17 Ağustos 2020 11:28

CPS tekstil fabrikasında grev kararı asıldı

İstanbul Tuzla'da bulunan ve DERİTEKS sendikasının örgütlü olduğu CPS otomotiv tekstil fabrikasında patronun toplu sözleşmeye yanaşmaması üzerine grev kararı asıldı.

Fotoğraf: DERİTEKS sendikası

Paylaş

DERİTEKS sendikası, patronun toplu sözleşmeye yanaşmaması üzerine Tuzla'da bulunan CPS tekstil fabrikasında grev kararı aldı. Alınan karar fabrikada çalışan işçilerin katıldığı eylemle fabrikaya asıldı. Patronun masaya gelmemesi halinde işçiler 6 iş günü sonunda greve çıkacak.

Grev kararına ilişkin Evrensel'e konuşan DERİTEKS Genel Yönetim Kurulu Üyesi Binali Tay, 70 üyelerinin bulunduğu fabrikada Mercedes, Volkswagen, Audi gibi markalar için araba koruma kılıfı üretildiğini söyledi. Sözleşme görüşmelerinin 1 Ocak’ta başladığını hatırlatan Tay, “3 görüşme yapıldı, idari maddelerde anlaşma sağlandı. Fabrika iki ortaklı. Ücret maddesine gelince ortaklardan birinin ayrılması ve devir söz konusu oldu. Bu nedenle toplu sözleşmemiz tıkanmaya başladı. Görüşme sürerken pandemi süreci başladı. Sözleşmeler askıya alınınca 3 ay da böyle devam etti” dedi.

Görüşmeler başladığında ara bulucu aşamasına geçildiği bilgisini veren Tay, patronun toplu sözleşmeye yanaşmaması nedeniyle grev kararı aldıklarını söyledi. İşverene toplu sözleşmeyi imzalama çağrısı yaptıklarını dile getiren Tay, “Üyelerimizle yeniden süreci değerlendireceğiz ve yasal süremiz olan 6 iş gününü geçirdikten sonra işverenin masaya gelmemesi halinde grev uygulamasına geçeceğiz” diye konuştu.

Pandemi sürecinde iktidarın çıkardığı paketlerle işverenleri desteklediğini ancak işverenlerin işçilere karşı hak hukuk tanımaz hale geldiğini belirten Tay şunları söyledi: “Çalışanların toplu sözleşme hakkının gasbı için ellerinden gelen bütün imkanları kullanmaya çalışıyorlar. Pandemi döneminde, eskiden yasak olan ücretsiz izni siyasi iktidarın genelgelerle yasalaştırması da sermayeye koz oldu. Mevcut sözleşmelerin uygulanması konusunda da işverenler acımaksızın ücretsiz izni dayatıyor. Faturayı işçilere yıkmaya çalışıyorlar. Biz her şeye rağmen toplu sözleşme hakkımıza sahip çıkacağız.”

"2019’UN 5 AYINDAN BU YANA EKSİK ÜCRET ALIYORUZ"

İşyeri Baştemsilcisi Mustafa Öztürk, toplu sözleşme sürecinde teknik maddelerin geçtiğini ancak asıl hak içeren maddelerin kaldığını belirterek şunları söyledi: Sözleşmede zam maddelerine geçemedik. Arabulucuya gitti ama pandemi nedeniyle sözleşme hakkı durduruldu. İşveren arabulucuda da ilerleme sağlamayınca grev kararı alındı ve işyerine asmış olduk. Greve doğru gidiyoruz. Biz 2019’un 5'inci ayından bu yana kısmi çalışmaya girdik. 15 gün çalışıp 15 gün çalışmadık. Ücretlerimizin düştüğü, sigorta primlerimizin tam yatırılmadığı bir süreç yaşadık. Şubat’ta bitmişti bu süreç. Sadece 2020 Mart ayında tam ücret aldık ama onda da sözleşme zammını almadık. Geçen senenin 5. ayından bu yana eksik ücretle çalışıyoruz. İki işveren, aralarındaki sorunu sürekli bize yansıtarak haklarımızı gasbederek bu duruma getirdiler. Bu süreçte imzalanmayacaksa üretim de olmayacak diye karar aldık. Eskiden 215 sigortalı işçi vardı bugün 70’lere kadar düştük. İşçi çıkarıldı. Patronların kârlarını paylaşamaması nedeniyle yaşanan sorun bize yansıtıldı. İşyeri kapanmasın diye iyi niyetimizi suiistimal ederek masaya bile gelmediler, biz de artık adını koyduk. Greve çıkacağız." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı grip aşısı hazırlığı yapmıyor mu?

SONRAKİ HABER

Cargill işçileri yeniden direnişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa