18 Ağustos 2020 01:20

Yurttaşlar, ‘Ekonomi kötü, geçinemiyoruz’ diyor

Kocaeli’de konuştuğumuz emekli bir yurttaş, “Hâlâ inşaatta çalışıyorum gerçek olan bu” derken, bir işçi “Ekonomi bitmiş. 100 lira ile anca 2 poşet meyve alabiliyorsun” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde vatandaşlar ekonomideki kötü gidişata tepkili. İşsizlikten şikayet eden ve alım gücünün düştüğünü söyleyen vatandaşlar hükümetin ekonomiye ilişkin açıklamalarının doğru olmadığını söyledi.

Kocaeli Körfez’de yurttaşla ekonomiyi konuştuk. İşsizlik, genç işsizlik, düşük emekli aylığı… Bir inşaat işçisi olan Necmettin Çoban, Türkiye ekonomisinden memnun değil. Çevresindeki bir çok insanın açlıkla mücadele ettiğini söyleyen Çoban, hükümet tarafından gelen ‘Ekonomi iyiye gidiyor’ açıklamalarına tepkili. “İyiyse gelsinler bir sokağa insinler halkın nabzını ölçsünler” diyen Çoban şöyle devam etti: “Ekonomi bitmiş durumda 100 lira ile geliyorsun 2 poşet meyve alabiliyorsun. Bir şey alamıyorsun ki! Bir kilogram et 60 lira olmuş, halk nasıl baksın kendisine?​” Gençlerin iş bulamadığını, dolar ve avro kurundaki artışın vatandaşı etkilediğini söyleyen Çoban, “Ekonomi iyiye gitseydi vatandaş olarak fark ederdik” dedi. Eyüp Kaya 20 yaşında genç bir işçi. Liseyi bitirdikten sonra maddi imkansızlıklar yüzünden üniversiteye gidemediğini ifade eden Kaya, çevresindeki insanların geçim sıkıntısı yaşadığını belirtti. Kaya “Babamla birlikte çalışıyoruz, birlikte çalıştığımız için geçinebiliyoruz, yoksa ekonomi kötü. Dolar artmış durumda, bakanların açıklamaları doğru değil. Avro-dolar artmış saçma sapan bir haldeyiz. Şu an ve bunu herkes de biliyor. Kandırıyorlar kendilerini. Bu böyle de devam etmez ama kötü bir dönemdeyiz” dedi. Eskiden 3 liraya süt alırken şimdi 7 liraya aldığını ifade eden Kaya, Cumhurbaşkanının refah düzeyi arttı açıklamalarını ise gülerek karşıladığını belirterek, “Başkanımız iyi diyorsa öyledir, ama tabii ki öyle değil. Bizden kötü durumda olanlar da var millet ne yapacak göreceğiz” ifadelerini kullandı.

EKONOMİDEN MEMNUN YURTTAŞ: MAKARNA 1 LİRAYDI 5 LİRA OLDU

Ekonomik gidişattan memnun olan da var. Ahmet Türk isimli yurttaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın mevkiinde başarılı işler yaptığını düşünüyor. İşsizliğin düştüğünü ifade eden Türk “Genel olarak beğeniyorum, bizim zaten dolarımız yok, işimiz olmaz dolarla biz Türk’üz Türk parasını kullanıyoruz” dedi. Ekonomi iyiye gitse de pandemi öncesi ve sonrasında market fiyatlarında gözle görünür bir artışın olduğunu söyleyen Türk, “Fark var önceden makarna 1 liraydı, şimdi 5 lira. Ama devletimiz sağ olsun her konuda yardımcı oluyor. Cumhurbaşkanımızın yerinde başkası olsa biz daha kötü durumda olurduk eğer başkası olsaydı şimdi Suriye’yi geçmiştik” diye konuştu.

“DOLARDAN BANA NE DİYEMEYİZ”

Ekonomik gidişattan şikayetçi olan başka bir isim ise Seyit Ali Bakar. Ekonominin hiç de iyiye gitmediğini belirten Bakar, “Ekonomi bana göre iyiye gitmiyor. Emekli maaşı bana yetmiyor, 1500 lira maaş alıyorum. Emekliyim affedersiniz bu para sigarama bile yetmiyor. İşsizlik düşmüyor. Ekonomi kötü 1500 lirayla geçinilmiyor. Ben hâlâ inşaatta çalışıyorum gerçek olan bu” dedi. Türk lirasının dolar ve avro karşısında değer kaybettiğini ifade eden Bakar, “Değer kaybını hissediyorum. Altın fırladı, dolar fırladı. Önceden 10 gram altın alıyordum şimdi 3 gram alabiliyorum” dedi.

Alım gücünün düştüğünü ve geçim sıkıntısının artığını ifade eden Ali Haydar isimli yurttaş ise ekonomik gidişattan hayli şikayetçi ve yapılan açıklamalara tepkili: “Yukarıdakilerin söylediğine göre uçuyoruz ama ülke kötü durumda bitmiş, insanlar açlık içinde işsizlik diz boyu. Kendi ceplerini doldurdukları için insanları dinlemiyorlar bile. Yılbaşından bu yana fiyatlarda yüzde 50 fark var. Çok kötü durumdayız. Dolara endeksliyiz dolardan bana ne diyemeyiz.” (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşyeri hekimlerine 15 güne kadar istirahat raporu verme hakkı tanınmalı

SONRAKİ HABER

Bakan Berat Albayrak, ekonominin küresel krizden güçlenerek çıkacağını iddia etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa