Milas Dayanışma Platformu, işten atılan Çınartaş işçilerine destek verdi
Milas Dayanışma Platformu işten atılan Çınartaş işçilerine destek için basın açıklaması yaparak ortak mücadele çağrısında bulundu.
Fotoğraf: Uğurcan Çakar I Evrensel
Uğurcan ÇAKAR
Muğla
Muğla Milas’ta Kömürcüoğlu Gruba ait Çınartaş’ta pandemi döneminde çalışmaktan kaçınma haklarını kullandıkları için işten atılan işçiler, sendikalı şekilde işe geri dönmek için başlattıkları direnişin 92'nci gününü geride bıraktı. İşçilerin çağrısı ile Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen, Tüm Emekli Sen, TTB Milas Temsilciliği, Genel-İş, Nakliyat-İş Ev-Ek-Sen ve bazı siyasi partiler bir araya gelerek Milas Dayanışma Platformu’nu kurdu.
Dün Milas Ata Park’ta bir araya gelen Milas Dayanışma Platformu, basın açıklaması yaparak tüm Milas halkını işçiler ile dayanışmaya çağırdı. Basın açıklamasına Milas Dayanışma Platformu’nun yanı sıra EMEP, CHP, Sol Parti ve HDP temsilcileri, HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, DİSK/Nakliyat-İş Genel Mali Sekreteri ve aynı zamanda Anadolu Şube Başkanı olan Ali Özçelik de katıldı.
Basın açıklaması öncesi konuşan DİSK/Nakliyat-İş Genel Mali Sekreteri Ali Özçelik, işçilerin 30 gün boyunca izinsiz çalıştıklarını, işçilere yasal sınırın üstünde fazla mesai yaptırıldığını, fazla mesai ücretleri düşürüldüğünde ise asgari ücretin altında çalıştırıldıklarını söyledi. Aynı zamanda işçilerin firma tarafından yol güvenliğini tehlikeye atacak tonajlar yüklenmesine ve göçük riski olan madenlerde çalıştırılmak zorunda bırakıldığını da hatırlatan Özçelik, işçilerin sendikalı olması için herhangi bir nedene ihtiyaçları olmadığını, bunun bir anayasal hak olduğunu ifade etti.
“MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”
Çınartaş işçilerinden Zeki Yıldırım, “Bizim sendikalı olmamızın sebebi, tüm haklarımızın gasbedilmiş olmasıdır. Haksız bir şekilde kazançlarımız kesildi. Bunun için örgütlü mücadeleye başvurduk ve başarılı olduk” dedi.
Çalışma şartlarının çok ağır olduğuna değinen Yıldırım, can güvenliklerinin de olmadığını söyledi. “Sermayeyi para hırsı bürümüş, işçi öldü mü, kaldı mı umurlarında değil” diyen Yıldırım, insanca şartlarda çalışabilmek istediklerini dile getirdi. Yıldırım son olarak mücadelelerinin tüm işçiler için devam edeceğini söyledi.
“ÇÖZÜM HER KOŞULDA BİRLİKTE MÜCADELE ETMEKTE”
Açıklamada söz alan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, “17 Mayıs’tan bu yana direnişte olan arkadaşlarımızı 25/2 maddesi gereğince iş ahlakına uymadıkları gerekçesi ile işten çıkarıldılar. Ahlaka ve iyi niyete uymayan şey fazla çalıştırıp bunun ücretini ödememektir. 'Fazla mesaimizi istiyoruz' diyen işçilere 'Ya böyle çalışırsınız ya da gidersiniz' demektir. Sendikalı olduğu için işçileri işten çıkartmaktır. İşte ahlaksız olan budur. Çözüm her zaman, her yerde, her koşulda birlikte mücadele etmekten geçer” diye konuştu.
PLATFORMDAN ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Konuşmaların ardından Milas Dayanışma Platformu adına Tüm Emekli Sen Milas temsilcisi Mustafa Ali Demirci basın açıklamasını okudu. İşten çıkarma yasağının bulunduğu bir dönemde işverenin yasa, hak, hukuk tanımadan işçileri işten çıkardığını hatırlatan Demirci, “Dayanışma platformu olarak sendikal hakları, ekmekleri ve onurları için direnen Kömürcüoğlu/Çınartaş işçilerinin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Atılan işçilerin işlerine sendikalı olarak dönebilme mücadelelerini platform olarak sahiplendiklerini söyleyen Demirci, “Dayanışma Platformu Milas halkına ve tüm platformlara direnişe katılım çağrısı yaparak, üretenlerin karar gücü olduğu, emeğin ve emekçilerin özgürleştiği, iş cinayetlerinin önlenebildiği, sömürünün son bulduğu sendikal hak ve özgürlüklerinin geliştiği bir çalışma yaşamı birlikte ortak mücadele ile örmek olasıdır. İktidarın bizleri ayrıştırma politikalarına karşı yan yana omuz omuza mücadele etmeliyiz” diye konuştu.