17 Ağustos 2020 14:02

Vestel’de hasta sayısı da mesai süreleri de artıyor

Koronavirüs vakalarının arttığı belirtilen Vestel’de üretim tüm hızıyla devam ettiriliyor. İşçiler çok sayıda işçinin rahatsızlandığını, işlerin sürmesi için fazla mesai dayatıldığını belirtiyor.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Esra Solin DAL

Koronavirüs vakalarıyla gündeme gelen Vestel’de hasta sayısının artması nedeniyle mesai süreleri de uzadı. Günde 12 saat çalıştıklarını söyleyen işçiler, devletin gerekli önlemlerin alınması ve test yapılması için devreye girmesini istiyor.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve 17 bin işçinin çalıştığı Vestel’de, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren işçiler oldu. İşten atılma tehlikesi nedeniyle isimlerinin yazılmasını istemeyen işçilerden biriyle görüşüyoruz. Yaklaşık 2 yıldır Vestel’de çalışan işçi şu an kimi önlemler alınsa da yeterli düzeyde olmadığını aktardı. Herhangi bir işçinin salgına yakalanması durumunda bir tek o kişinin hastaneye kaldırıldığını belirten işçi, “Onunla aynı yerde çalışan işçi için hiçbir önlem alınmadan çalışmaya devam ettiriyorlar. Geçenlerde çoğu işçi salgından dolayı işe gelmedi. Ölüyorum desen izin vermezler, bundan dolayı herkes rapor almak zorunda. Rapor almadan izin alan kişilerin de priminde kesinti yapıyorlar. Hal böyle olunca çalışanlar izin istemek yerine aile hekiminden rapor almak zorunda bırakılıyor. İnsani hiçbir değer yok. Orada insan hayatı çok ucuz” diye konuştu.

ÖNLEM ALINMIYOR

Sadece üç ayda bir izin alma hakları olduğunu dile getiren işçi, ikinci defa izin alan kişilerin puanlarının kırılarak primden düşürüldüğünü söyledi. Salgına yakalanan işçi sayısından dolayı çalışan sayısının azaldığını ve zorunlu pazar mesaisine yazdırıldıklarını da aktaran işçi, şunları söyledi: “Normalde sabah 08.00 akşam 16.00 çalışmamız gerekirken 08.00’den 20.00’ye kadar çalışıyoruz. Günde yaklaşık 20 tıra malzeme yüklüyoruz.”

Fabrikada puan sistemi olduğunu ve yaşanan olumsuzluklar halinde puanlarının kırıldığını belirten işçi, bu durumun prim sistemine etki ettiğini söyledi. İşçilere ayda sadece 2 maske verildiğini dile getiren işçi, “Seri üretimde çalışan kişilerin ürettiği tüm şeyler herkesin elinden geçiyor. Dolayısıyla herhangi biri işçinin hasta olması diğer herkesi risk altına sokuyor. Tüm bu durumun farkındayız ama ekonomik koşullar bizi bunlara rağmen çalışmaya zorluyor” dedi.

4 yıldır Vestel’de çalışan evli ve üç çocuğu olduğunu anlatan bir diğer işçi ise fabrika yönetiminin tedbir almakta geciktiğini söyledi. Ailelerini geçindirmek zorunda olduklarını anlatan işçi, “Fabrika insan hayatına önem vermiyor. En azından devlet bir ay iş durdursa şu hastalık bir temizlense veya hasta insanlar belirlense iyi oldurdu. Herkes 20 gün evinde gözetim altında kalsa belki hastalık biter. Şu anda testler yapılmaya başlandı ama yine şikayete bağlı test yapılıyor herkese değil” dedi. (Manisa/MA)

VESTEL NE DEMİŞTİ?

Fabrikadaki koronavirüsten kaynaklanan ölümler basına yansıdıktan sonra bir açıklama yapan Vestel yönetimi ölen işçi sayısının 2 olduğunu, koronavirüs vakalarının ise yüzde 2 civarında olduğunu iddia etmişti. Yapılan açıklamada, “Üzülerek belirtmek isteriz ki Vestel Şirketler Grubunun iki değerli üyesi, dünya çapında bir salgın haline gelen Covid-19 kapsamında vefat etmiştir. 17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı yüzde 2 civarındadır. Bu kişilerin tedavileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yönlendirildikleri sağlık kuruluşlarında devam etmekte, tedavi süreçleri tarafımızca yakından takip edilmektedir. Ocak ayında Çin’de başlayan koronavirüs salgını kapsamında tüm önlemlerimizi ivedilikle aldık ve salgın Türkiye’ye henüz ulaşmadan tedbirlerimizi hayata geçirdik. Salgınla ilgili ilk personel bilgilendirmemizi 14 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinde aksiyon planlarımızı devreye aldık” denilmişti. (İŞÇİ SENDİKA)

ÖNCEKİ HABER

17 Ağustos Depremi, Uzaktan Eğitim, Koronavirüs... | Gündem Özel

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Naci Görür: Depremin yeri, ne kadar can gideceği belli, ne bekliyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa