17 Ağustos 2020 09:09

Teşvikiye’de deprem toplanma alanına AVM inşaatı başladı, yurttaşlar dava açtı

Teşvikiye'deki deprem toplanma alanına AVM ve rezidans inşaatı başlatıldı. 25 yurttaş imar planı değişikliklerinin iptali için dava açtı.

Fotoğraf: Teşvikiye Sakinleri

Paylaş

Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsünün arsasında inşaatın başlaması için yapı ruhsatı geçtiğimiz nisan ayında alındı. Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan inşaat alanında iş makineleri çalışmaya başladı. Şişli̇ Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Bektaş, böyle bir yapıya mahalleli olarak karşı çıktıklarını belirtti ve “Bunların ticari rantını bozacağız. Bizim mücadelemiz kent mücadelesidir” dedi. 25 yurttaş imar planı değişikliklerinin iptali için dava açtı.

2018 yılında imar planı değişikliği yapıldığını belirten Avukat Özge Çetin sürece ilişkin şöyle konuştu: “Marmara Üniversitesi kaldırılıyor yerine AVM ve konut fonksiyonuna sahip bir yapılaşma getiriliyor. Bu arada imar değişiklikleri ile ilgili belediye de dahil olmak üzere TMMOB ve ŞPO’nun yürüyen davaları var. Gelinen noktada belediye hiç davası yokmuşçasına doğrudan bir yapı izni tahsis ediyor. Esasında yapı ruhsatıyla birlikte yapılan imar planı değişikliklerinin iptalini talep ediyoruz.”

“YAPILAN BU İŞLEMLERDE KAMU YARARI YOK”

Yapılan değişikliklerde kamu yararı olmadığına dikkat çeken Çetin, “İmar planları ile oynayabilmek, değişiklikler yapabilmek için en önemli kıstas kamu yararının varlığıdır. Ama yapılan bu işlemlerin hiçbirinde kamu yararı yok. Kentsel bir donatıyı, üniversiteyi kaldırıyorlar ve yerine eş değer herhangi bir yer göstermeden buraya alışveriş merkezi, rezidans inşaatı başlatıyorlar” dedi. 

“BU ŞEHRİN SON İHTİYACI YENİ YAPILAŞMADIR’”

Oraya yapılacak olan AVM ve rezidansın ne gibi sorunlar doğuracağına da dikkat çeken Çetin, “Bu bölgenin ulaşım, yerleşim ilkelerine uygun olan bir değişiklik değil. İmar mevzuatına uygun bir değişiklik değil. Bu semtin altyapısı, bu kadar insan yükünü kaldırmaz. Bu nüfus yoğunluğunu kaldırmaz ve bu yapılaşmanın beraberinde getireceği trafik yoğunluğunu kaldırmaz. Hatta öyle ki bu inşaatı neticelendirirlerse ve hayata geçirirlerse gerçekten birinci köprünün trafiğinin başlama noktası burası olacak. Halihazırda köprü trafiği buraya dayanmış durumda. Bütün İstanbul’u etkiyecek yaşamsal bir değişiklik aslında. Diğer taraftan burası bizim deprem toplanma alanımız. Deprem sonrası, binalarımızdan canlı olarak çıksak da geçici olarak barınacak alanımız olmayacak, lojistik destek alacak alanımız olmayacak. Buraya yapılan inşaat bölge halkının yaşamını doğrudan etkiliyor. Hem yaşam kalitesine hem de yaşamsal bir müdahale. Şu anda hâlâ bir yıkım işlemi devam ediyor. O kadar gözü kara biçimde yapıyorlar ki gerçekten sokaklar toz bulutları içerisinde. Bu mahallede yaşayan kronik hastalıkları olan bir sürü komşumuz var. Bu insanlar bu yaz sıcağında camlarını bile açmıyor. O yüzden diyoruz ki bu semtin hatta bu şehrin son ihtiyacı olan şey yeni yapılaşmadır. Bunun yerine kamuya açabileceğiniz bir park, bir kültür merkezi yapın. Ama buraya yeni inşaat yapmayın. İnsan ve nüfus yoğunluğunu artıracak yeni şeyler yapmayın. Deprem toplanma alanımızı elimizden almayın. Bu yapılan işlemlerin hiçbirisi kamunun yararına değildir, doğrudan zararınadır” diye konuştu.  

“BİZİM MÜCADELEMİZ KENT MÜCADELESİDİR”

Şişli̇ Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Bektaş, “Burası aslında birkaç mahallenin ortak deprem toplanma alanı” dedi sözlerine şöyle devam etti: “Biz buranın deprem toplanma alanı olarak kalmasını, arazi içerisindeki ağaçların yerinde korunmasını istiyoruz. Orası aynı zamanda birçok canlının yaşadığı bir yer. İçerisinde sansar, kirpi, kuş gibi birçok canlıyı barındıran bir koruya sahip bir arazi. Arazi ile ilgili mahkeme süreçleri sonuçlanana dek yıkım ve hafriyat dahil inşaat işleri durdurulmalıdır. Kamusal bir hizmet yapan Marmara Üniversitesini kaldırıp yerine ticari bir şey, kişisel ranta dair bir şey koyamazsınız. Yerine kamusal bir şey koyarsın. Park olur, millet bahçesi olur, deprem toplanma alanı olur bu tip bir yerleşke kurulabilir. Bu mahalle bizimdir. Bu mahallenin böyle bir yapılandırmaya rızası yok, istenmiyorsunuz. Bunların ticari rantını bozacağız. Bizim mücadelemiz kent mücadelesidir.”

17 AĞUSTOS’TA ETKİNLİK

Teşvikiye sakinleri olarak bir çalışma grubu kurduklarını aktaran belirten Bektaş,”17 Ağustos depremin yıl dönümünde, akşam saat 7’de deprem toplanma alanımızda bir etkinliğimiz olacak. Tüm mahalleliyi oraya çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

İzlanda’da yasadan "anne" ve "baba" çıkıyor, "ebeveyn" geliyor

SONRAKİ HABER

EMEP: İktidar önlem almadı, depremle mücadele yurttaşa havale edildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa