

"GEÇMİŞTE YAPILMIŞ HATALARI TELAFİ ETMELİYİZ"

Etkinliğe katılanlara teşekkür ederek Avcılar halkını kentsel yenilenme hareketine katılmaya davet eden Hançerli ,"Bizim acil olarak geçmişte yapılmış hataları telefi etmemiz lazım. Burada bir seferberliğe ihtiyaç var. El birliği ile bunu yapmamız lazım. Yurttaşlarımızdan deprem konusunda daha duyarlı olmalarını istiyorum. Kenti güvenli, dirençli hale getirme yürüyüşüne çıktık. Ben bu yürüyüşte Avcılar halkının önünden gidiyorum. Halkımızı da bu yürüyüşe katılmaya davet ediyorum." dedi.

"ACILARI UNUTMAYACAĞIZ"

Konuşmasında güvensiz yapıların yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Hançerli, "Depreme müdahale etme şansımız yok ama kendi tutum ve davranışlarımıza müdahale edebiliriz. Bu sayede depremin zarar verme ihtimali olan güvensiz yapıların yenilenmesi sağlayabiliriz. Deprem konusunda görev ve sorumluluklarımız var. Ben bu konuda üzerime düşeni yapmaya her zaman hazırım. Acıları unutmayacağız. 17 Ağustos depremini unutmadık. 17 Ağustos depreminin verdiği mesajların gereğini yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Etkinlik, katılımcıların deprem anıtı önüne Avcılar’da yaşamını yitirenlerin anısına karanfil bırakmasıyla son buldu.

YALOVA

Yalova'da da 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan katılımcılar, sahildeki Deprem Anıtı'na kadar "sessiz yürüyüş" yaptı.

Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların bulunduğu anıta gelen kitle, burada deprem günü çekilen fotoğrafların bulunduğu salonları gezdi, o gün kaydedilen kurtarma görüntülerini izledi. Anma programı, deprem saati olan 03.02'de son buldu.

SAKARYA

Sakarya'da da depremde hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen programda, depremi yaşayan yurttaşların röportajının yer aldığı film gösteriminin ardından deprem zamanı çekilen fotoğraf kareleri gösterildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "O gün gerçekten dünya bölgemize aktı. Her türlü katkı ve desteği sağlayan bütün hayırsever kuruluşlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum. Türkiye ayağa kalkmıştı, yaralarımızı sarmak için bizlerle beraberdi. O günleri 21 değil, 21 bin yıl geçse unutamayız çünkü canlarımızı toprağa koyduk. Bunun için her türlü tedbiri almamız gerekir." diye konuştu. Yüce, şunları söyledi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile görüşüp yol haritamızı çıkardık. Sakarya özelindeki kentsel dönüşümün ilkeleri ne olacak, onu belirledik. İlçe belediyelerimizden gelen yetkili arkadaşlarla geniş katılımlı toplantılar yaptık, onlara ilkelerimizi ve stratejilerimizi anlattık. Proje finansmanı için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'na (MARKA) başvurumuzu yaptık. Tüm bunlar olurken ilçe belediyelerimizden riskli bölgelerle ilgili çalışmalarını yapmalarını ve bize acil iletmelerini söyledik. Neredeyse tüm ilçelerimiz bu belgeleri gönderdiler. Bir iki ilçemizin çalışmaları devam ediyor, bu bölgeler de gelirse proje tamamlanmış olacak ve bakanlığa sunulmuş olacak. Bakanlık onayıyla kentsel dönüşüm işlemleri inşallah başlayacak."  

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ombudsman’dan İçişleri’ne uyarı geldi: Polis, nezaket ilkesine uymalı

SONRAKİ HABER

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Yaviç: Sağlık çalışanlarında istifalar artabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa