17 Ağustos 2020 11:14

CHP'li Müzeyyen Şevkin: Deprem fay hatları boşaltılsın!

Meclise sunduğu fay yasasının kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Jeoloji Yüksek Mühendisi, CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin kabineyi depreme karşı uyardı.

Müzeyyen Şevkin | Fotoğraf: Basın bülteni

Paylaş

Kabineyi depreme karşı uyaran Jeoloji Yüksek Mühendisi, CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, fay hatları üzerindeki yapılaşmaların bir an önce durdurulması için Meclise fay yasası tasarısı sundu.

Türkiye’de 18 şehir, 80 ilçe ve 502 köyün aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu söyleyen Şevkin, 2020 yılı içerisinde deprem yaşayan Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Dersim, Adıyaman, Van ve Bingöl’ün Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, fay hatları üzerindeki yapılaşmaların bir an önce durdurulması için kanun teklifinin gündeme alınması gerektiğini söyledi.

İmar affı ve rantsal dönüşümü çağrıştıran kentsel dönüşümlerin depremi önlemediği gibi yeni sorunları beraberinde getirdiğini kaydeden Şevkin, “Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde ‘fay yasası’ çıkarılarak fay hattı üzerinde yapı üretilmesi yasaklanmıştır. Yerbilimcilerin belirleyeceği fay hatları üzerinde yapılaşma varsa buradan taşınmalı ve tıpkı sit alanlarında olduğu gibi belirlenen fay hattı üzerine yapılaşma yasağı getirilmelidir. Fay hattında yapılaşma yasağına dair verdiğimiz kanun teklifi bir an önce hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

“21 YILDA DEPREME DAİR HİÇ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI”

Nüfusunun yüzde 92’si deprem kuşağında yaşayan Türkiye’de olası bir depremde on binlerce insanın hayatını kaybedebileceğinin bilinmesine rağmen hiçbir adım atılmamasına tepki gösteren Şevkin, Marmara depreminin aradan geçen 21 yıla rağmen depreme dair hiçbir çalışma ve hiçbir gelişme yaşanmaması Türkiye açısından son derece tehlikeli bir süreçtir” dedi.

Türkiye’de 20 milyondan fazla yapı stokunun yüzde 75’i ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60’tan fazlası da 20 yaş üzeri konutlardan oluştuğunu söyleyen Şevkin, “Yüzde 50’ye yakını da ya oturulamaz durumda, ya da depreme karşı kesinlikle güçlendirilmesi gereken yapıları kapsıyor. Türkiye, acilen deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalara ilişkin kamu ve toplum yararını temel alan bir Ulusal Deprem Stratejisi, Türkiye Deprem Mastır Planı ve Afet Yönetimi Stratejik Planı oluşturmalıdır. İmar, Yapı, Dönüşüm Alanları, Yapı Denetim ve Afet Yasaları; tüm birimlerin katılımı ile düzenlemeleri imar affı ve kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüme son verilmelidir” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul depreminde yapıların yüzde 25’i kullanılamaz hale gelebilir

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı grip aşısı hazırlığı yapmıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa