18 Ağustos 2020 14:35

Amed Sağlık Platformu: Diyarbakır'da enfekte sağlık çalışanı sayısı 400’ü geçti

Amed Sağlık Platformu, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçisi Abdulhalik Gündüz için hastane önünde açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Amed Sağlık Platformu, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi yemekhanesinde çalışan Abdulhalik Gündüz için açıklama düzenledi. Diyarbakır’da enfekte sağlık çalışanı sayısının 400’ü geçtiği belirtilen açıklamada, artan iş yükünün ve maddi sömürünün bir çok sağlıkçıyı tükenmişliğe götürdüğü, koşulların gözden geçirilmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

Amed Sağlık Platformu Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçisi Abdulhalik Gündüz için açıklama yaptı. Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde yapılan açıklama önce Gündüz ve salgın nedeniyle yaşamını yitiren tüm sağlıkçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamayı Amed Sağlık Platformu adına Ses Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Okorak okudu.

“HASTANELERİN TÜM KAPASİTELERİ DOLDU”

Bütün dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisi her geçen gün daha ileri boyutlara taşınmakta ve neredeyse kontrol edilemez hale geldiğini belirten Okorak, “İlimizde de vaka sayısı her gün artış gösterip hastanelerin tüm kapasiteleri dolmuştur. Bakanlığın gerçek verileri gizlemesi ve yanlış verilerle halkı bilgilendirmesi, toplumda ciddi anlamda bir rahatlığa yol açmıştır. Toplum bu verileri göz önüne alarak salgının gerçek boyutlarını görmeyip normal yaşamına devam etmiştir. Burada tüm sorumluluk halka bu gerçek dışı verileri gösterip, sonra topluma ‘neden önlem almıyorsunuz’ diyen yetkililerindir” dedi.

“İŞ YÜKÜ DAHA DA ARTTI”

Bu süreçte sağlık personelinin  fazla olan iş yükünün daha da arttığını dile getiren Okorak şunları söyledi: “İş yükünün artmasından kaynaklı hastalarla daha fazla temas halinde olan sağlık emekçilerinin enfekte olması kaçınılmaz hale gelmiştir. 1 Haziran normalleşmesi öncesinde Diyarbakır’da enfekte sağlıkçı sayısı 90 civarı iken, şu anda 400’ü geçmiştir. Bunun sebebi sadece normalleşme ile insanların sokağa daha fazla çıkması değildir. En büyük neden 1 Haziran sonrası çıkan genelge ile esnek çalışmanın sonlandırılıp eski çalışma düzenine geri dönmekten kaynaklı olarak, sağlık emekçilerinin Kovid’li hastalarla daha uzun süreler temasta bulunmasıdır.”

“BİRÇOK ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK”

Bu süreçte birçok sağlık emekçisi arkadaşlarını kaybettiklerini hatırlatan Okorak, “Bunlardan biri de ilimiz Çocuk Hastanesi mutfak çalışanı Abdülhalik Gündüz arkadaşımızdı. Kaybettiğimiz her arkadaşımızın üzüntüsün en derinden yaşıyoruz. Sağlık emekçileri tüm fedakarlığı ile canı pahasına insanların yaşamlarının devamlılığını örmeye çalışırken SGK’nin almış olduğu 'Kovid-19 meslek hastalığı değildir' kararını protesto ediyoruz ve bununla ilgili gerek hukuki gerekse fiili olarak mücadelemizi sonuna kadar vereceğimizin sözünü veriyoruz. Artan iş yükü ve maddi sömürü bir çok sağlıkçıyı tükenmişliğe götürmektedir. Burdan bakanlığa sesleniyoruz. Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının gözden geçirilip, özlük, sosyal ve ekonomik haklarının hak edilen seviyeye getirilip yeniden dizayn edilmesi için ivedilikle bir çalışma başlatılmalıdır” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Okul sağlığı hizmetleri yeniden yapılandırılmalı 

SONRAKİ HABER

"AKP döneminde örgütlü çalışma hayatı sona erdi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa